Gresia įkalinimas nuo 8 iki 10 metų

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams gavus informacijos, jog didžiausią Lietuvoje elektroninių cigarečių ir jų aksesuarų prekybos tinklą valdanti bendrovė „Ecodumas“ galimai prekiauja Lietuvoje draudžiamais preparatais – narkotinių savybių turinčiais cigarečių skysčiais.

Atlikus poėmius prekybos vietose buvo rasta apie 12 buteliukų, kurių sudėtyje, kaip vėliau paaiškėjo, iš tiesų aptikta draudžiamos, iš kanapių išgaunamos narkotinės medžiagos, dar žinomos kaip CBD. Bylos duomenimis, šias prekes bendrovė įsigijo ir atsigabeno iš Jungtinės Karalystės.

„Kriminalistinių tyrimų centre buvo atliktos skysčių ekspertizės, yra apskaičiuoti veikliosios medžiagos – Tetrahidrokanabinolio (THC) kiekiai. Metodika mums abejonių nekelia, vadovaujamės ekspertų išvada“, – portalui „Delfi“ sakė valstybinį kaltinimą Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Sabaitis.

Pasak prokuroro, pagal veikliosios medžiagos kiekį buvo pareikšti kaltinimai kaltinimai disponavus dideliu kiekiu narkotinių medžiagų. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyta griežta bausmė – įkalinimas nuo aštuonerių iki dešimties metų

Kaltės nepripažįsta

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą savo kaltės nepripažįstantys kaltinamieji pasinaudojo įstatymo suteikta galimybe parodymus duoti tik tada, kai bus apklausti visi liudininkai. Kai kurie jų, saugant bendrovės komercines paslaptis, apklausiami neviešai.

Ikiteisminio tyrimo metu bendrovės „Ecodumas“ direktorius E. Izokaitis ir jo kolega, vadybininkas T. Stankevičius laikėsi pozicijos, kad jiems nebuvo žinoma, kokia į Lietuvą įvežamos medžiagos, elektroninėms cigaretėms skirto skysčio sudėtis. Preparatas, kurį bendrovė įvežė į Lietuvą kai kuriuose šalyse yra legaliai platinamas, o kitose – uždraustas dėl jame esančios veikliosios medžiagos.

Koją pakišo skirtingas teisinis reglamentavimas ?

„Pasaulyje esama produktų, kurių sudėtyje yra THC, tačiau Lietuvos teisinis reglamentavimas tokių produktų prekybą, disponavimą jais draudžia. Europos Sąjungoje vieningo reglamentavimo nėra, skirtingose šalyse jis skiriasi. O į Lietuvą toks produktas negalėjo būti nei įvežamas, nei čia platinamas. Matysime, koks bus teismo sprendimas“, – sakė prokuroras M. Sabaitis.

Bendrovę „Ecodumas“, jos direktorių E. Izokaitį ir vadybininką T. Stankevičių ginantys advokatai minėjo, kad ši istorija primena nesusipratimą. Jų teigimu, tyčios į Lietuvą įvežti draudžiamą medžiagą ir ja prekiauti tikrai nebuvo.

Pasak gynėjų, policijos pareigūnų rasti 12 buteliukų su elektroninėms cigaretėms skirtu skysčiu buvo legaliai įsigyti iš Europos Sąjungai dar priklausiusios Didžiosios Britanijos įmonės, su kurios atstovais lietuviai susipažino tarptautinės parodos metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)