„Mes savo pagalbos priemones dar tęsime 4 mėnesius – tai reiškia ne iki balandžio 30 dienos plius du mėnesiai, o iki rugpjūčio 31 dienos, plius du mėnesiai. Ir laukiame skubaus pakeitimo, vyriausybinio protokolinio sprendimo, atitinkamai rengiame savo įsakymą, kurį derinsime su EK dėl valstybės pagalbos pratęsimo dar 4 mėnesiams“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete informavo VMI direktorė Edita Janušienė.

Ji patikino, kad pratęsimas jau suderintas su premjere Ingrida Šimonyte bei Finansų ministerija.

Jei sprendimui bus pritarta, iki rugpjūčio 31 dienos nebus skaičiuojami delspinigiai, nebus vykdomi mokesčių išieškojimo veiksmai. Dar du mėnesius būtų galima sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų, pateikiant prašymą iki minėtos datos.

Paramą gavo 14,6 tūkst. įmonių

VMI duomenimis, verslas pateikė 23,3 tūkst. paraiškų dėl galimybės susigrąžinti 25 procentus 2019 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio – kreiptasi dėl 54 mln. eurų paramos.

Tačiau parama išmokėta 14,6 tūkst. pareiškėjų, išmokėtos paramos suma – 33,3 mln. eurų. Palyginimui, rengiant šią paramos priemonę buvo numatyta verslui išmokėti 150 mln. eurų.

Vidutiniškai viena savarankiška įmonė gavo po 2043 eurus, o įmonių grupė ar kitoks susijęs darinys – po 7833 eurus.

„Reikia pastebėti, kad VMI iš tiesų sunkmečiu gavo papildomą rolę – ne tik surinkti pinigus iš žmonių ir įmonių, bet tai pat ir išdalinti. Didžioji dalis tų paraiškų yra apsvarstomos pakankamai greitai nuo 10 iki 14 dienų, tačiau kitos, panašu kad užtrunka, ir užtrunka pakankamai ilgai. (…) Pirminį vertinimą atlieka mokesčių administratorius, tada Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA), kurie kartais sako, kad belaukdami mokesčių administratoriaus išvadų sėdi rankas sudėję be darbo“, – kalbėjo Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

VMI patikina, kad subsidijos įmonėms išmokamos vidutiniškai per 12 darbo dienų.
„Startavo sudėtingai, bet dabar įsivažiavo. Subsidijos įmonėms yra išmokamos per 12-15 dienų, tai tikrai spartus terminas“, – kalbėjo VMI vadovė Edita Janušienė.

Ji paaiškina, kad vėlavimus lėmė techninės problemos, reikėto taisyti algoritmą, derinti procesus.

„Ir dabar tikrai nebeturime nei sausio nei vasario likučio, viskas perduoda įmonėms. (…) „Tikrai galiu pasakyti, kad rankų sudėję nesėdi nei LVPA, nei mes, visi intensyviai dirbame, kad paramos sumos pasiektų įmones“, – kalbėjo E. Janušienė.

Anksčiau jau skelbta, kad stringančios paramos tempai netenkino ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės – praėjusią savaitę šiam paramos paketui skirta suma sumažinta trečdaliu, iki 100 mln. eurų, dalis lėšų perkelta į antrąjį paramos paketą, kuris turėtų startuoti balandžio 14 dieną.

Pagal pirmą subsidijų paketą 4,9 tūkst. įmonių paraiškos buvo atmestos, 1,5 tūkst. – grąžinta patikslinti, dar nagrinėjama 3 tūkst. paraiškų.

„Už savaitės jūs matysite visai kitą vaizdą nagrinėjamų paraiškų, kas atiduota LVPA ir kas yra išmokėta“, – žadėjo E. Janušienė.

Atidėjo 671 mln. eurų mokesčių

VMI taiko ir kitas pagalbos priemones. Šiuo metu mokesčius atidėjo 35 tūkst. mokesčių mokėtojų: 19,8 tūkst. įmonių ir 15,2 tūkst. gyventojų. Atidėta mokesčių suma siekia 670,8 mln. eurų, iš jų 655,9 mln. eurų tenka įmonėms. Mokestinės paskolos be palūkanų sudarytos iš viso 8934 kartus, už 477,8 mln. eurų sumą.

Netoli pusės mokesčių nepriemokos sumos atriekia didmeninė ir mažmeninės prekybos sektorius, įtraukiant autoremontą (310 mln. eurų).

VMI vadovė pažymėjo, kad mokesčių nepriemoka mažėja nuo sausio mėnesio.

Dalis įmonių parama naudojosi, nors nepatyrė sunkumų

VMI vertinimui atrinko 267 įmones, kurios turi 91,1 mln. eurų mokestinę nepriemoką. VMI atsirinko tas įmones, kurių pajamos keitėsi nežymiai, tačiau mokesčių atidėjimų suma viršijo 100 tūkst. eurų. Atsižvelgta į kitus kriterijus, pvz., ar buvo mokėti dividendai akcininkams praėjusių metų pabaigoje.

Po vertinimo 67 įmonės pripažintos nepatyrusiomis finansinių sunkumų. 48 įmonės atsisakė pateikti papildomus dokumentus ir taipogi pripažinta, kad neturi finansinių sunkumų. Tik 38 įmonės pripažintos patyrusios finansinių sunkumų.

„Jos turėjo susimokėti mokesčius, ir tą rodo ir mūsų biudžeto
pajamos – nemažus mokesčius“, – kalbėjo E. Janušienė.

Dėl paramos kreipėsi 17 tūkst. savarankiškai dirbančiųjų

17 tūkstančių savarankiškai dirbančių asmenų į VMI kreipėsi dėl subsidijų – kiekvienas iš jų pretenduoja į paramą nuo 100 iki 998 eurų.

Šiuo metu VMI 4,5 tūkst. paraiškų jau perdavė vertinimui Lietuvos verslo paramos agentūrai. Bendra paramos suma – apie 1 mln. eurų.

Tokia vienkartinė parama skiriama asmenims, dirbantiems pagal individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, ir yra įtraukti į apribotų veiklų sąrašą. Parama skiriama papildomai, šalia Užimtumo tarnybos mokamos kasmėnesinės išmokos.

Subsidija sudarytų 100 proc. 2019 m. nuo individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų apskaičiuotos GPM sumos, arba verslo liudijimo įsigijimo kainos – bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 18 minimalių mėnesinių atlyginimų 2020 m. (10 926 Eur). Jei asmuo individualią veiklą pradėjo vykdyti 2020 m. ir ją vykdė ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai arba su pertraukomis, subsidija sudarys 100 Eur.

Turgavietei kompensacijos kreipėsi 5466 gyventojai

Turguje ne maisto produktais prekiaujantys gyventojai, kurių veikla yra patekusi tarp nukentėjusiųjų nuo COVID-19, taipogi gali pretenduoti į vienkartinę išmoką, kuri skirta turgavietės mokesčiui kompensuoti.

Šiuo metu dėl tokios subsidijos kreipėsi 5466 gyventojai. Bendra prašomos paramos suma – 1,6 mln. eurų, arba vidutiniškai po 293 eurus.

„Turgaus subsidijos kaip sviestu patepta – jos ir paprastos, ir reikalavimai nedideli“, – tikino VMI vadovė E. Janušienė.

Gauti šią paramą gali tie turgaus prekiautojai, kurie pernai gruodį arba šiemet mokėjo, arba įsipareigojo mokėti turgavietės mokestį ir tęs veiklą šiais metais.

Kreiptis dėl šios paramos gyventojai gali iki birželio 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)