G. Šimkaus kandidatūrą pasiūlęs prezidentas Gitanas Nausėda apibūdino jį kaip puikų ekonomikos ir finansų ekspertą.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko konservatoriaus Mykolo Majausko, naujajam LB vadovui daugiausia dėmesio teks skirti bankų sistemos stabilumui, konkurencijos didinimui, pinigų plovimo prevencijai.

G. Šimkus žada, kad centrinis bankas imsis aktyvesnio vaidmens, reaguojant į gyventojų ir verslo nepasitenkinimą dėl kai kurių bankų paslaugų prieinamumo ir įkainių.

Jis abejoja idėja kurti valstybinį komercinį banką ir sako, kad daugiau potencialo Lietuvoje turi kredito unijos. G. Šimkus žada imtis iniciatyvos, kad kooperatinė bankininkystė galėtų sparčiau išaugti į „nacionalinės lygos žaidėjus“.

Paskirtasis LB vadovas pripažįsta, kad valstybės skola yra pasiekusi neįprastą lygį, bet mano, kad to nereikia bijoti, o stengtis kuo efektyviau panaudoti pasiskolintas lėšas.

Naujasis LB vadovas, 2002 metais baigęs ekonomikos studijas Vilniaus universitete, iki 2010 metų dirbo Lietuvos banke – iš pradžių Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriuje, vėliau Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriuje.

2010–2012 metais G. Šimkus buvo Europos Centrinio Banko (ECB) Finansinio stabilumo direktorato finansinio stabilumo ekspertas, 2012 metais grįžo į Lietuvos banką, nuo 2014 metų dirbo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi, atstovavo Lietuvos bankui Europos sisteminės rizikos valdybos Patariamajame komitete bei ECB Finansinio stabilumo komitete.

Pernai rugpjūtį prezidentas paskyrė G. Šimkų LB valdybos nariu – čia jis kuravo Bankininkystės tarnybos ir Finansinio stabilumo departamento veiklą, taip pat buvo ECB Bendrosios tarybos pakaitiniu nariu, Europos sisteminės rizikos valdybos Bendrosios valdybos, Bendros pertvarkymo valdybos ir EBA Pertvarkymo komiteto (ResCo) nariu.

Centrinio banko vadovo kadencija trunka penkerius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)