Vilniaus parduotuvėse sutiktų pirkėjų nuotaikos liūdnos. Žmonės guodžiasi – prie stalo susirinks kur kas mažiau žmonių nei norėtųsi.

„Kadangi mes būsim tik dviese su vyru, tai labai kukliai ir nedaug, ką tik valgom, kad nepalikinėt maisto ilgesniam laikui“, – pasakojo moteris.

„Matot, jeigu mes dviese su žmona, tai jokių ten vaišių daug ir nereikia“, – pasakojo kitas sutiktas pirkėjas.

Kiti tvirtino, kad šiemet jų Velykinis stalas nesiskirs nuo praeitų – nei kuklesnis, nei stipriau apkrautas. Kalbinti žmonės tikina, jog prieš šventes parduotuvėse tenka užtrukti ilgiau. Prekybos tinklai prieš šventes žada reguliuoti pirkėjų srautus, tačiau kai kurie pirkėjai kontrolės pasigenda. Delfi fotografai penktadienį po pietų užfiksavo, kaip jau prie parduotuvių formuojasi eilės.

„Žmonės plūsta apsipirkinėti, čia ne tik prieš šventes, visada taip būna. Aišku, kitą kartą ir čia stovi apsauginis, įleidžia po vieną, skaičiuoja, kiek yra žmonių parduotuvėje, dažnai reguliuoja, bet va šiandien žiūriu nereguliuoja“, – teigia vienas pirkėjas.

„Turi daugiau žmonių būt kasoj, nes stovi žmonių eilė nuo pradžių iki galo. Čia aš galvoju nenormalu. Čia taip nėra“, – teigė kitas.

„Nu pažiūrėkit, pilna, aš jau stengiuosi atvažiuoti ryte kuo anksčiau, va iš darbo išėjau, bet čia žiūrėkit va – praėjimai visi pilni“, – sakė trečias.

Kiti sutikti pirkėjai taip pat kalbėjo, kad žmonės nesisaugo ir „lipa vienas kitam ant galvų“, o srautas didelis būna tiek ryte, tiek vakare.

Parduotuvių tvarką prižiūri ne tik joje dirbantis personalas. Čia užsukti gali ir pro šalį važiuojantys policijos pareigūnai.

„Jeigu matoma, kad stovi apsaugos darbuotojas ar kitas administracijos darbuotojas, kuris akivaizdžiai matosi, kad tikrina patekimą, stebi, ar įeinantis dėvi kaukes ir pan., dažniausiai policijai nebereikia kištis. Bet ten, kur matome, kad patekimas yra visiškai nekontroliuojamas ir laisvas, niekas nežiūri, ar įeinantys dėvi kaukes, tuomet, kaip taisyklė, jau tada policija užeina“, – komentavo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

Prekybininkai ragina žmones atsakingai planuoti apsipirkimus ir laikytis saugumo reikalavimų. Delfi primena, kad sekmadienį nedirbs nė vienas didžiųjų prekybos tinklų. Plačiau apie darbo laiką galite skaityti čia.

Prekybos tinklų atstovai: pirkėjai pradėjo ruoštis anksčiau

Prekybos tinklų atstovai teigia, kad pandemija iš esmės pakeitė pirkėjų įpročius ir šie Velykų šventėms ėmė ruoštis anksčiau. Dėl to nepastebėta, kad klientų srautai labai padidėtų. Jie taip pat pabrėžia, kad retėjant pirkėjų apsilankymams didėja prekių krepšelis.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė žiniasklaidai Vaida Budrienė Eltai sakė, kad Velykos dar kartą parodė, jog pirkėjų Lietuvoje įpročiai yra ženkliai pakitę.

„Iš tiesų žmonės elgiasi taip pat, kaip ir per pastarąsias Kalėdas: šventėms pradėjo ruoštis daug anksčiau. Apskritai pirkėjų įpročiai yra pasikeitę, jie lankosi parduotuvėse rečiau, bet perka daugiau.

Lygiai tas pats atsitiko ir su šventėmis. Anksčiau mūsų pirkėjus būdavo galima pavadinti paskutinės minutės pirkėjais, o dabar tikrai taip nebėra. Pandemija visgi pakeitė jų įpročius ir velykinis pirkimas, bent jau fiksuojamas „Iki“ tinkle, prasidėjo daugiau nei prieš dvi savaites“, – teigė ji.

„Srautai iš tikrųjų yra padidėję (...), tačiau taip drastiškai kaip anksčiau būdavo, nėra“, – pridūrė V. Budrienė.
Tuo tarpu lygindama prekybos tinklo „Iki“ laikotarpio prieš Velykas pardavimus su COVID-19 nepaveiktomis 2019-ųjų Velykomis, V. Budrienė mano, kad prekių paklausa išliks panaši.

„Jeigu palygintume su 2019 m., matome, kad pardavimai bus labai panašūs. Nors mes švęsime tikrai negausiai, šeimose, bet tai likęs kone vienintelis būdas žmonėms švęsti“, – sakė ji.

„Iki“ atstovei antrino ir prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigdamas, kad šiuo Velykų laikotarpiu, palyginti su 2019 m., tikimasi apyvartos didėjimo.

„Galvojame, kad pardavimai bus šiek tiek didesni nei 2019 m. Gyventojų pajamos kasmet auga, jie šiek tiek daugiau išleidžia, todėl galvojame, kad šiek tiek daugiau išleis ir Velykų laikotarpiu. Visgi kažkokių dramatiškų pokyčių nebus“, – sakė jis.

Tuo tarpu vertindamas klientų srautus prieššventiniu laikotarpiu, D. Ryliškis pažymėjo, kad klientai vis dar linkę riboti savo apsilankymus prekybos centruose dėl paskelbto karantino.

„Palyginti su paprastomis dienomis – taip, srautai, visada išauga prieš šventes, bet jokių suvaldymo problemų nėra. Karantino sąlygomis žmonės į parduotuves važiuoja rečiau ir perka daugiau“, – tikino jis.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė Eltai teigė, kad didesni pirkėjų srautai stebimi kelias pastarąsias savaites.

„Karantinas pirkėjus išmokė planuoti savo pirkinius, todėl jau nuo praėjusios savaitės stebime, kad žmonės iš anksto apsiperka Velykoms. (...) Visgi velykinė prekyba bei pirkėjų srautas šįmet, lyginant su prieš pandeminiu 2019 m. Velykų laikotarpiu, yra daugiau nei penktadaliu mažesnis. Visgi šiomis dienomis ypatingą dėmesį skiriame pirkėjų srautų stebėjimui bei laikomės sugriežtintos higienos kontrolės“, – sakė E. Dapkienė.

Anot „Maximos“ atstovės, nors prekių krepšelis didėja, retėja klientų apsilankymai prekybos centruose.

„Šiuo metu vidutinis pirkinių krepšelis yra 36 proc. didesnis, palyginti su 2019 metais. Karantino metu žmonės parduotuvėse lankosi rečiau, tačiau įsigyja vienu sykiu daugiau maisto produktų ir kitų būtiniausių prekių, kad jų pakaktų ilgesniam laikui“, – akcentavo ji.

„Atlikta lojalių „Maxima“ pirkėjų apklausa rodo, kad 47 proc. respondentų šįmet šventiniam Velykų stalui planuoja skirti nuo 51 iki 100 eurų. 27 proc. pirkėjų planuoja 21–50 eurų biudžetą, apie 13 proc. planuoja skirti nuo 101 iki 150 eurų“, – atskleidė E. Dapkienė.

Savo ruožtu Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių atstovė Renata Keršienė Eltai sakė, kad pastarosiomis dienomis buvo stebėtas tik kiek nežymiai didesnis klientų srautas.

„Per pirmas keturias šios savaitės dienas pirkėjų srautas „Rimi“ tinklo parduotuvėse buvo nežymiai didesnis nei ankstesnėmis savaitėmis. Atitinkamai būtinybės reguliuoti pirkėjų srautų parduotuvėse iki šiandien ryto nebuvo, bet esame tam pasiruošę“, – sakė ji.

„Palyginti šių metų pirmas keturias Velykų savaitės dienas su 2019 m. analogišku laikotarpiu, pirkėjų skaičius į ikipandeminį lygį negrįžo“, – pridūrė R. Keršienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)