Vyriausybė pirmojo paketo subsidijų paketą penktadienį sumažino nuo buvusių 150 mln. eurų iki 100 mln. eurų.

Bendra paramos suma sumažinta atsižvelgiant į tai, kad iš priemonei numatytų 150 mln. eurų šiuo metu yra paskirstyta 30,5 mln. eurų suma. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau teigė, kad paramos tempai netenkina.

Ši suma padalinta po 50 mln. eurų: viena dalis bus paskirstyta pavienėms įmonėms, ši suma nesikeičia, o parama įmonių grupėms ar kitaip susijusioms įmonėms mažėja nuo 100 iki 50 mln. eurų.

„Mažinamas biudžetas, nes padidinome antro etapo biudžetą. Mažinamas 50 mln. eurų ir tokiu būdu visai priemonei būtų skiriamas 100 mln. eurų. Primenu, jog paskirstyta 30,5 mln., eurų, supretenduota į 54 mln. eurus“, – paaiškino A. Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Subsidijos skirtos nuo COVID-19 nukentėjusios įmonės, kurių apyvarta krito 30 proc. ir daugiau – jos gali atgauti ketvirtadalį per 2019 metus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), bet ne mažiau nei 500 eurų.

Anksčiau šią savaitę atitinkama 50 mln. eurų suma buvo padidintas antrasis paramos paketas, skirtas labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvartos krito 50 procentų ir daugiau. Tokios įmonės galės susigrąžinti ne tik gyventojų pajamų mokestį, bet gali pasirinkti padengti kitas nuolatines sąnaudas, pvz., nuomą.

500 eurų – pajamų negavusioms įmonėms

Įmonės, kurios įsteigtos iki pernai lapkričio pabaigos, nuo šiol galės gauti 500 eurų paramą, jei jos karantino laikotarpiu negavo pajamų. Į paramą galės pretenduoti tos įmonės, kurių veikla įtraukta į ribojamų ūkinių veiklų sąrašą. Iki šiol 500 eurų paramą galėjo gauti tik naujai įsteigtos pajamų negavusios įmonės (įsteigtos tarp 2019 m. lapkričio 1 d. – 2020 m. lapkričio 30 d.).

Įmonių vykdoma pagrindinė veikla turi būti įtraukta į ribojamų ūkinių veiklų sąrašą.

Subsidijų skyrimo apraše yra saugiklių, kad parama negalėtų pasinaudoti vadinamosios „įmonės – zombiai“, kurios jokios veiklos nevykdo.

„Siūloma šiai pareiškėjų grupei nustatyti papildomus reikalavimus subsidijai gauti: šiose įmonėse 2019 m. lapkričio 1 d. turėtų būti dirbęs bent vienas darbuotojas ir šios įmonės turėtų būti sumokėjusios GPM už 2019 metus“, – du papildomus saugiklius numatė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Pagal aprašą, paramos negali gauti įmonė, jei sausio 1 dieną ar kreipimosi metu neturėjo bent vieno darbuotojo. Pareiškėjas negali būti reorganizuojamas, bankrutuojantis, likviduojamas ar kitaip pertvarkomas, turi atitikti minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus. Taip pat įmonė turi būti pateikusi juridinių asmenų registrui metinių finansinių ataskaitų už 2019 metus rinkinį. Tikrinama, ar įmonė nebuvo laikoma patiriančia sunkumų iki paskelbiant karantiną.
Asociatyvi nuotr.

Platesnis ratas įmonių galės susigrąžinti GPM

Patikslinta, kad mažosios bendrijos (MB), individualios įmonės (IĮ), komanditinės ūkinės bendrijos (KŪB) ir tikrosios ūkinės bendrijos (TŪB) galės pagalbą gauti paprasčiau.

Tokių įmonių vadovai, savininkai, nariai ar dalyviai patys sumoka GPM, todėl iki šiol tokios įmonės negalėjo atgauti sumokėtų mokesčių. Vyriausybė nustatė, kad apskaičiuojant subsidiją bus įtraukiamos ir MB narių, IĮ savininkų, KŪB ir TŪB dalyvių iš įmonės gautos pajamos ir nuo jų sumokėti mokesčiai.

MB, IĮ, KŪB ir TŪB subsidijos dydis bus nustatomas pagal GPM sumą, apskaičiuotą nuo deklaruotų išmokų nariams, savininkams, dalyviams arba šių įmonių darbuotojams. MB nariai, IĮ savininkai, KŪB ir TŪB dalyviai gautas pajamas turi būti deklaravę metinėse deklaracijose.

Įmonės, kurių paraiškos anksčiau buvo atmestos, gali pakartotinai teikti paraiškas iki kvietimų galiojimo pabaigos. Apraše nurodoma, kad kvietimų data negali būti vėlesnė kaip 2021 m. birželio 1 diena.

Paramos taisyklės atnaujintos pagal jau anksčiau patvirtintą koncepciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)