Šiandien priimtomis pataisomis Vartotojų teisių apsaugos įstatyme nustatyta, kad už Civilinio kodekso reikalavimų, t. y. pareigos pardavėjui informuoti pirkėją apie prekių kainų sumažinimą (nuolaidas), nesilaikymą pardavėjui Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gali skirti nuo 500 iki 5 tūkst. eurų baudą.

Už pataisas balsavo 129 Seimo narys, nė vienas nebuvo prieš ar susilaikė. Jos įsigalios 2021 m. liepos 1 d.

Delfi primena, kad kiek anksčiau Seimas nusprendė įvesti naują prievolę prekybininkams. Nuo liepos 1 dienos pardavėjas privalo suteikti pirkėjui informaciją apie taikomą daiktų kainų sumažinimą. Bet kuriame pranešime apie daikto kainos sumažinimą turi būti nurodoma ankstesnė daikto kaina. Ankstesne kaina yra laikoma mažiausia kaina, kurią pardavėjas taikė per 30 dienų laikotarpį iki kainos sumažinimo. Tais atvejais, kai daikto kaina mažinama laipsniškai, ankstesne kaina yra laikoma daikto kaina, buvusi iki pirmojo jos sumažinimo. Jeigu daiktas buvo siūlomas pirkėjams mažiau negu 30 dienų, taikomas faktinis daikto siūlymo pirkėjams terminas.

Šios dalies nuostatos netaikomos greitai gendantiems produktams arba prekinę vertę greitai prarandantiems daiktams.

„Prekybininkai linkę piktnaudžiauti pirkėjų pasitikėjimu. Per karantiną teko ne kartą susidurti su tokiu manipuliavimu nuolaidomis. Dabar vartotojai dažnai klaidinami, nes nuolaida taikoma nuo padidintos kainos. Juk faktiškai tokiu atveju nuolaidos nėra – arba ji mažesnė, nei atrodo. Dėl išpūstų kainų mūsų vartotojai yra pripratinti „medžioti“ nuolaidas. Savo ruožtu prekybininkai jau įprato vietoj tikrų nuolaidų siūlyti pirkėjams nuolaidos iliuziją. Daugelyje Europos šalių jau seniai uždrausta netikromis nuolaidomis klaidinti vartotojus“, – šį sprendimą tuomet komentavo socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)