Teismas kovo 25 dieną patenkino bendrovių „Nuctech Warsaw Company Limited“ ir „Inta“ prašymą sustabdyti konkursą, kol bus išnagrinėtas įmonių ieškinys, BNS pranešė teismo atstovė Lina Nemeikaitė. Nutartį per septynias dienas galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Teismas konstatavo, kad nesustabdžius viešojo pirkimo konkurso procedūrų egzistuoja reali grėsmė, jog galimai palankaus ieškovams teismo sprendimo įvykdymas faktiškai nebebūtų įmanomas ar iš esmės pasunkėtų“, – rašoma nutartyje.

Lietuvos oro uostų atstovo Tado Vasiliausko teigimu, teismui pritaikus laikinąsias apsaugos priemones, kol kas konkursas formaliai negali būti nutrauktas.

„Dėl šio konkurso tolesnės eigos spręsime po sprendimo teisminiame ginče“, – BNS teigė T. Vasiliauskas.

„Nutech“ ir „Intos“ advokato Vido Vilko iš advokatų kontoros „Vilkas ir partneriai Hansa Law Offices“ teigimu, apygardos teismo prašoma panaikinti Lietuvos oro uostų sprendimą nepasirašyti sutarties su įmonėmis.

Be to, Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti kitą „Nuctech“ ir „Intos“ skundą – įmonės prašo panaikinti Vyriausybės nutarimą pripažinti, jog planuotas sandoris su „Nuctech“ ir „Inta“ keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Teismo atstovas Audris Kutrevičius BNS patvirtino, kad teismas priėmė nagrinėti kovo 18 dieną gautą bendrovių skundą, tačiau kol kas neaišku, kada jis bus nagrinėjamas.

„Posėdžio datos dar nėra, nes dabar siunčiame atsakovams skundą, kad atsakovai parašytų atsiliepimą į skundą, tai posėdžio data negreitai bus“, – sakė jis.

Anot V. Vilko, vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nepagrįstai nusprendė, jog Vilniaus ir Kauno oro uostų bagažo patikros įranga yra priskirtina prie nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbią reikšmę turinčios infrastruktūros.

„Kitaip tariant, perkama bagažo patikros įranga nėra ta įranga, dėl kurios apskritai komisija kompetentinga spręsti ir pasisakyti dėl Lietuvos nacionaliniam saugumui keliamų grėsmių, – pranešime sakė V. Vilkas.

Jo teigimu, nepagrįsti ir argumentai, jog sukaupti duomenys apie keleivių bagažą gali būti perduoti trečiosioms šalims, nes jie nėra prieinami jokiai nei įrangą tiekusiai ar ją sumontavusiai, nei bet kuriai kitai šaliai, išskyrus įrangą įsigijusias įmones.

Pasak pranešimo, Vyriausybės sprendimas uždrausti pasirašyti sutartį su „Nuctech“ ir „Inta“ reiškia, kad dabar užsakymas atiteks konkurentui iš JAV, kurio kaina buvo kur kas didesnė.

Bendrovės „Inta“ vadovas Vytautas Vitkauskas pabrėžė, jog įmonė dės visas pastangos apginti pažeistas teises.

Vyriausybė vasario viduryje nusprendė, kad sandoris su „Nuctech“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų. Ji svarstė sausį paskelbtą vyriausybinės komisijos išvadą, kuri yra neviešinama.

Į vyriausybinę komisiją dėl kinų investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Jis tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

„Nuctech“ priekaištus tuomet atmetė. Ji teigė, kad Lietuvai siūloma įranga gaminama gamykloje netoli Varšuvos Lenkijoje „laikantis griežčiausių taikomų ES ir nacionalinių veiklos ir saugos standartų“.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ įrangos diegimą Europos jūrų ir oro uostuose bei pasienio kontrolės punktuose.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)