Susitarimo memorandumas „sukurs savanoriško bendradarbiavimo reguliavimo srityje sistemą“ ir įsteigs reguliavimo forumą, kuris „taps platforma užmegzti dialogą finansinių paslaugų klausimais“.

Nors susitarimo detalės kol kas neviešinamos, visas memorandumo tekstas turėtų būti paskelbtas jį pasirašius abiem šalims, tai turėtų įvykti iki kovo pabaigoje nustatyto termino.

Londonas ir Briuselis gruodžio 24 d. pasiekė paskutinės minutės susitarimą dėl būsimų prekybos ryšių, likus kelioms dienoms iki numatyto JK pasitraukimo iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Tačiau per įtemptų derybų kulminaciją abi pusės susitarė atidėti sprendimą dėl finansų sektoriaus.

Londono Sitis teigė nesitikintis ambicingo dvišalio susitarimo, atsižvelgiant į finansų sektoriaus svarbą JK ekonomikai – jis atsakingas už maždaug 7 proc. valstybės BVP ir 10 proc. mokestinių pajamų, kurios prilygsta 76 mlrd. svarų.

Negana to, manoma, kad memorandume nebus išspręstas itin svarbiu laikomas lygiavertiškumo klausimas, pagal kurį Londono bendrovėms būtų leista veikti Europoje.

Tam, kad būtų susitarta dėl lygiavertiškumo, toks statusas turi būti suteiktas 40 atskirų veiklos sričių. Kol kas tokių leidimų ES suteikė JK tik du, o Londonas ES – 17.

Europos ekonominės erdvės (EEE) tarpvalstybinio finansų paso netekimas, kuris leisdavo investuotojams siūlyti savo paslaugas iš Londono, pradėjo veikti JK finansų sektorių.

Amsterdamas metų pradžioje perėmė iš Londono didžiausio prekybos akcijomis centro vardą. Per pirmą prekybos po „Brexito“ dieną 6,5 mln. eurų kasdienės akcijų prekybos apyvartos persikėlė iš Londono į Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)