Ministrės teigimu, tikimasi, kad sistemos veiks jau pirmadienio rytą.

Muitinės departamentas informavo mus, jog šiuo metu iš sugedusio serverio informacija jau perkelta į Valstybės informacinių technologijų centro infrastruktūrą ir savaitgalį bus vykdomi testavimo darbai. Tikimasi, jog sistemos deramai veiks jau pirmadienio rytą“, – pranešime cituojama G. Skaistė.

„Tačiau reikia pripažinti, jog šios problemos buvo galima išvengti, jei buvusios vyriausybės būtų ėmusios teisingų sprendimų – nelaikyti Muitinės departamento podukros vietoje ir netaupyti informacinių sistemų sąskaita, kas šiandien atsiliepia ir šalies verslui“, – sako finansų ministrė.

Muitinės departamento teigimu, nepaisant trikdžių, šiuo metu krovininio transporto pralaidumas per pasienio kontrolės punktus siekia 80 proc. projektinio pralaidumo, o atidarius papildomą juostą tuštiems automobiliams jų apžiūra sutrumpinta iki 5 minučių. Teigiama, kad per Medininkų kontrolės punktą ketvirtadienį praleista 380 automobilių, kai įprastinis pralaidumas siekia maždaug 500 automobilių per parą.

ELTA primena, kad apie sutrikimus pranešta dar antradienį. Šiuo metu neveikia Muitinės deklaracijų apdorojimo sistema (MDAS), Nacionalinė tranzito kontrolės sistema (NTKS), Duomenų apie Lietuvos Respublikos prekybos srautus su Europos Sąjungos šalimis narėmis surinkimo ir apdorojimo sistema (IDAIS).

Muitinės informacinių sistemų centro direktoriaus pavaduotoja Normantė Žekonienė Eltai teigė, kad muitinės IT sistemų sutrikimus lėmęs gedimas esąs nepašalinamas, o visa informacija šiuo metu perkeliama į valstybės IT paslaugų centro sistemas.

Tuo metu Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Romas Austinskas sako, kad dėl neveikiančios IT deklaravimo sistemos susidariusių spūsčių Lietuvos-Baltarusijos pasienyje vežėjai reikalauja kreiptis į valstybę dėl nuostolių atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)