Vyriausybė penktadienį patvirtino darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, sąrašus. Vienas sąrašas – darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinusiems, o antras – kam reikės tikrintis periodiškai.

Tikrintis bus privaloma karantino ar ekstremalios situacijos metu, tai galios naujai atveriamoms veikloms.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, kad tyrimai finansuojami valstybės biudžeto lėšomis, Vyriausybės nustatyta tvarka.

„Vienas svarbiausių dalykų kas yra siūloma, kad į sąrašą būtų įtraukti darbai ir veiklos, kurios leidžiamos darbuotojams dirbti pasitikrinus ir periodiškai besitikrinantiems“, – sako A. Dulkys.

„Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą bei užkirsti kelią galimų COVID-19 ligos protrūkių atsiradimui, labai svarbu nustatyti visus užsikrėtusius šiuo virusu. Sveikatos patikrinimas yra viena iš COVID-19 ligos valdymo priemonių, leidžiančių anksti nustatyti infekcijos atvejus, ypač besimptome forma sergančius, ir tokiu būdu užkirsti kelią infekcijos plitimui bei išvengti didelių ligos protrūkių“, – argumentuojama teikime.

Anot A. Dulkio, periodinis tikrinimas padės užkirsti kelią galimų koronaviruso protrūkių atsiradimui.

„Taip pat tai mums padės anksti nustatyti infekcijos atvejus, ypač besimptomine forma sergančius. Trečia, mums tai yra svarbu, kad infekcijos plitimui yra labai palankios sąlygos dėl glaudaus kontakto tarp žmonių, ir tokiu būdu gali susirgti pažeidžiamiausių gyventojų grupės“, – kalbėjo A. Dulkys.

Dar viena priežastis – aukštos rizikos darbovietės, kuriose glaudus kontaktas su rizikos grupėmis ir čia infekcija gali greitai išplisti, o ją valdyti sunku.

Kaip jau skelbta anksčiau, pagal priimtą žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą testuotis turės ne tik sąrašuose esantys darbuotojai, bet ir nustačius ligos protrūkius darbovietėse, arba įtariant, kad darbuotojas gali sirgti.

„Sveikatos apsaugos srityje, globos ir slaugos srityje ir švietimo srityje testavimas yra periodinis nepriklausomai, ar veikla buvo uždaryta, ar nebuvo uždaryta, žmonės dirbo ar nedirbo. Tai yra tos sritys, kuriose buvo prioritetinis vakcinavimas dėl didesnės keliamos rizikos arba dėl labai svarbių visuomenei funkcijų, kaip švietime, liko dalis žmonių, kurie nėra vakcinuoti, bet rizika vis dėlto yra pakankamai didelė. Nes tai yra nuolatinis kontaktas“, – paaiškino premjerė Ingrida Šimonytė.

Du sąrašai – keliolika veiklų

Pirmąjį sąrašą sudaro šios veiklos, jų darbuotojai prieš pradėdami dirbti turi pasitikrinti:

1. Kultūros ir meno sektoriaus darbuotojų veikla.

2. Fizinio aktyvumo ir aukšto meistriškumo sporto veikla.

3. Viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla.

4. Mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas.

5. Laisvalaikio ir (ar) pramogų paslaugų teikimo veikla (baseinų ir pirčių paslaugos, žaidimų kambarių, šokių, diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla).

6. Grožio paslaugų teikimo veikla.

7. Apgyvendinimo paslaugų teikimo veikla.

Kitas sąrašas – veiklų, kuriose darbuotojai turės tikrintis periodiškai, kuomet paskelbtas karantinas ar ekstremali situacija:

1. Asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla, čia įeina:

  • asmens sveikatos priežiūros įstaigų veikla;
  • valymo, maisto tiekimo ar kitos paslaugos, teikiamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose;
  • praktinis (klinikinis) mokymas, atliekamas asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

2. Socialinės paslaugos ir veikla:

  • socialinių paslaugų įstaigose, paslaugų gavėjo namuose ir kitose viešosiose erdvėse teikiamos socialinės paslaugos;
  • valymo, maisto tiekimo ar kitos paslaugos, teikiamos socialinių paslaugų įstaigose.

3. Švietimo paslaugos ir veikla:

  • švietimo įstaigų, laisvojo mokytojo veikla ir kitų švietimo teikėjų švietimo veikla;
  • valymo, maisto tiekimo ar kitos paslaugos, teikiamos švietimo įstaigoje ir kituose švietimo teikėjuose.

4. Vaistinių darbuotojų veikla.

„Šis sąrašas susietas su tam tikrais darbais ir (ar) veiklomis ir ypač aktualu tose įstaigose, kur infekcijos plitimui yra palankios sąlygos dėl glaudaus kontakto tarp žmonių, ir tokiu būdu gali susirgti pažeidžiamiausių gyventojų grupių asmenys. Sustiprintų užkrečiamosios ligos valdymo priemonių taikymas itin aktualus aukštos rizikos darbovietėse, t. y. kuriose yra glaudus kontaktas su didesnę riziką COVID-19 liga sirgti sunkiai turinčiais asmenimis, taip pat uždarose institucijose, kuriose infekcija greitai išplinta ir ją sunku valdyti, ir pan., pvz. asmens sveikatos priežiūros įstaigos, socialinės bei globos įstaigos, švietimo įstaigos, vaistinės“, – rašoma teikime.

Laikymąsi turės užtikrinti darbdavys

Pagal tvarką, nurodytų darbuotojų sąrašus sudaro ir atnaujina darbdavys bei informuoja sąrašuose nurodytus darbuotojus apie pareigą atlikti sveikatos patikrinimą.

„Periodiniai sveikatos patikrinimai atliekami ne dažniau kaip kas 7 dienas ir ne rečiau kaip kas 10 dienų nuo paskutinio sveikatos patikrinimo“, – rašoma tvarkoje.

Nereikės tikrinti tų darbuotojų, kurie užkrečiamąja liga jau persirgo arba buvo paskiepyti.

Sveikatos patikrinimai turės būti atliekami asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

„Darbdavys privalo užtikrinti, kad Sąraše nurodytus darbus dirbtų tik sveikatą pasitikrinę darbuotojai, nesergantys užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas“, – nurodo Vyriausybė.

Galios naujai atveriamoms veikloms

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė prašė patikslinti, ar nauja tvarka galios toms veiklos, kurios jau yra atnaujintos: „Mes kalbame apie būsimas veiklas, kurias sugrąžinsime iš karantino suvaržymų, teisingai?“

„Taip, Aušrine, jūs visiškai teisi. Nutarimas yra kuriamas galiojimui viso scenarijaus metu. Tai reiškia, jei mes pakartotinai uždarytume ir vėl atidarytume, tada jau reikėtų. Tačiau tos veiklos, kurios iki šio momento buvo atvertos, joms negalios. Tačiau jei dar kartą užvertume, tada jau galiotų“, – atsakė A. Dulkys.

„Maisto prekėmis rūpestingi darbdaviai arba rūpestingi verslo žmonės, matyt, kad savo darbuotojų testavimu gali rūpintis nepaisant to, kad jie galbūt niekada ir nebuvo apriboti savo veikloje“, – replikavo premjerė Ingrida Šimonytė.

Penktadienį surengtame neeiliniame Vyriausybės posėdyje svarstomas vienintelis klausimas – dėl situacijos, susijusios su COVID-19.

Antras visuotinis karantinas šalyje tęsiasi nuo pernai lapkričio 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (631)