Tai buvo pirmas kartas nuo tada, kai prasidėjus masinei atleidimų bangai, kurią sukėlė COVID-19 pandemija, paraiškų skaičius buvo mažesnis nei 700 000.

Palyginti su ankstesne savaite, naujų paraiškų skaičius buvo mažesnis 97 000. Šis rodiklis buvo daug geresnis, nei prognozavo analitikai, o vakcinacija suteikia vilties, kad ekonomika šiais metais gali įsibėgėti.

Visgi tebesitęsianti krizės poveikį rodo tai, kovo 20 dieną pasibaigusią savaitę pagal specialią laisvai samdomiems darbuotojams skirtą programą buvo gauta 241 745 naujų prašymų dėl nedarbo išmokų, pranešė Darbo departamentas.

Nepaisant to, tai buvo beveik 42 000 mažiau nei prieš savaitę, ir nors analitikai pripažino, kad krizė dar toli gražu nesibaigė, tai gali reikšti, kad ekonomika pagaliau pasuko nuolatinio nedarbo mažėjimo keliu.

„Spėjame, kad kiekvieną savaitę dalis įmonių toliau mažins darbuotojų skaičių arba visai nutrauks veiklą, nepajėgdamos sulaukti, kol ekonomika atsinaujins“, – teigė tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas.

„Visgi šis laipsniškas naujų paraiškų mažėjimas neturėtų trukti ilgą laiką – tikimės, kad jų skaičius staigiai ners žemyn, kai antrąjį ketvirtį ekonomika vėl atsivers“, – prognozavo analitikas.

Nepaisant sumažėjimo, įprastų paraiškų dėl nedarbo išmokų skaičius jau daugiau nei vienerius metus išlieka didesnis nei blogiausias rodiklis, užfiksuotas per 2008–2010 metų pasaulinę finansų krizę, o praėjusią savaitę bendras paraiškų skaičius siekė 925 745, įtraukiant darbo netekusius laisvai samdomus darbuotojus.

Duomenys taip pat parodė, kad savaitę, pasibaigusią kovo 6 dieną (tai vėliausia savaitė, kurios duomenys yra gauti), beveik 19 milijonų žmonių gavo paramą pagal kurią nors bedarbių rėmimo programą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)