„Lietuvos kelionių verslo asociacijos nuomone, ši išskirtinė parama, skirta vienai įmonei, galimai pažeidžia Konkurencijos įstatymą, todėl neatmetame galimybės dėl šio pažeidimo kreiptis į Konkurencijos tarybą ir Europos Komisiją“, – Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį pareiškė Udrius Armalis.

Jo žodžiais, specifinės paramos turizmui priemonės skirtos tik dviejų didelių įmonių gelbėjimui – „Novaturui“, kuriai esą skirta beveik 19 mln. eurų įvairios paramos – paskolų, subsidijų ir kitų priemonių bei „Tez Tour“, gavusiai apie 1 mln. eurų paramos.

„Vienai įmonei beveik tiek pat, kiek reikia viso sektoriaus įmonėms, turinčioms 55 tūkst. darbuotojų“, – tvirtino jis.

„Tai reiškia, kad kas antro turisto, įsigijusio keliones iš finansiškai nestabilios įmonės, teisės yra neapgintos, nes nėra garantijos, kad šie turistai išvyks (į įsigytą kelionę – BNS)“, – komitete teigė U. Armalis.

Jis BNS teigė, kad kelionių agentūros, privalėjusios grąžinti organizatoriams komisinius, juos dar ir rėmė, o pačios paramos negavo.

„Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė BNS sakė, jog kritika įmonės atžvilgiu yra nepagrįsta.

„Natūralu, kad būdami rinkos lyderiais visada esame po padidinamuoju stiklu ir mūsų veiksmai sulaukia daug dėmesio, tačiau keista sulaukti nepagrįstos kritikos iš kitų turizmo sektoriaus atstovų už tai, kad dirbame efektyviai“, – komentare teigė A. Keinytė.

„Ir mes iš tiesų praėjusiais metais įdėjome daug pastangų ir laiko, ieškodami ir vertindami visas mums prieinamas galimybes užsitikrinti veiklos tęstinumą ir finansinį rezervą“, – pridūrė ji.

Pasak A. Keinytės, „Novaturas“ susitarė dėl 5 mln. eurų „Invegos“ ilgalaikės paskolos, be to, iš šios agentūros įmonė yra gavusi 2,4 mln. eurų paskolų atsiskaityti su keliautojais už neįvykusias keliones.

Įmonė taip pat yra gavusi mokestinių paskolų iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (940 tūkst. eurų) ir „Sodros“ (150 tūkst. eurų), o vasarį su Valstybės investicijų valdymo agentūra susitarė dėl 10 mln. eurų investicijos, kuri įmonę pasieks išleidus obligacijas.

„Kaip ir kiti kelionių organizatoriai, esame gavę subsidijų, kurių bendra suma siekia 410 tūkst. eurų. Lietuvoje gavome 346 tūkst. eurų dalinės darbo užmokesčio kompensaciją, 32 tūkst. eurų inovacijų subsidiją ir 32 tūkst. subsidiją už repatriaciją, kai mums tuo tarpu ši paslauga kainavo per 260 tūkst. eurų“, – teigė A. Keinytė.

Ji atkreipė dėmesį, jog įmonė priskiriama prie didelių įmonių kategorijos, todėl negalėjo pretenduoti į nuomos mokesčio subsidijas, paskolų palūkanų ir dalies GPM kompensavimą ar pirmą pagalbos verslui priemonių paketą.

U. Armalio žiniomis, visos Lietuvos kelionių agentūros ir organizatoriai pernai patyrė 20 mln. eurų nuostolių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)