Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius sako, kad Vyriausybės ir Savivaldybių asociacijos komisijos posėdyje trečiadienį nuspręsta, kad premjerės Ingridos Šimonytės potvarkiu bus sukurta darbo grupė – ji peržiūrės neseniai EBPO ataskaitoje paskelbtas rekomendacijas.

„Bus žiūrima, ką EBPO pasiūlė mums kaip šaliai, kas liečia savivaldos finansinius dalykus, ir kurie iš tų siūlymų galės būti inkorporuojami gal net ir šiais metais, peržiūrint valstybės biudžetą (...) Mes, aišku, tikimės savarankiškų funkcijų finansavimo bent 2020 metų lygyje, nes dabar identifikuojame bent 59 mln. eurų trūkumą“, – BNS sakė M. Sinkevičius.

Jo teigimu, darbo grupėje dirbs Vyriausybės kanceliarijos, Finansų ir Vidaus reikalų ministerijų bei Savivaldybių asociacijų atstovai.

„Birželį ketinama susitikti dar kartą, bus pristatyti darbo grupės rezultatai ir pasiektas susitarimas, kurie iš EBPO siūlymų galės būti realizuoti. Taip pat ketinama pasilikti ir erdvės diskusijos dėl tų EBPO siūlymų, dėl kurių nebus pasiektas sutarimas“, – tvirtino M. Sinkevičius.

Pasak jo, trečiadienį pristatyta ir premjerės iniciatyva suteikti savivaldybėms teisę nustatyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo dalį, kuri atitektų tiesiai į savivaldybių biudžetus ir būtų naudojama jų funkcijoms.

„Premjerė kalba apie skandinavišką modelį, kai GPM perskirstymas per centrinį biudžetą būtų mažesnis, tačiau dalis šio mokesčio pajamų liktų grynai savivaldai. Kaip aš suprantu, logika yra tokia, kad jei savivaldybė stengiasi pritraukti verslą ir kurti darbo vietas, ji tokiu būdu gautų ir paskatą per GPM į savo biudžetą. Tačiau kaip tas atrodytų konkrečiai, kol kas dar nėra aišku“, – sakė M. Sinkevičius.

Jo teigimu, šiuo metu savivaldai yra aktualesnis GPM netekčių kompensavimas, kai dėl centrinės valdžios sprendimų, pavyzdžiui, NPD padidinimo, sumažėja planuojamos GPM pajamos.

„Mes norėtume, kad GPM netektis savivaldos biudžetams centrinė valdžia kompensuotų 100 proc., o ne 70 proc., kaip yra dabar. Mūsų pozicija šiuo klausimu nesikeičia jau metai iš metų. Premjerė mūsų siūlymui iš esmės pritaria. Pasak jos, dabartinė Vyriausybė neketina priimti kažkokių sprendimų, kurie galėtų lemti GPM netektis, todėl neprieštarautų ir 100 proc. netekčių kompensavimo įtvirtinimui“, – aiškino M. Sinkevčius.

EBPO ekspertai, vasarį pristatę rekomendacijas Lietuvai, teigė, kad šalies viešosios investicijos tebėra labai mažos, be to, savivaldybės turi mažai fiskalinio savarankiškumo bei galimybių didinti viešąsias investicijas ir išlaidas, taip pat sutaupyti. Organizacija rekomenduoja Vyriausybei suvienodinti taisykles, atsisakyti grynojo skolinimosi limito bei atskirti einamąsias ir kapitalo sąskaitas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)