„Mums labai reikėtų subsidijos grįžtantiems darbuotojams. Tai gyvybiškai svarbu“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete pareiškė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė, atstovaujanti 42 tūkst. darbuotojų turinčioms įmonėms.

Pasak jos, subsidijos po prastovų grįžtantiems žmonėms turėtų būti mokamos bent kelis mėnesius.

„Juos reikės apmokinti, paruošti“, – komitete kalbėjo E. Šiškauskienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad subsidijos iš prastovų grįžtantiems žmonėms galėtų būti mokamos panašiai, kaip bedarbio išmoka – ilgiau gaunant ji mažėja.

Pasak konfederacijos vadovės, šiemet būtina griežtai reikalauti išsaugoti darbo vietas – pernai toks reikalavimas nesuveikė.

„Tiek vasarą, tiek rudenį matėme ne vieną grupinį atleidimą. Labai gražiai darbdaviai su advokatais įsilaviravo į tuos 50 proc. ir sėkmingai atleidinėjo per kelis etapus darbuotojus, tuo pačiu metu gaudami nemažas sumas subsidijų“, – trečiadienį „valstiečių“ frakcijoje teigė I. Ruginienė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis frakcijoje pasiūlė subsidijas iš prastovų grįžtantiems darbuotojams mokėti pusę metų ir kompensuoti dviem būdais: 90 proc. atlyginimo dengti, kai 10 proc. skirs darbdavys, arba atitinkamai 70 proc. ir 30 proc.

Seimas jau yra pradėjęs svarstyti „valstiečių“ parengtas pataisas – jie siūlo po prastovų dar keturis mėnesius mokėti subsidijas: pirmus du mėnesius padengti 70 proc., o kitus du – 30 proc. darbuotojo algos, neviršijant minimalios algos – 642 eurų ir darbdaviams įsipareigojant išlaikyti darbo vietas.

Intensyvesnis subsidijavimas būtų smulkioms įmonėms, turinčioms iki 10 darbuotojų, bei „žaliojo kurso“ filosofiją atitinkančioms įmonėms.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas skaičiuoja, kad toks siūlymas biudžetui kainuotų daugiau kaip 200 mln. eurų.

Pataisas planuojama svarstyti gegužės 11-ąją.

Pernai subsidijos buvo mokamos ir iš prastovų grįžusiems darbuotojams, tačiau šiemet jos nenumatytos. Pernai už prastovas valstybė išmokėjo 820 mln. eurų ir tai buvo brangiausia paramos priemonė, todėl šiemet tam numatyta kur kas mažiau – 180 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad iki šiol jau išmokėta beveik 100 mln. eurų paramos, ją per sausį ir vasarį gavo beveik 120 tūkst. darbuotojų.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, pernai kovą prastovas buvo paskelbę per 20 tūkst. įmonių, o šiuo metu jų skaičius siekia 10 tūkst.

Vis dėlto valdantieji jau siūlo restoranams, barams, kavinėms ir kitoms maitinimo vietoms iki pusantrų metų taikyti 9 proc. PVM. Viešbučiams 9 proc. PVM galioja nuo 2015 metų iki 2023 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)