„Žmonės, kurie vykdo individualią veiklą arba verčiasi pagal verslo liudijimą, galės pretenduoti jau nuo pirmadienio, kovo 29 dienos, į subsidiją“, – patikina Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir patikino, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tam pasiruošusi.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija paaiškina, kad šiuo metu tarp ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų išskirta nemažai tokių, kurias vykdo fiziniai asmenys, įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įgiję verslo liudijimą. Tokie asmenys, paskelbus karantiną, negalėjo vykdyti ūkinių veiklų.

Nauja parama skiriama siekiant individualią veiklą vykdantiems asmenims padėti įveikti COVID-19 pandemijos sukeltas neigiamas pasekmes ir išsaugoti vykdomos veiklos likvidumą.

„Tai – vienkartinė išmoka, ji yra papildoma greta kasmėnesinės, kurią jau dabar žmonės gauna iš Užimtumo tarnybos per SADM. Ji lygi 2019 metais sumokėtam GPM, bet yra „grindys“ – ne mažiau nei 100 eurų ir „lubos“ – ne daugiau nei 18 MMA, kas yra 11 tūkst. eurų“, – kalba ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Jis patikino, kad paramą gali gauti visi, kurie įtraukti į apribotų veiklų sąrašą ir kurių pagrindinė veikla yra savarankiškas darbas pagal individualią veiklą arba verslo liudijimą.

Subsidija pareiškėjui, vykdančiam individualią veiklą pagal pažymą, sudarytų 100 proc. už 2019 m. nuo individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų apskaičiuotos GPM sumos, bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 18 minimalių mėnesinių atlyginimų 2020 m. (10 926 Eur).

Jei asmuo individualią veiklą pradėjo vykdyti 2020 m. ir ją vykdė ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai arba su pertraukomis, subsidija sudarys 100 Eur.
Aušrinė Armonaitė

Viceministras Vincas Jurgutis paaiškino, kad negalės pretenduoti tie, kurie pernai daug uždirbo (daugiau nei 3 MMA per mėnesį arba 36 MMA per metus), taip pat kurie gauna daug pajamų iš kitų veiklų, pvz., darbo užmokestį.

Jei savarankiškai dirbantis asmuo individualią veiklą vykdo pagal pažymą ir pagal verslo liudijimą arba pakeitė individualios veiklos vykdymo formą, skiriama viena subsidija, kuri skaičiuojama nuo bendros už 2019 m. apskaičiuotos GPM sumos (sudedamas apskaičiuotas GPM nuo individualios veiklos pajamų ir fiksuoto dydžio pajamų mokestis, sumokėtas už įsigytą (-us) verslo liudijimą (-us).

Numatyta lėšų suma šiai priemonei įgyvendinti – 20 mln. Eur. Valstybinė mokesčių inspekcija sudarys sąrašą, į kurį įtrauks asmenis, potencialiai tinkamus finansuoti. Jie turės pateikti paraiškas, o jas vertins Lietuvos verslo paramos agentūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)