„Reikėtų išsigryninti ir išsiaiškinti dėl to, kaip turėtų būti traktuojamas maistas, kuris yra išsinešimui ir tas, kuris pagamintas ir vartojamas vietoje. Kad nesusidurtume su tokiomis situacijomis, kad turguje pardavinėjama žalia mėsa būtų pristatyta kaip karpačio (labai ploni žalios mėsos gabalėliai, pagardinti prieskoniais ir padažu – BNS)“, – parlamentarų susitikime su šio verslo atstovais antradienį kalbėjo M. Majauskas.

Tuo metu finansų viceministrė Rūta Bilkštytė siūlo, kad maitinimo įmonės, kurioms būtų taikoma PVM lengvata, prisiimtų atsakomybę ir stengtųsi mažinti šešėlį.

„Mokėti mokesčius, mažesnius, bet visiems kartu“, – ragino ji.

Pasak viceministrės, kaip verslas laikytųsi tokio įsipareigojimo, paaiškėtų vėliau, jau galiojant PVM lengvatai, o jos pratęsimas priklausytų nuo šešėlio lygio.

„Kol kas dar sunku komentuoti dėl PVM lengvatos laikotarpio, kadangi jokie sprendimai nėra priimti. Tačiau teoriškai, jei lengvata būtų įvesta ir vėliau būtų svarstomas jos tęsimas, galėtume pamatyti, ar ji pasiteisino, ar buvo sudarytos paskatos verslui atvirai vykdyti savo veiklą“, – BNS sakė R. Bilkštytė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos Evalda Šiškauskienė tikino, kad dabar maitinimo sektoriuje neapskaitoma apie 200 mln. eurų.

Be kita ko R. Bilkštytė siūlo apsvarstyti galimybę maitinimo įmonėms nustatyti palankesnes sąlygas mokėti pelno mokestį ir perkelti nuostolius už ankstesnius laikotarpius.

„Tai būtų subsidija verslui, kad jis išsilaikytų. Kad nebūtų taip, kad seni restoranai su skolomis užsidaro, o naujas verslas užsiregistruoja ir laimingai toliau tęsia su PVM lengvata“, – aiškino viceministrė.

Ministerijos atstovė pranešė, kad maitinimo verslas, pateikęs pelno mokesčio deklaracijas už 2019 metus, paprašė atidėti virš 7 mln. eurų mokėjimus.

R. Bilkštytės teigimu, PVM lengvata dabar taikoma 18 Europos Sąjungos šalių.

Reaguodami į sunkią šio sektoriaus padėtį, valdantieji siūlo restoranams, barams, kavinėms ir kitoms maitinimo vietoms, išskyrus jų parduodamą alkoholį, taikyti 9 proc. PVM. Šiuo metu šios paslaugos apmokestinamos standartiniu 21 proc. PVM tarifu.

Dėl lengvatos biudžetas per metus negautų apie 90 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)