Už Alternatyviųjų degalų įstatymo projektą antradienį balsavo 115 Seimo narių, o 9 susilaikė.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis apgailestavo, kad Seimas nepriėmė palankaus sprendimo žemdirbiams, auginantiems rapsus.

„Priėmėme palankų sprendimą palmių augintojams, kurie iškirtę džiungles, augina palmes“, – priekaištavo jis.

Komiteto vadovas skaičiavo, kad draudimas palmių aliejų naudoti biodegalams šalies žemdirbiams leistų kasmet uždirbti papildomai 70 mln. eurų.

„Valstietė“ Laima Nagienė klausė, kas vertins į degalus maišyti planuojamo aliejaus kokybę. Ji piktinosi, kad Lietuva neseka šalimis, kurios atsisako degalų su palmių aliejų priedais.

„Jeigu kitos Europos šalys jau atsisako, tai mes turėtume eiti žiūrėdami ne atgal, o žiūrėti į priekį ir turėtume priimti įstatymą, palankų mūsų žemdirbiams“, – teigė ji.

Pataisos numato, kad biodegalais nuo 2024 metų nebūtų laikomi iš visų aliejinių augalų pagaminti degalai, jeigu žaliavos turėtų didelę netiesioginę žemės naudojimo keitimo riziką.

Tai yra ambicingesnis tikslas nei Europos Sąjungos (ES) nuostata, įsigaliosianti nuo 2030 metų.

Seimas pastaraisiais metais kelis kartus nepritarė siūlymams nelaikyti biodegalais degalų, pagamintų iš alyvinių palmių aliejų ir jų šalutinių produktų ar jų atliekų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba anksčiau įspėjo apie galimą neskaidrumą bei korupciją, jeigu būtų uždrausta biodegalų gamybai naudoti palmių aliejų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)