„Tai stambi tarptautinė policijos operacija, kurios metu buvo išardytas keliose Europos valstybėse veikęs indėlinio sukčiavimo tinklas. Operacijos, vykusios Lietuvoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje metu, sulaikyti 5 asmenys. Visi jie Lietuvos piliečiai“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė S. Gagas.

Pirminiais duomenimis, padaryta žala siekia apie 1,5 mln. eurų.

„Ikiteisminis tyrimas Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas gavus informaciją iš vieno iš Lietuvos bankų“, – sakė S. Gagas.

Pasak jo, realizuota sukčiavimo schema iš esmės yra nauja ir itin pelninga.

„Nustatyta, kad taikyta sukčiavimo schema yra mutavusi investicinio sukčiavimo forma, t. y. indėlinis sukčiavimas, kurio esminis tikslas yra užmigdyti klientų budrumą nuo pusės metų iki trejų metų laikotarpiui, kurio metu naudojamasi galimybe dingti ne tik nusikalstamos veikos pėdsakams, bet ir patiems organizatoriams“, – sakė S. Gagas.

Jo teigimu, čia ne tas atvejis, kai sukčiautojai aktyviai savo veiksmais kreipiasi į asmenis ir įkalbinėja investuoti.

„Sukčiavimo unikalumas pasireiškė tuo, kad nukentėję asmenys, Vokietijos piliečiai, akademinės bendruomenės nariai ieškojo, kaip saugiai investuoti. Jie patys aktyviais veiksmais kreipėsi į tas įmones, galvojo, kad tai yra atidaromos jų vardu sąskaitos, bet galima teigti, kad taip nebuvo, pinigai buvo pervedami į įmones, o iš tų įmonių – į kitas šalis su tikslu išgryninti. Dalis lėšų buvo išgryninta Švedijoje, buvo pervedami pinigai iš Lietuvos teritorijoje esančių bankų į kitas, į Graikiją, Vengriją, Turkiją, Ispaniją ir Airiją“, – sakė S. Gagas.

Pasak jo, vyriausias įtariamasis yra gimęs 1951 metais, jauniausias – 1978 metais, jie nėra susiję su organizuotu nusikalstamumu.

„Tai yra brandaus amžiaus asmenys, nėra jaunimas. Taip pat galima pasakyti, kad apie jų kriminalinę praeitį policija daug duomenų neturėjo. Vienas iš jų teistas Švedijoje už apgaulingą buhalterinės apskaitos vedimą, kitas teistas Lietuvoje, bet nusikalstama veika yra transporto priemonės vairavimas neblaiviam”, – sakė S. Gagas.

Pasak jo, įšaldyta suma Lietuvos ir užsienio bankuose siekia apie 1,2 mln. eurų.

„Sakykime, kad tai yra operacijos sėkmė, kad didelė pinigų suma yra įšaldyta, neišgryninta ir nepervesta kitur”, – sakė S. Gagas.
Šiuo metu yra 38 nukentėjusieji, tačiau neatmetama, kad jų gali būti daugiau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)