Lietuvoje labai sparčiai auga indėliai, verslas kaupia pinigus. Verslo indėlių augimo tempas praėjusiais metais 39 proc. viršijo iki tol buvusį lygį. Šitas skaičius nemažas, įmonės sustojo investuoti, apie 20 proc. sumažėjo investicijos, nes įmonės nebuvo įsitikinusios savo ateitimi“, – konferencijoje ketvirtadienį sakė V. Janulevičius.

Tačiau pagal įmonių indėlių vertę, palyginti su BVP, Lietuva, pasak LPK prezidento, yra euro zonos gale.

„Lyginti su sukuriamu BVP, indėlių suma viena iš mažesnių – 19 proc., tuo tarpu euro zonos vidurkis yra 26 proc. Šiandien kalbėti, kad indėliai labai užaugo... Mes niekuo neišsiskiriame iš kitų šalių. Lietuvos pramonė, Lietuvos įmonės visada įveiklindavo savo pinigus ir kurdavo pridėtinę vertę. Matome pagal skaičius praėjusiais metais, kai pramonė ir įmonės traukė visą Lietuvos ekonomiką“, – sakė V. Janulevičius.

Pasak V. Janulevičiaus, naujausia statistika rodo, kad indėliai pradėjo sparčiai tirpti, nes įmonės bando atnaujinti savo veiklą.

„Įmonės bando atnaujinti savo veiklą, įsivažiuoti, grįžti į normalų darbą, bet tai nėra paprasta. (...) Lietuvos pramonė gali sutikti šiuos metus ne taip palankiai, kaip buvo pernai“, – teigė LPK prezidentas.
Kalbėdamas apie valstybės paramą verslui, jis nurodė, kad šiems metams ji numatyta mažesnė nei praėjusiais metais.

„2020 metais bendra pagalbos suma visoms įmonėms, per visus sektorius buvo 2,3 mlrd. eurų, tai labai ženkli paskata. Šiais bendrais suma yra numatyta 550 mln. eurų, iš jų beveik 350 mln. eurų subsidijos, bet daugelis subsidijų iki šiol įmonių nepasiekė“, – teigė V. Janulevičius.

Pirmąjį paramos verslui paketą sudaro 180 mln. eurų – 150 mln. eurų skiriama subsidijoms, 30 mln. eurų – paskoloms.

Ruošiamas antrasis pagalbos paketas skirtas labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvarta karantino metu krito 60 proc. Jis sudaro 70 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)