„Negalime pakeisti europinio valstybės pagalbos reguliavimo ir ten yra tam tikri apribojimai, tačiau ką galime pakeisti – savo antro subsidijų etapo metu pakelti „lubas“, kurios šiuo metu yra 100 tūkst. eurų. Daliai verslų tai yra milžiniški pinigai, daliai verslų, kurie valdo didelius viešbučius, kuriems yra daug pastoviųjų kaštų ir kai ne vieną viešbutį valdai, suprantu, kad tai tikrai gali būti nepakankama“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė A. Armonaitė.

Pasak jos, ministerija pasiruošusi įvertinti, ar galima subsidijų „lubas“ didinti.

„Mes esame pasiruošę įvertinti, ar galėtume jas pakelti. Jeigu klaustumėte manęs asmeniškai, žinoma, kad aš būčiau už, tačiau resursai yra riboti. Mes turime 70 mln. eurų šiai pagalbos priemonei, dėl to tos „lubos“ yra atsiradusios, tačiau kadangi matome, jog į pirmą subsidijų paketą yra pretenduota už 50 mln. eurų, o visa jo vertė yra 150 mln. eurų, mes neatmetame, kad dalį resursų nukreipsime ir „lubas“ padidinsime“, – teigė A. Armonaitė.

Paklausta, ar atsiras ir trečias pagalbos verslui paketas, ministrė sakė kol kas negalinti atsakyti į šį klausimą.

„Į šitą klausimą kol kas negalime atsakyti, nes yra keletas dalykų.

Vakcinacijos, testavimo apimtys auga. Mes esame jau geresnėje situacijoje medicininių resursų prasme negu, pavyzdžiui, prieš metus.

Esu optimistė ir tikiuosi, kad sėkmingai vykdant vakcinaciją galėtume daugiau tų veiklų atlaisvinti. (...) Bet aš neatmetu galimybės, kad, karantinui užsitęsus, tai bus privaloma. Jeigu karantinas tęsis ir veiklos bus apribotos, valstybė tikrai turės padėti nukentėjusiems, uždarytiems ir apribotiems verslams“, – sakė A. Armonaitė.

Antrojo paketo parama skirta įmonėms, kurių apyvarta kritusi 60 proc. ir daugiau. Subsidijų dydis bus apskaičiuojamas pagal 2019 metais sumokėtą su darbo santykiais susijusių gyventojų pajamų mokestį ir sudarys ne mažiau kaip 60 proc. GPM. Vienkartinė subsidija sieks ne mažiau kaip 500 eurų, didžiausia galima jos suma – 100 tūkst. eurų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija kritikuoja paramos „lubas”, pasak asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, tai verslui nėra naudinga.

„Mes buvome suderinę vieną subsidijų paketą ir labai socialiai teisingą – buvome sutarę, kad kiek apyvarta krito įmonėje, tokį procentą gautų įmonė nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Pavyzdžiui, jeigu krito apyvarta 80 proc., kaip viešbučių atveju, 80 proc. ir gautų nuo savo sumokėtų mokesčių“, – anksčiau sakė E. Šiškauskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)