Kaip ir ES direktyva, pataisos numato, kad biodegalais nebūtų laikomi iš visų aliejinių augalų pagaminti degalai, jeigu žaliavos turėtų didelę netiesioginę žemės naudojimo keitimo riziką.

Seime svarstant Alternatyviųjų degalų įstatymo projektą kelis kartus nepritarta parlamentarų siūlymams iš viso nelaikyti biodegalais iš alyvų palmių aliejų ir jų šalutinių produktų ir jų atliekų pagamintų degalų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įspėjo apie galimą neskaidrumą bei korupciją, jeigu būtų uždrausta biodegalų gamybai naudoti palmių aliejų.

Šį mėnesį žiniasklaidoje buvo skelbta, kad per gyventojų nuomonės apklausą, kurią inicijavo Biodegalų asociacija, paaiškėjo, kad dauguma Lietuvos degalinių šią žiemą pardavinėjo dyzeliną su HVO biopriedu, kurio gamybai naudojamas palmių aliejus, ir šį faktą žinojo kas dešimtas vairuotojas. Tyrimas rodo, kad per dvejus metus palmių aliejaus naudojimą degaluose smerkiančių gyventojų padaugėjo beveik trigubai – nuo 20 proc. 2019 metais iki 57 proc. šiemet.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)