Socialiniuose tinkluose gyventojai nuo ankstyvo ryto dalijasi apie eiles prie Šeškinėje, Vilniuje, esančios parduotuvės „Pepco“. Čia nusidriekė eilės, kuriose laukia kelios dešimtys žmonių.

Vyriausybė nuo pirmadienio panaikino buvusį 300 kvadratinių metrų ploto ribojimą parduotuvėms, turinčioms atskirus įėjimus iš lauko. Tai leido atverti „Senukus“, „Depo“, „Ikea“, „Moki – Veži“ ar kitas parduotuves.

Atidaromose prekybos vietose reikia laikytis griežtų saugumo reikalavimų. Delfi fotografas užfiksavo, kas šiuo metu vyksta šalia prekybos vietų.
Apie tai, kad jau veikia parduotuvės, laiškus klientams platino „Senukai“. Nurodoma, kad privaloma dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones, prašoma laikytis didesnio nei 2 metrų atstumo, nesibūriuoti didesnėmis nei 2 asmenų arba vieno šeimos ūkio narių grupėmis, naudoti rankų dezinfekcijai skirtas priemones.

Šiuo metu gali veikti parduotuvės ir paviljonai, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko, kioskai. Būtinųjų prekių parduotuvės, pvz., maisto ir vaistinės, turi užtikrinti mažiausiai 15 kv. metrų plotą vienam lankytojui, arba aptarnauti tik vieną asmenį. Kitos parduotuvės, pvz., statybinių prekių, baldų, ar kitų nebūtinųjų prekių, turi užtikrinti 20 kv. metrų plotą vienam lankytojui.

„Ikea“ prekybos tinklo atstovai anksčiau teigė, kad sutikdami sugrįžtančius pirkėjus daugiausia dėmesio skirs darbuotojų ir lankytojų saugumui, vienu metu parduotuvėje gali lankytis 850 pirkėjų.

Pirmadienį į šią parduotuvę patekti pavyksta ne iš karto – „Delfi“ fotografas fiksavo, kad žmonės laukia lauke, tvarką prižiūri apsaugos darbuotojai.

„Pirmąją atidarymo dieną lankytojų srautas pasiskirsto daugmaž tolygiai. Žmonių skaičių parduotuvėje nuolat sekame ir kilus poreikiui, esame pasirengę jį riboti, t.y. prašyti lankytojų palaukti lauke, saugiais atstumais sužymėtoje eilėje. Kol kas to daryti nereikėjo“, – patikina „Ikea“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Baltijos šalims Renata Dantė

„Ikea“ patikina, kad kiekvienam lankytojui užtikrina numatytą 20 kv. m plotą. Pirkėjus pasitinka pavasario ir vasaros kolekcijos namams bei lauko erdvėms, interjero dizainerių atnaujintos ekspozicijų erdvės. Lankytojai „Ikea“ parduotuvėje taip pat galės įsigyti maisto išsinešimui.

„Veiklą atnaujiname kaip visada griežtai ir atsakingai laikydamiesi saugos reikalavimų: bus ribojamas ir ties įėjimu kontroliuojamas lankytojų skaičius; visų atvykusių pirkėjų prašysime dėvėti asmenines apsaugos priemones. Tiems, kurie šių priemonių neturės, pasiūlysime savo. „Ikea“ parduotuvėje Vilniuje bei prekių užsakymo ir atsiėmimo vietose Kaune bei Klaipėdoje taikomos ir papildomos saugumo priemonės: įrengtos apsaugos tarp kasų, reguliariai dezinfekuojami pirkėjų dažniausiai liečiami paviršiai: durų, prekių vežimėlių rankenos, laiptų turėklai ir kt.“, – anksčiau sakė „Ikea“ Lietuva rinkos vadovė Jolita Juodzevičienė.

Pirmadienį atidarytos visos šalyje veikiančios 24 „Moki – Veži“ parduotuvės.

Makveža“ vykdomasis direktorius Saulius Jonaitis patikino, kad parduotuvės „Moki Veži“ atsidarė po 3 mėn. pertraukos, jis pastebi, klientams susikaupę poreikiai tvarkytis namuose.

„Šiandien kai kuriose parduotuvėse iš tiesų reikėjo pareguliuoti srautą, netruko labai ilgai, po keletą žmonių, mano kolegos informavo, kad prie vienos ar kitos parduotuvės yra po vieną ar po du laukiančius žmones lauke. Stipriai reguliuojame srautą, kad vienam pirkėjui tektų ne mažiau nei po 20 kv. metrų“, – sako S. Jonaitis.

Iki šiol negali dirbti parduotuvės prekybos centruose, kurios išėjimų į lauką neturi – premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad šis klausimas gali būti sprendžiamas šią savaitę.

Parduotuvės pradėjo dirbti
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)