„Praėję metai dėl pandemijos ir karantino buvo išskirtiniai, todėl metų pradžioje buvo nerimo tiek dėl darbo organizavimo teikiant paslaugas valstybės institucijoms, tiek dėl nekilnojamojo turto rinkos. Rezultatai rodo, kad pavyko pertvarkyti įmonės veiklą, pritaikant prie pasikeitusių sąlygų, o nuogąstavimai dėl nekilnojamojo turto rinkos neišsipildė. Darbuotojų susitelkimas padėjo įmonei ne tik užtikrinti veiklą, tačiau ir itin padidinti pajamas ir veikti efektyviai“, – teigia Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Praėjusiais metais įmonė iš esmės baigė administracinės paskirties nekilnojamojo turto centralizaciją ir centralizuotai valdo 665 tūkst. kv. metrų. Per metus užbaigti trys atnaujinimo projektai: dviejų administracinės paskirties pastatų Alytuje ir Kaune modernizavimas bei kelio, vedančio į Kęstučio motorizuoto pėstininkų bataliono Tauragės rajone, rekonstrukcija.

Pernai, Turto banko pateiktais duomenimis, organizuoti 1542 aukcionai, kurių metu parduoti 564 valstybės nekilnojamojo turto objektai. Valstybė už parduotą nekilnojamąjį turtą (NT) gavo 19,53 mln. eurų pajamų. Brangiausiai parduoti objektai: administracinės patalpos Blindžių g. 24 A (Vilnius) – už 2,86 mln. Eur, žirgyno kompleksas Belmonte (Vilnius) – už 1,97 mln. Eur, mokyklos pastatas Lydos g. 3 (Vilnius) – už 0,948 mln. Eur, bendrabutis Bendoriaus g. 7 (Marijampolė) – už 0,916 mln. Eur. Pajamos už valstybės NT pervedamos į šalies biudžetą arba šiomis lėšomis vystomi valstybės NT projektai.

Valstybei per 2020 m. iš fizinių ir juridinių asmenų išieškota 3,5 mln. eurų skolų. Tai trečdaliu mažiau nei 2019 m. Sparčiai mažėjant Turto banko valdomo valstybės skolų portfeliui, išieškomų skolų apimtys ir toliau mažės, įmonei koncentruojantis į pagrindinę nekilnojamojo turto veiklą, pažymima pranešime.

Turto bankas nurodo, kad jo veikla 2020 m. buvo pelninga – buvo gauta 25 tūkst. eurų grynojo pelno, šiek tiek daugiau nei 2019 m. Didžioji dalis įmonės pajamų gaunama iš reguliuojamų fiksuotų tarifų.

Perėjus nuo panaudos prie nuomos santykių valstybės turtu, planuojama, kad 2021 m. įmonės pajamos išaugs beveik dvigubai – iki 21 mln. eurų. Nuomos pajamos bus nukreiptos į valstybei priklausančių pastatų ir valstybinio sektoriaus darbo vietų gerinimą.

„Administracinės paskirties valstybės turto centralizavimo etapas yra baigtas, todėl šiemet dėmesį skirsime sprendimams, kurie padės sumažinti valdomo turto apimtis, taip taupant valstybės lėšas. Šiemet didesnis dėmesys bus skiriamas su pastatų valdymu susijusiems sprendimams, pasiruošimui plačios apimties pastatų modernizavimui ir klientų patirčių valdymui. Nuomos pinigai leis tikslingai atnaujinti valstybės biurus, pagerinant darbo sąlygas valstybės tarnautojams, taip pat bus paruošti 25 pastatų modernizavimui reikalingi projektai“, – pranešime cituojamas M. Sinkevičius.

Šiemet planuojama didinti ir kitų veiklų apimtis: efektyviau išnaudoti valdomą laisvą plotą, jį išnuomojant rinkoje, pasiūlyti daugiau kaip 700 objektų pirkėjams.

Įmonė praėjusių metų pabaigoje valdė beveik 7400 valstybei priklausančių pastatų ir patalpų, kurių bendra likutinė vertė yra 370 mln. eurų.

2020 m. gruodžio 31 d. Turto banke dirbo 223 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)