„Fortum“ tikisi gauti maždaug 240 mln. eurų neapmokestinamą kapitalo prieaugį „City Solutions“ 2021 m. II ketvirčio rezultatuose. Tikimasi, kad sandoris bus baigtas 2021 m. antrąjį ketvirtį.

Kaip skelbiama, sandoris yra „Fortum“ strategijos vykdymo dalis, nes „Fortum“ nuolat peržiūri savo verslus ir optimizuoja portfelį vertės kūrimui. 2019 m. birželio mėn. „Fortum“ paskelbė svarstanti strategines galimybes centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms Estijoje, o 2020 m. vasario mėn. „Fortum“ paskelbė peržiūrėsianti centralizuoto šilumos tiekimo verslą ir kitose Baltijos šalyse.

2020 m. „Fortum“ pardavė savo centralizuoto šilumos tiekimo įmones Joensuu ir Järvenpää miestuose, Suomijoje. Šiuo metu vykdoma strateginė šildymo ir vėsinimo įmonių Lenkijoje, 50 procentų akcijų dalies „Stockholm Exergi“ ir „Consumer Solutions“ peržiūra.

„Šie pardavimai atitinka mūsų portfelio optimizavimą, kaip ir sėkmingi pardavimai Suomijoje 2020 m. Šie aktyvai sukėlė didelį pirkėjų susidomėjimą, nes verslas buvo perorientuotas į mažesnį išmetamo anglies dvideginio kiekį“, – sako Peras Langeris, „Fortum“ „City Solutions“ vykdomasis viceprezidentas.

„Ši investicija atspindi „Partners Group“ įsipareigojimą transformuoti investicijas į verslus, turinčius didelį poveikį susijusioms bendruomenėms. Šios įmonės tiekia šilumą tūkstančiams namų ir įmonių visame Baltijos regione, žinomame dėl atšiaurių žiemų“, – sako Davidas Daumas, „Partner Group“ priklausančios „Private Infrastructure Europe“ generalinis direktorius.

Baltijos šalyse „Fortum“ centralizuotą šildymą tiekia penkiuose miestuose: Tartu ir Pernu Estijoje, Daugpilyje ir Jelgavoje Latvijoje bei Klaipėdoje Lietuvoje. Be to, šiuose miestuose „Fortum“ valdo keturias kogeneracines jėgaines ir turi 49 proc. „Kauno kogeneracinės jėgainės“ (pradėtos eksploatuoti 2020 m.) akcijų Lietuvoje. 2020 m. „Fortum“ pardavimai Baltijos šalyse sudarė 1,4 TWh šilumos ir 0,6 TWh elektros energijos, o EBITDA sudarė 54 milijonus eurų, įskaitant subsidijas bioenergijai.

Šiuo metu „Fortum“ įmonėse Baltijos šalyse dirba 271 darbuotojas, jie liks dirbti įmonėse ir jas pardavus.

„Fortum“ yra Europos energetikos įmonė, veikianti daugiau kaip 40 šalių. Įmonėje dirba 19000 profesionalų, o apyvarta siekia 69 milijardus eurų. „Fortum“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Helsinkio vertybinių popierių biržoje, o „Uniper“ akcijos – Frankfurto vertybinių popierių biržoje.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)