Prekybos centrai vieni griežčiau, kiti santūriau išsako vertinimus dėl likusio ribojimo atidaryti parduotuves, tačiau patikina, kad jau ruošiasi ir taiko platų saugumo priemonių spektrą: skaičiuoja suoliukus alėjose, kubinius metrus oro, kiek patenka į patalpas.

„Panorama“ laikosi pozicijos, kad nebėra priežasčių laikyti prekybos centrų uždarytų, kai gyventojų judumas ir taip didelis – tą lemia ne prekybos centrai.

„Akropolis“ laikosi politikos nekomentuoti, tačiau patikina, kad galėtų jau dabar užtikrinti maksimalų saugumą. O dalis parduotuvių prekybos centruose ims veikti, nes turi atskirus įėjimus.

„Ozas“ palaiko Vyriausybę – kai bus galima, atsidarys, o šiuo metu ruošiasi.

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad prekybos centrų atidarymas yra artimiausių savaičių reikalas. Jau šiuo metu su Vyriausybės ekspertų taryba derinamos galimos saugumo priemonės.

„Panorama“: nebėra priežasčių neatsidaryti

„Priežasčių neatsidaryti prekybos centruose nebėra. Tikrai esame pasiruošę išpildyti visus saugumo reikalavimus, ir netgi įsipareigoti vykdyti papildomą kontrolę, kurios šiuo metu negali užtikrinti iš gatvės įėjimus turinčios parduotuvės“, – teigia prekybos centro „Panorama“ generalinė direktorė Birutė Kalanovaitė.

Ji patikina, kad prekybos centrai turi sukūrę infrastruktūrą, kurios pagalba gali kontroliuoti ir valdyti parduotuvių/paslaugų veiklą.

„Esame atsakingi prieš nuomininkus, akcininkus, ir bet koks neatsakingas atvejis mums būtų skaudus ir reputacine ir finansine išraiška. Todėl esame motyvuoti veikti atsakingai ir saugiai. Kas susiję su mobilumo baime, tai jos jau tikrai nebėra, kadangi mobilumas padidėjęs dėl daugelio kitų priežasčių, ir mes kaip Prekybos centrai tikrai nesame judumo skatinimo objektai“, – tvirtina „Panoramos“ vadovė.
Birutė Kalanovaitė

Anot jos, šiuo metu reikia kuo skubiau protingai atverti ekonomiką, kad neveiksnumas netaptų didele ateities problema.

„Mes galėjome netgi pirmieji atsiverti ir parodyti pavyzdį, kaip reikia saugiai ir atsakingai aptarnauti klientus“, – įsitikinusi B. Kalanovaitė.

Ji netgi atsiuntė sąrašą saugumo priemonių, kuriuos prekybos centrai gali išpildyti. Daugiausia dėmesio skiriama ploto vienam lankytojui reikalavimui.

„Didieji prekybos centrai turi didelius plotus, kur modernių sistemų pagalba gali nuolatos gyvai sekti, kontroliuoti ir suvaldyti lankytojų srautus. Kontrolė prie įėjimo į prekybos centrą gali būti valdoma modernių sistemų pagalba ir fizinės apsaugos pagalbos junginiu. Papildomi žymėjimai ant grindų leidžia klientams susiorientuoti laikytis saugaus atstumo ir bendrose erdvėse ir parduotuvėse“, – vardija B. Kalanovaitė.

Prekybos centrai būtų pasiryžę įleisti lankytojus tik su medicininėmis kaukėmis, jas galėtų apsaugos darbuotojai padalinti tiems, kurie atvyksta su netinkama kvėpavimo takų apsaugos priemone. Kitos priemonės: vien „Panoramoje“ virš 50 vietų su dezinfekciniu skysčiu, tualetuose – dezinfekcinės lempos ir pan.

„Panoramoje mes turime 7-os klasės oro filtrus, kurie yra instaliuoti ligoninėse, oro uostuose. Minimalus apykaitinis oro kiekis tenkantis vienam kubiniam metrui, yra 14,4 kub. metrų per valandą“, – dėsto B. Kalanovaitė ir patikina, kad jei reikia, prekybos centrai bus pasirengę įgyvendinti ir kitas be įprastų saugumo priemonių.
„Panorama“

Jau žinoma, kad pokyčių bus prekybos centrų nuomininkų gretose, kadangi ne visi išgyveno ar ir išgyvens COVID-19 pandemijos sukeltas pasekmes dėl verslų uždarymo.

„Su nuomininkais partneriškai sprendžiame susidariusią situaciją dalinantis netekimus, kadangi daugumai ne pirmo būtinumo prekiaujančiais produktais Nuomininkų yra uždrausta vykdyti veiklą jau nuo gruodžio mėn. 16 dienos“, – paaiškino B. Kalanovaitė.

„Akropoliuose“ dalis parduotuvių turi atskirus įėjimus: „Galime užtikrinti saugumą“

„Akropolis Group“ bendrovė paaiškino, kad vykdo ir vykdys visus Vyriausybės bei kontroliuojančių institucijų sprendimus jų nekomentuodama.

„Akropolio“ prekybos centruose jau pirmadienį dalis parduotuvių jau atsidaro, kadangi turi atskirus įėjimus iš lauko. Tarp jų – „Ermitažas“, „Sportland“.

„Vilniaus „Akropolyje“ yra dvi parduotuvės, turinčios atskirus įėjimus iš lauko ir planuojančios atnaujinti veiklą jau pirmadienį, kovo 15 dieną, – tai „Ermitažas“ ir „Sportland“. Šiauliuose tokį įėjimą turi „Topo centras“, kuris veiklą atnaujino anksčiau, mus informavęs apie atitikimą galiojantiems reikalavimams. Klaipėdos „Akropolyje“ parduotuvių su atskiru įėjimu iš lauko nėra. Specialiai daryti naujų atskirų įėjimų parduotuvėms neplanuojame“, – sako „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.
Kauno „Akropolis“ pirmasis Kauno mieste gavo tarptautinį COVID-19 saugumo sertifikatą

„Akropolis Group“ vertina, kad valdomuose „Akropoliuose“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose šiuo metu gali užtikrinti maksimalų saugumą pirkėjams bei darbuotojams.

„Klientų srautų skaičiavimui naudojame pasaulinio rinkos lyderio „Sensormatic ShopperTrak“ modernią srautų skaičiavimo sistemą, o fizines apsaugos ir stebėjimo pajėgas pagal poreikį esame pasiruošę padidinti 2 ir daugiau kartų. Per metus nuo 2020 m. kovo investavome per 500 tūkst. eurų papildomiems saugumo, higienos ir sveikatos prevencijos sprendimams įdiegti“, – sako D. Mertinas.

Ko galėtų tikėtis pirkėjai, kai prekybos centrams jau bus leisti, pasakyti dar sudėtinga.

„Kokia tiksliai bus apsipirkimo patirtis prekybos centruose, galėsime informuoti tada, kai žinosime konkrečius reikalavimus ir sąlygas. Neabejojame, kad įgyvendinsime visus reikalavimus, kokie bebūtų nustatyti – jau šiandien esame pasiruošę užtikrinti maksimalų pirkėjų saugumą „Akropoliuose“, ir atnaujinus šiuo metu neveikiančių parduotuvių veiklą, pirkėjus pasitiksime jų pasiilgę bei rūpindamiesi jų saugumu“, – sako D. Mertinas.

„Akropoliuose“ patalpas nuomoja daugiau nei 650 nuomininkų, valdytoja patikina, kad su jais bendradarbiaujama – per pirmą karantiną, kai Vyriausybė leido pasinaudoti kompensacijomis nuomai, buvo solidariai dalinamasi finansine našta.

„Atsižvelgdami į šiemet patvirtintas naujas pagalbos verslui priemones su nuomininkais taip pat tariamės individualiai, ieškodami optimaliausių sprendimų. Mūsų tarpusavio partnerystės sąlygas apibrėžia konfidencialios nuomos sutartys, tad konkrečių susitarimų su verslo partneriais komentuoti negalime“, – paaiškino D. Mertinas.

„Ozas“ kantriai laukia: pertvarko erdves

Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ valdytoja Ina Augulienė patikina, kad prekybos centrai atrodys kiek kitaip: gerokai mažiau bus sėdimų vietų prekybos centrų alėjose. Ji santūriai vertina Vyriausybės ribojimus.

„Mes pasitikime Vyriausybės priimamais sprendimais, nes visi suprantame, jog šiuo metu svarbiausias visų mūsų tikslas kuo greitesnis ir efektyvesnis pandemijos suvaldymas, o tam reikalingas visų visuomenės narių susitelkimas ir parama. Bet kokie Vyriausybės ar kitų institucijų priimamų sprendimų kvestionavimai neprisideda prie pandemijos suvaldymo“, – sako I. Augulienė.

Ji paaiškina, kad aktyviai darbo grupėms teikiama informacija apie prekybos ir pramogų centre taikomas priemones, leisiančias užtikrinti saugumą čia veikiančiuose prekybos ir/ar paslaugų vienetuose, kai tik bus nuspręsta, kad yra saugu juos atidaryti.

„Oze“ vykdoma elektroninė lankytojų srauto stebėsena ir kontrolė, o apsaugos darbuotojai kontroliuoja ir įgyvendina lankytojų srauto kontrolę, atsižvelgdami į lankytojų srautų skaičiavimo sistemos duomenis. Apsaugos darbuotojai taip pat prižiūri ir kontroliuoja, kad lankytojai tinkamai dėvėtų veido apsaugos priemones, nemokamai suteikia vienkartines medicinines kaukes jų neturintiems lankytojams.
2020 04 25 Prekybos centre Ozas valomi paviršiai

Be to, kad visu pajėgumu visą parą veikia vėdinimo sistemos įrenginiai, papildomai atliekamas nuolatinis vėdinimas atidarant langus, kai tai leidžia oro sąlygos. Išjungtos oro recirkuliacinės sistemos. Taikomos ir įprastos saugumo priemonės, tokios kaip paviršių dezinfekcija.

„Diskusijos dėl galimybės veikti prekybininkams prekybos ir pramogų centruose jau vyksta. Ko gero bus taikomi tie reikalavimai, kurie galioja jau iki šiol atlaisvintiems arba greitu metu atsidarysiantiems verslams. Tarp jų yra reguliarus darbuotojų testavimas, dar didesnio ploto, tenkančio vienam lankytojui, užtikrinimas, privalomas reguliariai keičiamų, FFP2/KN95 filtravimo klasės respiratorių dėvėjimas darbuotojams, bei reikalavimas užtikrinti, kad lankytojai taisyklingai dėvėtų vienkartines medicinines kaukes arba FFP2/KN95 filtravimo klasės respiratorių“, – patikina, kad visiems reikalavimams pritaria, I. Augulienė.

„Ozas“ ketina įrengti atskirą patalpą, kuri būtų skirta reguliariam darbuotojų testavimui.

Taip pat „Ozas“, kaip patikina I. Augulienė, dalijasi pandemijos našta su nuomininkais.

„Mūsų prioritetas yra partnerių: nuomininkų ir tiekėjų išsaugojimas bei su sutartinių prievolių laikymasis bei sėkmingo verslo tęstinumo užtikrinimas tiek šiuo laikotarpiu, tiek atlaisvinus karantino ribojimus. Todėl nors ir negalime atskleist konkrečių komercinių sąlygų, galime patikinti, kad kiekvienu atveju spręsdami mokėjimų klausimus ieškome individualių sprendimų ir vertiname visus rodiklius: valstybės mastu taikytus apribojimus nuomininko veiklai, jų trukmę bei segmentą, kuriam priklauso nuomininkas, taip pat nuomininko rezultatus ir kitus nuomos veiklą įtakojančius veiksnius“, – sako I. Augulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)