Atsidarys po keleto mėnesių nedarbo

Nuo rytojaus, parduotuvės ir paviljonai, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko, galės veikti nebetaikant iki 300 kvadratinių metrų ploto ribojimo.

Būtinųjų prekių parduotuvės, pvz., maisto ir vaistinės, galės veikti kaip ir iki šiol. Taip pat galės veikti ir kioskai. Panaikintas draudimas veikti kioskams ir paviljonams turgavietėse, tačiau išskirta, kad veiklą galės vykdyti taip pat tik tie, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko.

„Milžiniškos turgavietės, kur yra kaip prekybos centrai, praktiškai net ne panašu, o prekybos centrai – jie galėtų atsidaryti tada, kai atsidarys ir kiti prekybos centrai“, – patikslino Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Tiesa, parduotuvės, atverdamos duris, privalės užtikrinti 20 kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui arba vienu metu galės būti aptarnaujamas ne daugiau nei vienas asmuo.

Vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo aiškinama, kad ploto ribojimo buvo atsisakyta siekiant suvienodinti prekybos vietų veiklos sąlygas.

Premjerė Ingrida Šimonytė užsiminė, kad dėl prekybos centruose esančių parduotuvių galimai bus sprendžiama kitą savaitę.

Daug dėmesio skirs saugumui

Tarp nuo pirmadienio duris atveriančių parduotuvių, ir tokios, kaip „Ikea“, „Senukai“ bei „Moki veži“.

Kaip teigė „Ikea“ prekybos tinklo atstovai, jie sutinkant sugrįžtančius pirkėjus daugiausia dėmesio skirs darbuotojų ir lankytojų saugumui.

„Darbuotojų bei lankytojų saugumas mums yra vienas svarbiausių prioritetų, todėl veiklą atnaujiname kaip visada griežtai ir atsakingai laikydamiesi saugos reikalavimų: bus ribojamas ir ties įėjimu kontroliuojamas lankytojų skaičius; visų atvykusių pirkėjų prašysime dėvėti asmenines apsaugos priemones. Tiems, kurie šių priemonių neturės, pasiūlysime savo.

„Ikea“ parduotuvėje Vilniuje bei prekių užsakymo ir atsiėmimo vietose Kaune bei Klaipėdoje taikomos ir papildomos saugumo priemonės: įrengtos apsaugos tarp kasų, reguliariai dezinfekuojami pirkėjų dažniausiai liečiami paviršiai: durų, prekių vežimėlių rankenos, laiptų turėklai ir kt.“, – sakė „Ikea“ Lietuva rinkos vadovė Jolita Juodzevičienė bei pridūrė, kad kartu su „Ikea“ parduotuve Vilniuje, atsidarys ir švediškas restoranas – lankytojams bus siūlomas maistas išsinešimui. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Po trijų mėnesių pertraukos pirkėjams duris atveria statybos, remonto ir buities prekių parduotuvės „Senukai“. Skelbiama, kad taip pat bus atidaroma lauko bei įvažiuojamoji prekyba.

IKEA

Pilnai atvėrus „Senukus“, taip pat išliks galimybė reikiamas prekes užsisakyti elektroninėje parduotuvėje.

Kaip buvo teigiama, pirkiniai ir toliau bus pristatomi nurodytu adresu arba į arčiausiai namų esantį paštomatą, o norintys užsakymą atsiimti patys, galės tai saugiai padaryti prekių atsiėmimo punktuose. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Tarp vėl pradedančių veiklą – ir „Moki Veži“ parduotuvės.

Jose, skelbiama, veiks visi skyriai, lauko zona su sodo prekėmis, statybų zona bei įvažiuojamoji prekyba statybinėms prekėms.

Prekybos tinklo atstovų buvo aiškinama, kad atvėrus parduotuvių duris, veiks tiek fizinė – mažmenos ir didmenos, lauko zonos su sodo prekėmis bei įvažiuojami prekyba statybinėms prekėms, kuomet didelius kiekius perkantiems klientams prekės sudedamos į jų transporto priemones parduotuvėse, tiek elektroninė prekyba.

Išsakė kritikos

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) direktorė Rūta Vainienė yra teigusi, kad nebemato argumentų, kodėl negalėtų būti atverta visa prekyba ir nors pritarė šiam prekybos laisvinimui, sakė, kad priimtas sprendimas dėl prekybos laisvinimo palies sąlyginai nedaug parduotuvių, nes jų dauguma yra prekybos centrų viduje ir neturi atskirų įėjimų iš lauko.

Rūta Vainienė

Prekybininkų atstovė yra sakiusi, kad reikėtų leisti dirbti visam prekybos sektoriui, kuris įrodė, jog gali dirbti ir juodžiausiu laikotarpiu.

Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė taip pat kritikavo prekybos laisvinimą. Ji teigė, kad valdžiai stinga empatijos suprasti, kaip dalis žmonių užsidirba gyvenimui, mat taip ji komentavusi Vyriausybės sprendimą leisti dirbti visiems kioskams, išskyrus esančius turgavietėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)