„Čia yra UAB „Maisto arsenalas“, – tik pasitikusi mus Kėdainių rajone, gamyklėlėje, sako direktorė. – Mes gaminame mėsos konservus, juos parduodame, taip pat atliekame mėsos konservų gamybos paslaugas ūkininkams, medžiotojams, galvijų augintojams.“

Pristatydama įmonę moteris aiškina, kad neseniai buvo pradėta teikti ir dar viena paslauga – pradėti gaminti gurmaniški paštetai.

Įmonę, kaip pasakoja, prieš beveik 5-erius metus įkūrė trys draugai, kurie patys buvo medžiotojai. Tiesa, kaip sako, pirmi metai daugiau buvę skirti dokumentų tvarkymui, o veikla pradėta vykdyti tik antraisiais, kai konservai pradėti tiekti į prekybos tinklo „Aibė“ parduotuves.

Didžioji dalis žmonių, kaip teigia S. Kaupienė, į įmonės gaminamą produkciją nuo pat pradžių žiūrėjo labai skeptiškai, todėl įėjimas į rinką nebuvęs lengvas.

„Pati įmonė įkurta 2016 m., bet veiklą pradėjo 2017 m. Pirmiausia dirbome tik su „Aibe“.

Sunkumai įeinant į rinką buvo susiję su gamybos apimtimis, nes mes negalėjome gaminti tiek, kiek kitos didelės įmonės, esame mažiukai, išskirtiniai. O ką tai reiškia? Kad kaina, automatiškai, yra aukštesnė. O kai tu ateidinėji į didžiuosius prekybos tinklus, jie nori mažų kainų, bet aš negaliu jų duoti, mūsų savikaina net neišeina tokia“, – pačią pradžią atsimena ji.

Prie sunkesnės verslo pradžios, kaip aiškina, prisidėję ir pačių klientų susiformavę stereotipai.

„Dabar žmonės vis drąsiau perka mūsų konservus. Išties, toks ir buvo tikslas, kad žmonės nebijotų valgyti konservų, kad tai yra išties geras produktas.

Yra tas stereotipas. Ir pačiai būdavo, kad galvoji, kas tuose konservuose yra, atrodo, kad ten visa tai, kas jau niekur kitur nebetinka“, – sako ji, tačiau aiškina, kad šią nuomonę apie savo produkciją jiems jau pavykę pakeisti.

„Kuo toliau, tuo vis labiau mus žino.

Štai jautieną gaminame iš vietinių lietuviškų ūkių mėsinių galvijų, kur aš pati matau, kaip jie auginami.

Kiauliena taip pat lietuviška, iš Lietuvos ūkių, taip pat dalį perkame iš „Krekenavos“ įmonės. Kepenys atkeliauja iš Kaišiadorių paukštyno, „Arvi“ kalakutų“, – vardija direktorė.

Šiai dienai įmonė per dieną pagamina apie 700-800 konservų dėžučių, o jos pagrindiniai klientai yra didieji prekybos tinklai: „Rimi“, „Maxima“ ir „Aibė“.

„Taip pat produkciją galima įsigyti išskirtinių skonių parduotuvėlėse, jos išsibarsčiusios po visą Lietuvą“, – priduria vadovė.

Kalbėdama apie konservų paruošimą, S. Kaupienė sako, kad visas procesas vykstantis rankiniu būdu – mėsa rankomis pjaustoma, ruošiama, dedama į dėžutes, dedami prieskoniai, ji uždaroma ir supakuojama.

Kalbant apie pastarųjų keleto mėnesių tendencijas, pasak direktorės, apie 50 proc. šiandien sudaro jų pačių gaminama produkcija, o likusią pusę – paslaugos ūkininkams, medžiotojams teikimas.

„Iš tiesų, lyginant su pernai metais, dabar ženkliai išaugo klientų, prašančių paslaugos, skaičius, gal apie 40-50 proc.“, – sako ji, o pasiteiravus, kas tam galėjo turėti įtakos, teigia, kad prie to prisidėjo žiniasklaidos dėmesys bei neseniai sutvarkytas įmonės internetinis puslapis.

Tiesa, iš šio cecho gaminiai keliauja ir į užsienį. Juos, kaip pasakoja, iš įmonės perka didmenininkai ir daugiausia eksportuoja į tas šalis, kuriose gyvena lietuviai, tai Norvegiją, Švediją, Didžiąją Britaniją, Airiją.

Paklausta apie darbuotojų paieškas, direktorė neslepia, kad jų čia rasti sunku, o visi šiandien čia dirbantys yra vietiniai, gyvenantys maždaug 4 km spinduliu. Šiuo metu įmonė turi 7 darbuotojus.

„Juos sunku rasti, nes esame įsikūrę kaime.

Antras dalykas, tūkstantinių algų mokėti mes negalime. Tikiuosi, kad 2020 m., kai jau bus viskas suskaičiuota, įmonė bus pliuse.

Bet suprantame, kad žmonės dirba daug ir jiems nelabai rūpi, ar pelno yra daug. Pas mus jie gauna 500 Eur į rankas, o kas dirba ilgiau, atlyginimas šiek tiek didesnis. Bet yra kaip yra.

Mes patys esame užsibrėžę tikslą, kad algos kiltų, bet turime išlaukti to momento, o žmonės, žinoma, supranta, jie mato, kaip vyksta prekyba, mato, kiek gaminame, kiek parduodame“, – apie darbuotojus ir jų atlyginimus sako direktorė.

Sandra Kaupienė

Pasak S. Kaupienės, pandemija įmonei žalos nepridariusi.

„Kaip dirbome, taip ir dirbame, kadangi esame maisto pramonė.

Prieš pirmą karantiną buvo tikras chaosas, žmonės šlavė viską, užsipirkinėjo. O dabar, antro karantino, net nepajutome“, – sako ji ir prasitaria ir apie planuojamą plėtrą.

„Mes šiose patalpose nebelabai telpame, tad mums reikia statytis antrą tokio dydžio cechą. Žinoma, tai džiugu, bet savų lėšų įmonė tiek neturi, tai bandysime rašyti projektus, o kitas dalykas, mūsų klientai, kurie atveža savo mėsą, prašo, kad gamintume dešras. Tai jau keli metai kirba ši idėja“, – sako ji.

Vadovė neslepia, kad buvęs ir vienas produktas, kurio gamybos buvo atsisakyta. Tai buvo troškintos kiaulienos konservai.

„Atrodė, kad nepasiteisino, o kai nustojome gaminti, visiems prireikė“, – juokiasi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)