V. Šopeno g. 10 įsikūrusi „Van Dumpling“ valgytojams siūlydavo įvairių skonių koldūnų: klasikinių su jautiena arba kiauliena, gruziniškų (su aviena, specialiais prieskoniais ir sultiniu), su vištiena ir šitake grybais, kopūstais ir pievagrybiais, rūkytu sūriu ir kaparėliais, keturių sūrių, su tofu, lobio, lašiša ir krevetėmis, vyšniomis ir grietine.

Užkalnis apsilankė „Van Dumpling“

Restoraną valdanti įmonė „Bėgantis taikinys“ koldūnus taip pat tiekdavo parduotuvėms. Tačiau šiandien jų įsigyti jau nepavyks.

M. Pletnevas pasakojo, kad antrasis karantinas koldūninei sudavė mirtiną smūgį.

Ėjo „va bank“

„Sodros“ duomenimis, „Bėgantis taikinys“ dar turi 4 darbuotojus, tačiau M. Pletnevas patikino, jog ji tikrai bus uždaryta.

2019 metais veiklą pradėjusi koldūninė per metus gavo beveik 34 tūkst. eurų pajamų, tačiau veikė nuostolingai (-9 tūkst. eurų).

M. Pletnevas aiškino, kad pirmaisiais metais verslas pareikalavo daug investicijų, o pelną galbūt būtų pavykę uždirbti 2020 metais, tačiau visus planus sujaukė koronaviruso pandemija.

„Iš pradžių planavome turėti vieną vietą V. Šopeno g. Ten buvo ir mūsų cechas, nes yra didelė virtuvė. Planavome dirbti restorane, savo produkciją tiekti mažoms parduotuvėms (mūsų produkcija tokia šiek tiek brangesnė). Taip pat planavome plėtrą maisto salėse (angl. food hall)“, – pasakojo jis.

„Tačiau tada atėjo 2020 metų kovas, pirmasis karantinas, kurį išgyvenome „į nulį“. Aišku, visi planai susijaukė, bet išgyvenome.

Vasarą galėjome dirbti toliau. Tada nusprendėme surizikuoti ir investavome į vietą „Downtown Food Hall“. Ten jau buvo didelis žmonių srautas, todėl galvojome, kad galėsime dirbti ir gauti pajamų. Tačiau tai tęsėsi neilgai, jau rudenį prasidėjo antroji koronaviruso banga ir klientų pastebimai sumažėjo“, – „Delfi“ rusiškai dėstė pašnekovas.

Būtent išlaidos nuomai sudavė didžiausią kirtį „Van Dumpling“.

„Nuoma „Downtown Food Hall“ buvo labai brangi (beveik 1,5 tūkst eurų), o savininkas negalėjo padaryti nuolaidų, kad gautų subsidijas iš valstybės. Supratome, kad negalėsime mokėti, todėl nusprendėme uždaryti šią vietą. Praradome ten daug pinigų, nes buvo ir užstatas, ir baudos.

Tuo metu V. Šopeno g. vietoje turėjome gauti kompensaciją už nuomą iš „Invegos“. Ten mums padaryta nuolaida, iki 2020 metų pabaigos bandėme tartis su „Invega“, tačiau niekaip nenorėjo mums duoti subsidijų“, – sakė M. Pletnevas.

Verslininkas pasakojo, kad iš pradžių kelią kompensacijai užkirto neigiamas „Bėgančio taikinio“ balansas, o vėliau, Vyriausybei šiek tiek pakeitus taisykles, visų formalumų sutvarkyti tiesiog nebespėjo.

„Biurokratija baisi. Net ir pakeitus taisykles dėl balanso, nespėjome iki metų pabaigos sutvarkyti dokumentų ir pinigų negavome. Ten buvo likusios kelios dienos iki sausio 1 dienos. Tiesiog nespėjome, nes ne viskas nuo mūsų priklausė.

Šiaip antras karantinas buvo sunkus. Subsidijas už prastovas mums mokėjo. Reikėjo mokėti atlyginimus. Tik bėda, kad labai vėluoja mokėjimai, reikia laukti beveik 2 mėnesius“, – pasakojo M. Pletnevas.

Picerijos nelaidoja

Vienintelis „Bėgančio taikinio“ akcininkas – Pavelas Vinogradovas. Jis yra virtuvės šefas ir koldūnų receptų autorius.

Restoranams vadovaujantis M. Pletnevas sakė, kad iš „Van Dumpling“ šiandien belikę receptai, pavadinimas ir pakuočių dizainas.

„Šansų, kad atsidarysime vėl – nedaug. Projektas užšaldytas, – sakė jis. – Dabar viską esame pardavę, uždarę. Neplanuojame atidaryti dabar, nenorime lipti ant grėblio.“

Tačiau 2013 metais, vykstant Euromaidanui, kartu su broliu, kaip pats sakė, dėl politinių priežasčių, Rusiją palikęs verslininkas tikisi, kad jo vadovaujama Senamiestyje įsikūrusi picerija „Monstro“ pandemiją išgyvens.

„Ji veikia 5 metus. Yra populiaresnė ir dirba į pliusą. Ten situacija geresnė, nors irgi sunku, lendame į skolas“, – sakė jis.

„Monstro“ valdo įmonė „Pavaro Vilnius“. Jos akcininkai – P. Vinogradovas, Irina Miasnikova ir Olegas Rozovas.

2019 metais įmonė gavo beveik 168 tūkst. eurų pajamų ir uždirbo beveik 7 tūkst. eurų grynojo pelno. 2020 metais „Pavaro Vilnius“ gavo 88,5 tūkst. eurų pajamų, uždirbo 11,5 tūkst. eurų grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, kovo 9 dieną įmonė turėjo 12 darbuotojų ir 1212,16 euro skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)