Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės netenkina paramos nuo pandemijos nukentėjusiam verslui teikimo tempai.

„Nepaisant to, kad 25 milijonai eurų yra išmokėti ir virš 11 tūkst įmonių paremta, tie tempai turi būti greitesni, ir tikimės proaktyvumo iš administruojančių institucijų. Taip pat kviečiame verslą pretenduoti, nes užklausų, paraiškų, yra už 50 mln. eurų“, – sako A. Armonaitė.

Ji penktadienį susitiko su už paramos skirstymą atsakingų Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) vadovais. Susitikimo metu buvo aptarta, kaip paspartinti šį procesą ir užtikrinti operatyvią pagalbą verslui.

„Na tai nepaisant to, kad jau esame parėmę virš 11 tūkst įmonių ir išmokėję beveik 25 mln. eurų subsidijų paramos, paramos suteikimo tempai netenkina ir paprašėme trijų dalykų: institucijų proaktyvumo identifikuojant problemas ir jas sprendžiant, ieškant sprendimų, taip pat, antras dalykas, paprašiau neskirti perdėto dėmesio vertinant mikro įmones ir tas įmonės, kurioms parama yra apskritai sąlyginai maža, rizikos galbūt nėra daug.

Trečias dalykas – informuoti įmones apie procesus, galbūt yra objektyvių dalykų, kodėl tie procesai užtrunka, reikia daugiau informacijos, tai tiesiog reikia daugiau komunikuoti su pačiomis įmonėmis“, – „Delfi“ teigia A. Armonaitė.

VMI duomenimis, šiuo metu išmokėta 24,8 mln. eurų tiesioginių subsidijų iš pirmojo paketo, čia iš viso subsidijoms numatyta 150 mln. eurų. Į inspekciją kreipėsi 20 tūkstančių įmonių, tačiau apmokėjimui perduota 11,4 tūkst. paraiškų.

Apskaita

„Labai svarbu pasakyti, jog paraiškų yra pateikta už 50 mln. eurų. Tad aš taip pat kviečiu verslą taip pat pretenduoti į šį subsidijų paketą. Nes kol kas yra pretenduojama į 50 mln. eurų, o portfelis – 150 mln. eurų. Tai mes turime išmokėtą apie pusę sumos, į kurią yra pretenduojama. Iš pirmo žvilgsnio neatrodo mažai, bet dar kartą turiu pasakyti, kad tempai turi būti greitesni“, – kviečia ministrė.

Ji abejojo, galbūt verslas baiminasi pretenduoti į pirmąjį paketą dėl to, kad jau ruošiamas antrasis paramos paketas, skirtas labiau nukentėjusioms įmonėms.

„Galbūt reikėtų akcentuoti, jog pretenduodami į pirmąjį pagalbos paketą jūs galėsite pretenduoti ir į antrą pagalbos pakeltą. Aš neatmetu galimybės, jog verslai įsivertina ir galvoja, jog galbūt negalės į antrą subsidijų paketą pretenduoti. Jei jie atitiks kriterijus – 60 proc. apyvartos kritimas – tai galės ir į pirmą, ir į antrą paketą pretenduoti“, – patikino A. Armonaitė.

Ministrė patikino, kad su institucijų vadovais surastas bendras sutarimas.

„Visi sutiko, kad daugiau galima komunikuoti ir proaktyviai dirbti, tai to ir tikimės. Yra atvejų, kai keliasdešimt dienų nėra jokios komunikacijos nedidelėms įmonėms apie paramą, tai tą reikia pakeisti ir visi sutikome, kad tą reikia pakeisti“, – sako A. Armonaitė.

Siūlo atverti lauko kavines ir sporto klubus

A. Armonaitė patikino, kad šiuo metu EIM teikia siūlymus dėl lauko kavinių ir sporto klubų atvėrimo.

„Tai priklausys nuo Vyriausybės sprendimų. Datų kol kas aš tikrai negaliu pasakyti, bet EIM yra pateikusi pasiūlymus – jau kviečiame pasiūlymus vertinti ir lauko kavinių atsidarymą ypač. Nes veikla lauke yra saugesnė, tą pripažįsta visi. Dėl sporto klubų irgi, matyt, apribojus gana griežtai lankytojų skaičių, reikėtų galvoti apie tai. Ir tikrai girdime susirūpinusius sporto klubų savininkus. Aišku, viskas turi būti daroma labai labai atsargiai, nes situacija yra stabili, bet trapi“, – paaiškino A. Armonaitė.

Dėl prekybos centrų, anot jos, sprendimus priims Vyriausybė po ilgų diskusijų.

Šiuo metu derinamas 150 mln. Eur vertės antrojo pagalbos verslui paketas, jis startuos kovo antroje pusėje arba balandžio pradžioje. Šis paketas skirtas padėti labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems verslams ir savarankiškai dirbantiems asmenims. Aiškėja daugiau detalių, kaip ir kam galėtų būti skiriama parama.

Ministrė informavo, kad savarankiškai besiverčiantieji į papildomą paramą galės pretenduoti netrukus.

„Individualios veiklos paraiškos, tikimės, kad galės startuoti kovo pabaigoje. O antra subsidijų schema derinama su Europos Komisija, ir irgi tikimės, kad kovo pabaiga, balandžio pirma pusė būtų tas laikas“, – tvirtina A. Armonaitė.

Šiuo metu įmonės gali pretenduoti į subsidijos dydį, kuris siekia ketvirtadalį per 2019 metus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

VMI jau skelbė, kad dalis įmonių pretenduoja į paramą, nors parama joms nė nepriklauso – kai kuriais atvejais pareiškėjai patys turi dideles sumas pinigų, moka dividendus ar palūkanas akcininkams.

Geresnė situacija dalijant lengvatines tiesiogines paskolas – „Invega“ svetainėje nurodoma, kad panaudota 74 proc. planuotų lėšų finansinėms priemonėms COVID-19 krizės metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (481)