„Šią žiemą rinkoje net 80 proc. dyzelino buvo parduodama su HVO priedu, kurio gamybai panaudotas palmių aliejus, todėl vairuotojai pasirinkimo alternatyvų turėjo labai mažai“, – teigė Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Tyrimas rodo, kad per dvejus metus palmių aliejaus naudojimą degaluose smerkiančių gyventojų padaugėjo beveik trigubai – nuo 20 proc. 2019 m. iki 57 proc. šiemet.

Apklausos rezultatai parodė, kad 76 proc. respondentų pripažino, kad palmių aliejaus naudojimas yra problema, kurią reikia spręsti. Europos Sąjunga palmių aliejaus naudojimą degaluose ketina laipsniškai mažinti ir galutinai uždrausti 2030 metais – šiam sprendimui pritaria 43 proc. gyventojų.

BNS anksčiau rašė, kad Seime kelią skinasi Alternatyviųjų degalų įstatymo projektas, leidžiantis palmių aliejų biodegalų gamybai naudoti iki 2024 metų, o jeigu Seimas jį priims, tai būtų ambicingiau už Europos Sąjungos reikalavimus, kurie įsigaliotų vėliau – nuo 2030 metų.

Seimas nepritarė kelių parlamentarų siūlymui nelaikyti biodegalais iš alyvų palmių aliejų ir jų šalutinių produktų ir jų atliekų pagamintų degalų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)