Parduotuvės ir paviljonai, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko, galės veikti nebetaikant iki 300 kvadratinių metrų ploto ribojimo. Būtinųjų prekių parduotuvės, pvz., maisto ir vaistinės, galės veikti kaip ir iki šiol. Taip pat galės veikti ir kioskai.

Panaikintas draudimas veikti kioskams ir paviljonams turgavietėse. Kaimo turizmo sodybos galės siūlyti baseinų ir pirčių paslaugas vienai šeimai ar namų ūkiui.

Tokius sprendimus Vyriausybė priėmė posėdyje trečiadienį. Nauji atlaisvinimai įsigalioja nuo kovo 15 dienos.

Atveriamos parduotuvės turės užtikrinti 20 kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui. Nors Vyriausybės ekspertų taryba antradienį siūlė taikyti didesnį plotą, tačiau projekte Vyriausybė paliko galioti tą patį plotą, koks buvo taikomas ir kitoms ne būtinųjų prekių parduotuvėms. Neįtraukta ir ekspertų siūlyta nuostata dėl medicininių kaukių dėvėjimo – bus galima lankytis vilkint įprastas veido kaukes.

„Be abejo šiose prekybos vietose turi būti užtikrinamas 20 kv. metrų plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau nei vienas asmuo“, – tikino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Nurodoma, kad ploto ribojimo atsisakoma siekiant suvienodinti prekybos vietų veiklos sąlygas.

Premjerė Ingrida Šimonytė pastebėjo, kad dėl prekybos centruose esančių parduotuvių būtų sprendžiama kitą savaitę.

15 kv. metrų ploto vienam lankytojui reikalavimas taikomas parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, gėlių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas. Šios parduotuvės gali veikti ir prekybos centruose.

20 kv. metrų ploto reikalavimas bus taikomas visoms kitoms parduotuvėms.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pastebėjo, kad sergamumo rodikliai pastarąsias dvi savaites iš esmės nesikeičia, su nedideliais svyravimais. Pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis, naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, sudaro 231.

Turguose galės atsidaryti atskiri paviljonai ir kioskai

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasiūlė leisti veikti ir turgaviečių kioskams ir paviljonams, kurie turi atskirą įėjimą iš lauko. Tam pritarta.

„Kadangi atidarome prekybą, neribojame prekybos ploto parduotuvių, kurios turi atskirą įėjmą iš lauko pusės, siūlome leisti veikti turguose esantiems kioskams ir paviljonams“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji patikslino, kad būtų aiškiai apibrėžta, kad neveiktų didelės turgavietės, kurios labiau panašios į prekybos centrus.

„Tos milžiniškos turgavietės, kur yra kaip prekybos centrai, praktiškai net ne panašu, o prekybos centrai – jie galėtų atsidaryti tada, kai atsidarys ir kiti prekybos centrai“, – sakė A. Armonaitė.

Premjerė I. Šimonytė patikslino, kad didžiųjų turgaviečių tai neapims.

„Dėl kioskų – reikia labai tiksliai sudėlioti formuluotę, kad būtent kalbame apie atskirus vienetus, paviljonus, kurie, kad ir stovi turgavietėse. Bet nekalbame apie dideles jau prekybos centro tipo sangrūdas, nes ten jau reikėtų kalbėti apie tokius reikalavimus, kurie galiotų ir prekybos centrams ir atvėrimas turėtų vykti panašiu metu“, – paaiškino premjerė I. Šimonytė.

A. Armonaitė patikino, kad išaiškinimą parengs Ekonomikos ir inovacijos ministerija.

Kaimo turizmo sodybose galės veikti pirtys ir baseinuose

„Taip pat yra pasiūlymas papildyti numatant, kad baseinų ir pirčių paslaugas, teikiamas kaimo turizmo sodybose, ne daugiau kaip 1 šeimos ar 1 namų ūkio nariams“, – kalbėjo A. Dulkys.

Toks pasiūlymas nebuvo įtrauktas pirminiame projekte.

A. Armonaitė paaiškino, kad kaimo turizmo sodybos veikia, teikia apgyvendinimo paslaugas, tačiau dėl esamų ribojimų negali pasiūlyti naudotis pirtimi ar baseinu.

„Susiduriame su kuriozine situacija, kad atvykę pasinaudoti kaimo turizmo paslauga, žmonės negali pasinaudoti toje turizmo sodyboje esančia pirtimi“, – stebėjosi A. Armonaitė.

Šiuo metu tebegalioja judėjimo tarp savivaldybių ribojimai, todėl kaimo turizmo paslaugomis gali naudotis tik tos savivaldybės gyventojai.

Ji pastebėjo, kad žmonės jau lauke vartoja maistą, galbūt galėtų atsidaryti ir lauko kavinės.

„Tolesniuose formatuose vyks diskusijos ir dėl kitų galimybių, pvz., dėl sporto klubo diskutuoti ar pvz., dėl prekybos centrų. Aš taip pat noriu pabrėžti, kad lauke kai kurios veiklos yra ribojamos ir galbūt maitinimo paslaugas, griežtai, laikantis higienos reikalavimų, taip pat būtų galima pamažėle laisvinti, ir kviesime ir Vyriausybę ir ekspertus dėl to diskutuoti“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Atveriamos galerijos ir muziejai

Kovo 15 dieną duris atvers ir muziejai, galerijos bei kitos ekspozicijos visose savivaldybėse – atveriamų įstaigų sąrašą tvirtins kultūros ministras.

Nuo kovo 15 iki kovo 31 dienos reikės užtikrinti šias sąlygas: bilietai turės būti platinami elektroniniu būdu arba lankytojai turės būti registruojami iš anksto, bilietai ir registracijos prie įėjimo turi būti tikrinami bekontakčiu būdu.

Lankytojų srautai taipogi bus ribojami – vienam lankytojui turės tekti ne mažiau nei 30 kv. metrų ploto. Vienu metu lankytis galės ne daugiau nei 2 asmenys, taip pat ir edukacines programas, ekskursijas, ar kitas paslaugas galima teikti ne daugiau nei 2 asmenims – tokie reikalavimas netaikomi šeimai ar vienam namų ūkiui.

Teikiant paslaugas būtina užtikrinti bent 20 kv. metrų ploto vienam klientui, o jei kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir teikėjo yra trumpesnis nei 15 minučių – 10 kv. metrų.

Reikalavimus muziejams, galerijoms nustatys operacijų centro vadovas.

R. Vainienė prašė nelaukti pirmadienio

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Rūta Vainienė prašė ankstesnio sprendimo įsigaliojimo

„Prašytume nenukelti įgyvendinimo nuo pirmadienio ir gerus darbus daryti vos paskelbus nutarimą. (…) Prekybinainkai yra pasiruošę atsidaryti, darbuotojų dalis yra ir persirgę ir testavęs. Nesuprantamas tas 5 dienų nuo 15 dienos atidėjimas šito gero sprendimo įsigaliojimo“, – kalbėjo R. Vainienė.

Tačiau I. Šimonytė siūlė nekeisti sprendimo. A. Dulkys paaiškino, kad opracijų vadovui dar reikia patvirinti daug tvarkų ir sąlygų, reikalingų nutarimui įgyvendinti.

Turėjo ambicingesnių planų, bet vertina mutacijas

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė, kad būta ir ambicingesnių planų dėl karantino atlaisvinimų, tačiau norima įvertinti paplitusius virusų štamus.

„Buvo tokių planų, kad šiandien galbūt galėtume nustatyti lengvesnius apribojimus savivaldybėms, kuriose COVID-19 situacija geresnė nei kitose, kurios yra „geltonos“ ar „švelniai rausvos“, bet kadangi kaip tik šitą savaitę gausime sekoskaitos duomenis, mūsų ekspertai įvertins, kur ir kokiu mastu paplitę įvairūs viruso štamai“, – sakė premjerė.

Atverti visas ne maisto prekių parduotuves, turinčias įėjimą iš lauko, antradienį pasiūlė Vyriausybės ekspertų taryba.

Toks sprendimas būtų aktualus didelėms ne maisto prekių parduotuvėms, tokioms kaip IKEA, „Senukai“, „Depo“, „Moki – veži“ ar kitoms.

Iki šiol galėjo veikti tik tos nebūtinųjų prekių parduotuvės, kioskai ar paviljonai, kurių plotas ne didesnis nei 300 kv. metrų, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko, kurie nėra turgavietėse.

Ingrida Šimonytė

Karantinas Lietuvoje galioja nuo lapkričio 7 d. Nuo gruodžio 16 d. taikomi sugriežtinti ribojimai. „Delfi“ primena, kad karantinas visoje Lietuvoje pratęstas iki kovo 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (555)