„Pandemijos laikotarpiu valstybės teikiamą paramą už 2021 m. sausio mėn. gavo 16510 darbdavių už 91193 darbuotojus, esančius prastovose. Užimtumo tarnybos specialistai visus darbdavių teikiamus dokumentus atidžiai įvertina, ar atitinka subsidijos gavimo sąlygas. Dėl minimalių patikslinimų teiktuose dokumentuose susiekiama su darbdaviais, tačiau šiuo konkrečiu atveju norime įsitikinti, ar darbdavys skaidriai naudojasi gaunama valstybės parama“, – sakė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Vitė.

Darbdaviai prašymuose darbo užmokesčio subsidijai gauti Užimtumo tarnybai turi pateikti informaciją apie darbo užmokestį, kuris nurodytas darbuotojo darbo sutartyje iki karantino bei darbo užmokestį, priskaičiuotą už prastovos laikotarpį. Taip pat darbdavys privalo pateikti darbo užmokesčio išmokėjimą pagrindžiančius dokumentus bei įsakymą dėl prastovos paskelbimo ir jame nurodyti, kokį atlyginimą mokės darbuotojams prastovų laikotarpyje.

Kaip pranešama, Užimtumo tarnybos specialistai atidžiai vertina visus gautus darbdavių prašymus bei pagrindžiančius dokumentus siekiant įsitikinti subsidijų skyrimo bei mokėjimo teisėtumu. Darbdavių prašymuose ir juos pagrindžiančiuose dokumentuose pastebėjus svarbių neatitikimų arba gavus darbuotojų skundus apie jų darbą prastovų metu, yra kreipiamasi į atsakingas institucijas dėl tarnybinės pagalbos tiriant galimus piktnaudžiavimus.

Vertinant šiais metais pateiktus darbdavių prašymus dėl subsidijos skyrimo ypatingas dėmesys kreipiamas, ar už sausio mėnesį teikiamuose prašymuose prastovų subsidijai gauti nėra deklaruojamas gerokai padidėjęs darbuotojo darbo užmokestis, kuris praeitų metų laikotarpiu buvo nurodomas kur kas mažesnis.

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo Užimtumo įstatymo pakeitimas, kuriuo keitėsi prastovų subsidijų mokėjimo tvarka. Dabar yra kompensuojama 100 proc. nuo darbdavio apskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau kaip 1,5 MMA. Iki 2021 m. sausio 1 d. buvo kompensuojama 90 proc., bet ne daugiau kaip 1 MMA arba 70 proc., bet ne daugiau kaip 1,5 MMA. Subsidija darbo užmokesčiui negali būti didesnė negu užimto asmens darbo sutartyje iki karantino paskelbimo dienos nustatytas darbo užmokestis.

Gavus informaciją apie teisės aktų pažeidimus, nepagrįstai išmokėtos subsidijos įstatymų nustatyta tvarka bus išieškomos iš kaltų asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)