Vyriausybės ekspertų taryba siūlo Vyriausybei leisti veikti visoms didelėms parduotuvėms, turinčioms atskirus įėjimus iš lauko, užtikrinant vienam pirkėjui tenkantį tam tikrą plotą, ekspertų tarybos pasiūlymus pristato Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas.

„Praėjusią savaitę prasidėjo diskusija ir vakar ekspertų taryba priėmė sprendimą teikti pasiūlymus Vyriausybei dėl reikalavimų prekybos įmonėms, kurios teikia nebūtinąsias prekes didesniame nei 300 kv. m. plote, veiklos atnaujinimui“, – sako V. Grigas.

Anot jo, pirmiausia pirkėjų skaičius turėtų būti kontroliuojamas prie parduotuvės įėjimo, turėtų būti užtikrinamos saugumo priemonės, dezinfekcinės priemonės, pertvaros ir pan. Siūloma darbdaviams testuoti darbuotojus, tikrinti jų temperatūrą.

Artimiausias Vyriausybės posėdis, kuriame siūlomus sprendimus būtų galima priimti, vyks trečiadienį.

„Yra ekonomika, pastebėjome, kad atlaisvinus mažąjį verslą, kirpyklas, panašaus pobūdžio veiklas ta situacija neblogėja. Ne tai, kad gerėja, esame tokioje fazėje, kai situacija negerėja taip, kaip mes norėtume. Po truputėlį sprendžiame klausimus, ką galime dar atverti ir žiūrime kaip tai dinamiškai keičia situaciją“, – sako V. Grigas.

V. Grigas paaiškino, kad plotas vienam pirkėjui dar nėra visiškai aišku, ir būtų skaičiuojamas pagal formulę. O bendras parduotuvės nebūtų ribojamas – svarbu užtikrinti įėjimą iš lauko.

„Dydis yra pagrįstas tam tikra formule ir tas dydis yra diskusinis, kad neįvelčiau, kad vienur yra 15 kv. m, o kitur kitur 25 kv. m. Bus priimtas sprendimas, kuris tenkins visas puses ir bus epidemiologiškai saugus“, – sako V. Grigas ir pažymėjo, kad dėl ploto nuspręstų Vyriausybė, atsižvelgdama į esamą situaciją, tačiau siūlomas dydis yra didesnis nei 20 kv. metrų.
Karantinas Vilniuje

Patekti į parduotuves, ekspertų siūlymu, būtų galima dėvint medicinines kaukes arba respiratorius, būtų ribojamas daugiau nei dviejų asmenų patekimas vienu metu. Prekybos centrai galėtų pasirūpinti, kad pirkėjai galėtų įsigyti medicininę kaukę vietoje, o kitų medžiaginių kaukių ar skydelių nebūtų galima naudoti.

Toks siūlymas būtų aktualus didelėms ne maisto prekių parduotuvėms, tokioms kaip IKEA, „Senukai“, „Moki – veži“ ar kitoms.

Prekybos centrams pasiūlymai – artimiausiu metu

Kol kas nesiūloma atverti parduotuvių prekybos centruose – reikėtų įvertinti, kaip pandeminę situaciją paveiktų atskirų parduotuvių atidarymas.

„Šitas klausimas dar yra sprendžiamas, bus diskutuojama su prekybos centrų valdytojais“, – patikina V. Grigas. Jis paaiškino, kad šis klausimas bus diskutuojamas dar šią savaitę: „Artimiausiu metu teiksime pasiūlymus“.
Vaidotas Grigas

Taip pat jis užsiminė, kad bus toliau stebima epidemiologinė situacija, vertinant epidemiologinę situaciją kol kas nėra priimtų sprendimų dėl Velykų švenčių.

„Žiūrėsime kaip elgsis virusas, jo atmaina, kuri Lietuvoje jau yra, ir skirtinguose regionuose yra skirtingai, į tai būtinai orientuosimės“, – kalba V. Grigas.

Karantino ribojimų atlaisvinimo plane, kurį parengė ta pati ekspertų taryba, numatyti konservatyvesni prekybos atlaisvinimo žingsniai, esant geresnei epidemiologinei situacijai.

„Šitas planas, kurio mes privalome laikytis ir dalinai iš tikrųjų laikomės, tai gairės. Mes visiškai suprantame ir reaguojame į situaciją, teikiami pasiūlymai, nes jei mes lauksime tų momentų ir nieko nedarysime, tai kam ir ta ekspertų taryba ir kiti veiksmai, tiesiog lauktume rodiklių“, – sako V. Grigas.

Spręs Vyriausybė

Galutinį sprendimą dėl ekspertų siūlymo priims Vyriausybė – jis gali būti ir koreguojamas ar atmetamas.

„Vyriausybėje klausimai galėtų būti svarstomi jau ir šiuo metu, kokį sprendimą priims Vyriausybė, nuo kada tai taikyti, tai yra jos teisė tai padaryti“, – kalbėjo V. Grigas.

Sveikatos apsaugos ministerija kol kas negalėjo nurodyti, kada toks ekspertų siūlymas galėtų būti teikiamas Vyriausybei, ministro patarėja Aistė Šukšta paaiškino, kad dar vyksta derinimai.

Pagal šiuo metu galiojantį Vyriausybės nutarimą gali veikti tik tos ne būtinųjų prekių parduotuvės, kioskai ir paviljonai, kurių plotas ne didesnis nei 300 kv. metrų, kurie turi atskirus įėjimus iš lauko, kurie nėra turgavietėse, parduotuvės turi užtikrinti mažesnį – 20 kv. metrų plotą vienam lankytojui.

Tuo metu maisto prekių parduotuvėse plotas neribojamas, vienam klientui taikomas 15 kv. m. ploto ribojimas. Taip pat tokiomis sąlygomis gali veikti veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, gėlių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)