Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis laidoje Delfi diena papasakojo, kokius pagrindinius siūlymus pateikė Vyriausybei.

„Kiekvienas prekybininkas, mes šiuo atveju kalbame ne apie maisto prekybininkus, nori veikti. Kai kurie jų, norėdami veikti, yra pasiryžę priimti griežtesnius įsipareigojimus sau, klientams, darbuotojams, kad tik galėtų pradėti veikti.

Mes žiūrėjome, kokie yra griežčiausi Europoje reikalavimai, tai yra bene 25-30 kvadratinių metrų vienam klientui. Tai ne maisto produktais prekiaujantys prekybininkai yra pasiryžę priimti šį reikalavimą, pasiryžę testuoti savo darbuotojus ar taikyti griežtesnes fizinės apsaugos priemones“, – sako A. Romanovskis.

Šablinskas: jie meluoja visose srityse

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos atstovas Eduardas Šablinskas laidoje daugiau papasakojo apie situaciją turgavietėse.

„Supraskime, kad didžiuosiuose prekybos centruose, kur maisto yra trečdalis, visa kita yra ne maisto prekės, ten kaip vienas į kitą trynėsi nugaromis, taip ir dabar tebėra. O kitur žmonės, kad prekiautų ir galėtų veikti, sutinka daryti milžiniškas sąlygas, juk iš tikrųjų kam apsimetinėti – Vyriausybė turėtų leisti ir didiesiems, turintiems virš trijų šimtų prekybos plotus, lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip yra ir maisto prekybos centruose. Kas link smulkiųjų verslininkų, mums nesuprantama, jeigu už prekyvietės tvoros stovi kioskas, jis gali prekiauti, jeigu yra turgavietės teritorija, jau negali.

Eduardas Šablinskas

Kažkas kažko nemąsto arba užsisukusios smegenys į kitą pusę ir nesupranta logikos, kad turgavietėse nebuvo nei vieno atvejo. Kodėl negalima leisti prekiauti? Žmonėms labai pablogino finansines sąlygas. Mes dar nesuvokiame, kokios psichologinės sąlygos namuose, kai reikia galvoti, kaip išmaitinti šeimas. Šnekant apie tai, kad dabartinė Vyriausybė dirba geriau nei buvusioji, iš tikrųjų nematau. Jie meluoja visose srityse. (…) Tegul kuo greičiau mąsto ir taiso klaidas“, – sako E. Šablinskas.

A. Romanovskis tikisi, kad bus įsiklausyta į logiškus argumentus, kurie buvo pateikti Vyriausybei.

„Aš noriu tikėti ir tikiu, kad ši Vyriausybė girdi logiškus argumentus ir tuos argumentus išgirdo praėjusią savaitę ekspertai. Tikiu, kad dialogas, logika pagrįsti sprendimai bus priimti“, – sako pašnekovas.

Dalis verslininkų į darbus gali nebegrįžti

Paklausus, ar visi smulkieji verslininkai galės grįžti dirbti, E. Šablinskas tikino, kad dalis verslininkų jau gali ir nebegrįžti.

„Žinote, bėda yra ta, kad jau nemaža dalis ir nebegrįš. Viena, tai, kad iš savo apyvartinių lėšų prisipirkę ir tikėjosi dirbti žieminiais produktais, kailiniais, batais ir panašiai, o atėjo pavasaris ir jie jau nebeturi pinigų, kad pakeistų tas prekes į reikalingas dabartinei situacijai. Tai labai skaudu.

Antra, palinkėčiau Vyriausybei, kad nutrauktų tuos pirmadieninius pasitarimus, kurių metu suteikiami lūkesčiai žmonėms, kad leisime prekiauti, o trečiadienį priimami priešingi sprendimai. (…) Tai labai šokiruoja visus ir žmonės nebesupranta, kaip elgtis, didėja nepasitikėjimas“, – tikina E. Šablinskas.

Primename, kad LVK siūlo leisti veiklą visoms mažmeninės prekybos parduotuvėms, turinčioms įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, nustatant distancinius lankytojų reguliavimo reikalavimus. Jeigu parduotuvės dydis yra iki 300 kv. m, vienam jos lankytojui turėtų būti užtikrintas bent 20 kv. m plotas patalpoje. Jeigu parduotuvė yra didesnė nei 300 kv. m, plotas vienam lankytojui turėtų būti didinamas bent iki 25 kv. m. Toks siūlymas remiasi maisto prekių parduotuvių praktika, tačiau yra net pusantro karto didesnis, atsižvelgiant į saugaus ploto klientui užtikrinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)