Trys parlamentarai – Guoda Burokienė, Aušrinė Norkienė ir Valius Ąžuolas – įregistravo Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pataisas – jomis siūloma prognozuojamas savivaldybių GPM netektis, kompensuojamas iš valstybės biudžeto, didinti 10 punktų iki 80 proc.

Pakeitimų iniciatoriai sako, kad tai suteiktų savivaldybėms didesnę motyvaciją skatinti verslą ir investicijas.

Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas įsitikinęs, kad užuot kompensavus praradimus, reikia stengtis auginti savivaldos pajamas didinant jų savarankiškumą, pavyzdžiui, joms palikti visas pajamas iš nekilnojamo turto mokesčio.

M. Majauskas sako, kad visų pirma būtina išsiaiškinti, koks yra savivaldybių poreikis kompensuoti netektą GPM.

„Jeigu jų pajamos augs, praradimų nereikės kompensuoti“, – BNS teigė M. Majauskas.

Seimo narys priminė, kad 2019 metų rudenį Seimas jau svarstė tokias konservatorių inicijuotas pataisas, jas parėmė ir dalis „valstiečių“, ir kitų frakcijų atstovų, tačiau tam nebuvo pritarta, o rezultatą lėmė „valstiečių“ balsai – 17 jų balsavo prieš, susilaikė 11.

Prieš tai iniciatyvą buvo atmetusi ir „ valstiečių“ Vy­riau­sy­bė, ir buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

M. Majausko manymu, todėl dabar siūlyti kompensuoti praradimus „tiesiog nenuoširdu“.

„Dar visai neseniai valstiečių vadovaujama Vyriausybė parengė 2021 metų biudžeto projektą, kuriame buvo numatytas reikšmingas savivaldybių išlaidų karpymas. Gerai, kad laiku pastebėjome ir ištaisėme iki biudžeto priėmimo. Toliau stengsimės užtikrinti, kad savivaldybių pajamos tik augtų“, – BNS teigė M. Majauskas.

Dabar planuojant kitų metų biudžetą 70 proc. GPM netekčių savivaldybėms kompensuojama iš valstybės biudžeto.

Premjerė Ingrida Šimonytė vasario pabaigoje sakė, jog reikia galvoti, kaip padidinti savivaldybių pajamas, taip pat suteikti joms daugiau galimybių skolintis.

Lietuvos savivaldybių asociacija irgi siūlo vietoj tikslinių dotacijų skirti didesnę GPM dalį, taip pat dalį pridėtinės vertės ar pelno mokesčių.

Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamos iš GPM sausį buvo 198,9 mln. eurų – 1,1 proc. (2,1 mln. eurų) daugiau nei prieš metus ir 1,4 proc. (2,7 mln. eurų) daugiau nei planuota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)