„2020 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ susitraukė 5,5 proc. Tuo tarpu 2021 m. sausį, lyginant su gruodžiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ aptirpo tik 0,1 proc., o vasarį, lyginant su sausiu, jau fiksuojame 4,2 proc. prieaugį.

Kitaip sakant, antrojo karantino pradžioje Lietuvos verslo būklė iš esmės nustojo gerėti ir pastebimai pablogėjo. Žiūrint į situaciją didžiausiose Lietuvos ekonomikos sektoriuose, sausį ir vasarį matome arba akivaizdų vienam darbdaviui tenkančios skolos „Sodrai“ nuosmukio tempo sulėtėjimą, arba šio rodiklio prieaugį. Tai reiškia, kad, lyginant su 2020 m. pabaiga, verslo būklė truputį suprastėjo tiek su eksportu, tiek su vidaus vartojimu susijusiuose sektoriuose“, – teigia „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

Saulius Žilinskas

„Creditreform Lietuva“ apdoroti „Sodros“ duomenys rodo, kad:

  • Statybų sektoriuje 2021 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ susitraukė 11,5 proc., tuo tarpu 2021 m. sausį, lyginant su 2020 m. gruodžiu, rodiklis ūgtelėjo 3,8 proc. 2021 m. vasarį, lyginant su 2021 m. sausiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ išaugo 5,8 proc.
  • Apdirbamosios gamybos sektoriuje 2020 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ krito 4,7 proc., tuo tarpu 2021 m. sausį, lyginant su 2020 m. gruodžiu, rodiklis pakilo tik 0,7 proc. 2021 m. vasarį, lyginant su 2021 m. sausiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ išaugo 6 proc.
  • Didmeninės ir mažmeninės prekybos sektoriuje 2020 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ smuktelėjo 5,2 proc., tuo tarpu 2021 m. sausį, lyginant su 2020 m. gruodžiu, rodiklis nusileido tik 0,1 proc. 2021 m. vasarį, lyginant su 2021 m. sausiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ išaugo 3,2 proc.
  • Transporto ir saugojimo sektoriuje 2020 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ traukėsi 4,6 proc., tuo tarpu 2021 m. sausį, lyginant su 2020 m. gruodžiu, rodiklis pasistiebė 3,3 proc., o 2021 m. vasarį, lyginant su 2021 m. sausiu, vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ palypėjo aukštyn 4 proc.

Skolos „Sodrai“ reaguoja į karantino sugriežtinimą

„Vertinant naujausią Lietuvos darbdavių įsiskolinimų „Sodrai“ dinamiką, iš tiesų, galima sutikti, kad skaičiuose matyti šioks toks antro karantino poveikis įmonių finansinei „sveikatai“, tiesa, kol kas tas poveikis yra minimalus. Kalbame arba apie lėtesnį įsiskolinimų „Sodrai“ mažėjimo tempą arba nedidelį prieaugį.

Žiūrint į karantino režimus Lietuvai svarbiose eksporto rinkose ir karantino režimą pačioje Lietuvoje, vargu ar sausį bei vasarį buvo galima tikėtis stebuklo, t.y. drastiško įmonių įsiskolinimų „Sodrai“ sumažėjimo. Manau, kad situaciją kažkiek sušvelnino ekonomikos skatinimo priemonės, tačiau kad ir kokios jos būtų veiksmingos, tai negali pilnai apsaugoti įmonių nuo Covid-19 epidemijos ekonominių komplikacijų‘, – teigia „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Aleksandras Izgorodinas

„Creditreform Lietuva“ vadovas Saulius Žilinskas pastebi, kad vasarį panašus įsiskolinimų „Sodrai“ augumo tempas fiksuojamas tiek sektoriuose, kurie dirba vidaus rinkoje, tiek ir su eksportu susijusiose sektoriuose. Pavyzdžiui, sausį-vasarį vienam darbdaviui tenkanti skola „Sodrai“ apdirbamosios gamybos ir statybų sektoriuje išaugo atitinkamai 6 ir 5,6 proc.

„Iš duomenų matome, kad kol kas į antrą karantiną jautriausiai sureagavo minėti du sektoriai. Jei kalbėsime apie statybų sektorių, verslo situacija čia galėjo pablogėti tiek dėl antrojo karantino, tiek dėl kitų trumpalaikių įprastos veiklos trikdžių – žema oro temperatūra ir užsienio statybininkų judėjimas sausyje, kas mažino darbų apimtis, dėl ko atitinkamai matome ir vienam darbdaviui tenkančios skolos „Sodrai“ padidėjimą. Tiesa, jei kalbėsime apie apdirbamosios gamybos sektorių, čia įtakos galėjo turėti užsitęsęs karantinas pagrindiniuose eksporto rinkose“ ,– sako S. Žilinskas.

„SME Finance“ ekonomistas A. Izgorodinas apibendrina, kad Lietuvos verslas 2021-uosius pradėjo liūdnesne gaida.

„Tai, kad gana didelis vienam darbdaviui tenkančios skolos „Sodrai“ augimas fiksuojamas su eksporto ir su vidaus rinkose dirbančiuose sektoriuose, rodo, kad pirmą 2021 m. ketvirtį Lietuvos ekonomika susidūrė su iššūkiais, kuriuos lėmė užsitęsęs karantino režimas tiek Lietuvoje, tiek ir Lietuvai svarbiose eksporto rinkose. Tol, kol nebus imtasi karantino švelninimo sprendimų, nereikėtų tikėtis Lietuvos verslo finansų sveikatos pagerėjimo – ji pagerės tada, kai ekonomikai bus leista lengviau kvėpuoti“ ,– teigia „SME Finance“ ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)