Žinoma, tai žavi ne visus kūrėjus. O štai Kėdainių regiono amatininkai šioje mugėje apskritai neketina dalyvauti.

Sunku susitaikyti

„Šiais metais dalyvauti virtualioje Kaziuko mugėje nėra užsiregistravusio nei vieno kėdainiškio. Praėjusiais ir užpraėjusiais metais Vilniaus Kaziuko mugėje turėjome apie keturiolika kūrėjų-meistrų iš Kėdainių regiono. Tiesa, realiai jų galėjo būti ir daugiau, nes ne visi yra įtraukti į sistemą“, – taip apie šiųmetį kėdainiečių dalyvavimą virtualioje ir ankstesniais metais realioje Kaziuko mugėje pasakojo platformos www.craftson.lt vadovas Renaldas Gražys.

Anot jo, šią platformą, kuri šiais metais paleidžiama kaip e-prekyvietė, ankstesniais metais buvo naudojama kaip prekybininkų registracija Kaziuko mugei Vilniuje, kur amatininkai galėjo patys įsigyti vietas.

„Ta virtuali realybė, kurioje mes gyvename pastaruosius metus, žmonėms dar nepriimtina. Jiems sunku susitaikyti, kad tai, ko gero, bus ta nauja realybė, nauja tikrovė. Jie vis dar tiki, kad viskas praeis ir vėl galėsime grįžti prie seno.

Kita vertus, jaučiasi nuogąstavimų, kad bus per daug sudėtinga, gali pritrūkti kažkokių žinių, įgūdžių ir apskritai per daug vargo. Jeigu kalbėtume apie vyresnio amžiaus žmones, juos puikiai galime suprasti“, – apie virtualios mugės dalyvių nuotaikas kalbėjo R. Gražys.

Sujungia kartas

Pats platformos vadovas sutinka, jog norint užsiimti elektronine prekyba, taip pat kyla nemažai rūpesčių.

„Mes jau turime užsiregistravusius per du šimtus kūrėjų, meistrų, autorių, kurie pateikė daugiau nei tris tūkstančius darbų. Be abejo, kiekvienas pats bus atsakingas už prekių išsiuntimą, pristatymą užsakovui. Mes esame tik tarsi tiltas, tarpininkas, kuris visus suburia ir suveda – tiekėją su pardavėju“, – sakė pašnekovas.

Anot R. Gražio, daugiausia virtualioje Kaziuko mugėje išreiškė norą dalyvauti didmiesčių kūrėjai.

„Yra Kaunas, Klaipėda, Vilnius, Šiauliai, Panevėžys, Kaišiadorys ir t.t. Tačiau aš būčiau linkęs labiau įvardinti ne pagal miestus, bet pagal amžių. Ko gero, tai paklausiau yra tarp jaunesnių kūrėjų, nes jiems tai jau yra ne naujiena – daugiau prekiauja internete, nėra viskas taip sudėtinga, nežinoma ir baisu“, – dėstė vyras.

Vis tik platformos vadovas teigia maloniai besistebintis, kaip idėja perkelti Kaziuko mugę į virtualią erdvę sujungia kartas.

„Taip, vyresnių yra vos vienas kitas prekeivis, bet, kas yra žavu, kad sulaukiame vaikų, anūkų skambučių su klausimais, ar būtų galimybė padėti savo mamai, tėčiui, močiutei „užsikurti“ tą parduotuvę, patalpinti prekes ir pan. Šiuo atveju, vis dėlto tas aspektas, kuris mane patį labai sujaudino, kad tarp šeimų, giminių atsiranda tarsi bendrystė šioje sudėtingoje situacijoje, vertybės, susijusios su šeima, su pagalba vienas kitam. Aš tikiu, kad ryšiai dar labiau sustiprėja“, – džiaugėsi pašnekovas.

Veiks ir lietuviškas pavadinimas

Visi, kurie nori atsidaryti parduotuvę, susikelti savo gaminius į platformą, anot R. Gražio, tai yra nemokama. Vienintelis taikomas komisinis mokestis nuo parduoto gaminio. Pasvarsčius, ar Kaziuko mugė virtualioje erdvėje nėra pigesnė nei fizinėje, platformos vadovas sakė:

„Ko gero, taip. Be to, ne tik už vietą reikėtų mokėti, bet, jei atvykstama iš tolesnių regionų, reikia ieškoti nakvynės, už ją susimokėti, kainuoja ir transportas. Šiuo atveju, pirminiame etape, ką daro amatininkai, tai investuoja savo laiką sukeldami nuotraukas, pažindami pačią sistemą, stiprindami kompiuterinį raštingumą.“

Pašnekovo teigimu, platforma nėra tik trumpalaikis projektas, vyksiantis Kaziuko mugės savaitgalį ar dar vieną kitą savaitę po jos.

„Projektas yra tiek ilgam, kiek būsime reikalingi. Tiesą pasakius, ir pats nesitikėjau, kad sulauksime tiek dėmesio ir palaikymo – tai įkvepia. Bet kuriuo metu bus galima sugrįžti ir pasipildyti savo parduotuvę naujais darbais“, – kalbėjo R. Gražys.

Pasiteiravus, ar nebūtų buvę paprasčiau, jei mugei būtų parinktas lietuviškas ir geriau įsimenantis internetinis adresas, platformos vadovas sakė:

„Pavadinimas bus dvigubas. Net ir įvedus internete www.kaziukomuge.lt jūs pakliūsite į tą patį puslapį. Tiesiog galvojant apie ateitį ir ateities perspektyvas, žinant, kaip iš tiesų mūsų autorių, kūrėjų darbai yra vertinami užsienyje, mūsų tikslas buvo pristatyti geriausius Lietuvos kūrėjų darbus užsienio rinkai. Taigi tai ir lėmė, kad www.craftson.lt tai – tarsi rankdarbiai Lietuvoje. Tačiau, kaip ir minėjau, veiks ir www.kaziukomuge.lt.“

„Nedraugauja“ su technologijomis

Krakių bendruomenės centro vadovė Daiva Dubinkienė paklausta, ar kas nors iš miestelio kūrėjų bei amatininkų ketina dalyvauti virtualioje Kaziuko mugėje, teigė, jog apie ją sužinojusi tik tada, kai tuo pasidomėjo „Rinkos aikštė“.

„Apie organizuojamą virtualią Kaziuko mugę pati sužinojau, kai Jūs paklausėte. Negirdėjau, kad kas nors iš mūsų krašto joje dalyvautų, tokių duomenų neturiu. O, be to, neturime labai stiprių amatininkų, jei ir yra, tai sunkiai bendrauja su informacinėmis technologijomis, todėl būtų sudėtinga prisiregistruoti, sukelti darbus, juos išsiųsti užsakovams.

Pasidalinsiu šia informacija bendruomenės „Facebook“ paskyroje, gal kas nors susidomės“, – nedalyvavimo internetinėje mugėje priežastis aiškino D. Dubinkienė.

Nebus mugės dvasios

Tuo metu priešingai nei Krakių bendruomenės centro vadovė, veltinius dirbinius gaminanti Inga Skučė apie Kaziuko mugę internete žino, tačiau joje dalyvauti taip pat neketinanti.

„Neketinu todėl, kad niekada nedalyvaudavau. Be to, ne visiems gaminiams, mano nuomone, ji pasiteisins. Antra, reikalauja daug papildomo pasiruošimo ir investicijų – pasidaryti gražias fotografijas ir prekių aprašymus, reikia daug laiko ir finansų, – priežastis paaiškino kūrėja. –

Be to, mano situacija truputį kita – aš esu dirbanti, o amatas yra tik papildomas užsiėmimas. Tad man tai gal nėra labai aktualu.

Taip pat aš prekiauju vienoje internetinėje platformoje, man nereikia būti prisigaminus daug gaminių, kas labai aktualu dalyvaujant mugėse. Tačiau, jei naujai sukurta platforma išliktų – mielai ateityje prisijungčiau.“

Vis tik I. Skučė svarsto, kad virtuali mugė gal ir įmanoma, tačiau, jos nuomone, tik iš dalies.

„Tai bus tiesiog internetinė prekyba, bet nebus Kaziuko mugės dvasios“, – apgailestavo amatininkė.