Pernai nedarbo išmokų biudžete žiojėjo 29 mln. eurų „skylė“, nors planuojant biudžetą buvo tikimasi surinkti 63 mln. eurų perviršio, skaičiuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Kiek kitokius duomenis pateikia „Sodra“ – pernai bedarbiams pritrūko 23 mln. eurų.

O šiemet jau laukiama, kad nedarbo išmokoms pritrūks dar 54 milijonų eurų.

„Nedarbo socialinio draudimo išmokas gaunančių gyventojų skaičius dėl pandemijos išaugo. 2021 m. sausio mėn. nedarbo socialinio draudimo išmokas gaunančių skaičius siekė 91 tūkst. Palyginti su 2020 m. sausio mėnesiu, nedarbo išmokų gavėjų buvo maždaug 24 tūkst. daugiau (36 proc.)“, – paaiškinama ministerijos komentare.

Atsižvelgiant į išaugusį minimalų mėnesinį atlyginimą, iš viso šiemet nedarbo socialiniam draudimo išmokoms numatyta skirti 312,3 mln. Eur ir tai yra 7,3 mln. Eur arba 2,4 proc. daugiau nei 2020 m. Ar tokios sumos pakaks?

„Pagal Ekonominės raidos scenarijų prognozuojamas nedarbo lygio mažėjimas nuo 8,8 proc. 2020 m. iki 8,2 proc. 2021 m. Kol kas „Sodros“ biudžeto surenkamų pajamų rodikliai nerimo signalų nerodo. Pajamos surenkamos be didesnio atotrūkio nuo plano“, – teigiama SADM komentare.

Tačiau ministerija atsargiai vertina pasigirstančius siūlymus ir galimybes labai plėsti nedarbo socialinio draudimo išmokų gavėjų ratą.

SADM planuoja siūlyti keisti nedarbo išmokos mokėjimo atnaujinimo teisinį reguliavimą.

„Siūloma numatyti papildomą galimybę darbo netekusiems šalies gyventojams atnaujinti dėl tam tikrų priežasčių nutrauktos nedarbo išmokos mokėjimą“, – teigiama komentare.

90 tūkst. gyventojų gauna išmokas

„Sodros“ duomenimis pasibaigus pirmajam karantinui nedarbo socialinio draudimo išmokų gavėjų skaičius išaugo pusantro karto ir stabilizavosi – nuo rugpjūčio kiekvieną mėnesį kiek viršija 90 tūkst., bet nebeauga.

Sausį išmokų gavėjų buvo 90,7 tūkst. vasarį – 91,5 tūkst. Tai 36 proc. didesni skaičiai nei prieš metus. O jiems skirtų nedarbo išmokų suma sausį ir vasarį buvo 48 procentais didesnė nei prieš metus.

„Vasario mėnesio įmokų duomenų neturime. Preliminariais duomenimis, sausį nedarbo socialinio draudimo išmokos viršijo šios rūšies socialinio draudimo įmokas 12,9 mln. eurų“, – paaiškino S. Jarmalis.

Anot jo, nedarbo socialinio draudimo įplaukos ir išmokų balansas tapo neigiamas nuo praėjusių balandžio, kai dėl pandemijos ir karantino pradėjo augti nedarbo išmokų gavėjų skaičius.

„Šių metų sausio rezultatui įtakos turėjo tai, kad pernai padidėjus vidutinėms darbo pajamoms, paaugo ir nedarbo socialinio draudimo išmokų dydžiai ir tai, kad sausio mėnesį įprastai „Sodra“ surenka mažiau socialinio draudimo įmokų – ši sezoninė tendencija yra kasmet“, – paaiškina S. Jarmalis.

„Sodra“ turi 600 mln. eurų rezervą, kuris kol kas nemažėjo

Esant ekstremalioms situacijoms ir Vyriausybei leidus „Sodra“ gali naudoti rezervą, kuriame buvo sukaupta apie 600 mln. eurų ir jis turėtų dar pasipildyti, kadangi pernai „Sodros“ biudžeto balansas buvo teigiamas, informavo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

„Sodra“ rezervo naudoti nepradėjo. Pernai, nepaisant dviejų karantinų, dėl kurių mažėjo įmokos ir išaugo išmokų suma buvo teigiama“, – paaiškina S. Jarmalis.

Sausį „Sodros“ patirtas „minusas“ yra sezoninis

Sausį ir bendras „Sodros“ biudžetas buvo minusinis – surinkta 342,6 mln. eurų, o išleista 418,9 mln. eurų, skirtumas sudaro 76,3 mln. eurų.

Minusiniai buvo visi biudžetai: pensijų išmokos beveik 35 mln. eurų viršijo išlaidas, 18 mln. eurų pritrūko ligos socialiniam draudimui, 4 mln. eurų – motinystės socialiniam draudimui.

Tačiau tą lemia sezoniškumas – pvz., daug darbdavių gruodžio atlyginimą dar tą patį gruodį, kad jis patektų į praėjusių finansinių metų išlaidas.

„Biudžeto surinkimui įtakos turi sezoniškumas. Pirmais metų mėnesiais visuomet įmokų surinkimas, tiek faktinis, tiek planuojamas, būna mažesnis, o išmokų išauga dėl sezoniškumo, teisės aktų pokyčių bei kitų veiksnių“, – patvirtino S. Jarmalis.

Vasario mėn. „Sodros“ biudžeto duomenų dar nėra.

„Sodros“ šių metų biudžetas parengtas ir patvirtintas atsižvelgiant į Finansų ministerijos ekonominės raidos prognozes, kuriose pandemijos ir karantino įtaka yra įvertinta, ramina „Sodros“ atstovas.

Iš valstybės biudžeto „Sodrai“ numatyta kompensuoti dėl karantino ir pandemijos patirtas išlaidas (iš esmės – ligos išmokos tėvams, prižiūrintiems mažus vaikus, kurie negali lankyti ugdymo įstaigų uždarytų dėl karantino).

Pernai patvirtintas „Sodros“ biudžetas suplanuotas teigiamas, ir pajamas išlaidas turėtų viršyti 136 mln. eurų, tačiau šį dydį gali pakoreguoti ekonominės tendencijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (547)