„Delfi“ šaltiniai informavo, kad ketvirtadienį anksti ryte Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą schemos organizatorių, kuris, įtariama, yra Mindaugas Žalimas, suimtas 15 parų, vietoje prašytų 3 mėnesių.

Teisėsaugos pareigūnai M. Žalimą neoficialiai vadina Lietuvos PVM grobstymo patriarchu.

„Teismas galimam schemos organizatoriui skyrė 15 parų suėmimą, kitam įtariamajam skirtas suėmimas 1 mėnesiui. Dar dviem įtariamiesiems skirti piniginiai užstatai po 20 000 tūkst. eurų bei rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, uždraudžiant bendrauti su kitais įtariamaisiais. Kitam įtariamajam skirtas 50 000 tūkst. eurų piniginis užstatas“, – „Delfi“ informavo Generalinė prokuratūra.

Teismas savo sprendimą – neskirti suėmimų – motyvavo tuo, kad nėra pagrindų skirti šią kardomąją priemonę.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Vaiva Milkeraitienė prokuroras prašė M. Žalimą suimti trims mėnesiams, tačiau teismas šį prašymą tenkino iš dalies – skyrė suėmimą iki kovo 18 dienos.

Kiek anksčiau trečiadienį teismas visiškai tenkino prokuroro prašymą ir leido mėnesiui suimti kitą įtariamą šios organizuotos grupės narį Rolandą Mažrimą.

Anot V. Milkeraitienės, svarstant įtariamojo suėmimo klausimą, M. Žalimo gynėjas nurodė, kad nėra jokių pagrįstų duomenų apie jam inkriminuojamą nusikaltimą, su teisėsauga jis bendradarbiauja, atsako į visus klausimus.

Taip pat teismui jis pažymėjo, kad M. Žalimas turi mažametį vaiką, kuriuo rūpinasi ir nuolatinę gyvenamąją vietą, todėl slėptis ir bėgti neturėtų.

Nutartyje teismas pažymėjo, kad byloje yra duomenų, jog M. Žalimas padarė nusikalstamas veikas, kuriomis yra įtariamas.

„Nustatyta, kad įtariamasis anksčiau yra padaręs ne vieną analogišką nusikalstamą veiką, tame tarpe ir užsienio valstybėje, naują nusikalstamą veiką padarė organizuotoje bendrininkų grupėje, galimai padarė didelę žalą valstybei, todėl yra pagrįstas manymas, kad įtariamasis bėgs, slėpsis, trukdys procesui, gali klastoti daiktus ir dokumentus“, – rašoma teismo nutartyje.

Prašymą dėl suėmimo nagrinėjusi teisėja Audronė Levinskienė BNS sakė, kad dviejų savaičių terminas buvo pasirinktas kaip tarpinis variantas, kuriuo buvo nepažeistos nei įtariamojo teisės, nei viešasis interesas.

Anot teisėjos, posėdis dėl suėmimo baigėsi tik trečiadienį po septintos vakaro, o ketvirtadienį, prieš aštuonias ryto, jau baigėsi M. Žalimo 48 valandų laikino sulaikymo terminas.

„Čia yra tarpinis variantas, kur nepažeisti niekieno interesai. Vien tik padaryti formalų veiksmą ir skirti, kaip prokuroras prašo, tris mėnesius, aš negaliu“, – BNS sakė A. Levinskienė.

Jos teigimu, pagrįstų duomenų skirti M. Žalimui suėmimą yra, tačiau privaloma užtikrinti ir jo teises, todėl per tokį trumpą laiką priimti griežčiausią kardomąją priemonę būtų neteisinga.

„Čia tam, kad išsaugoti tiek ir pačio įtariamojo interesus ir taip, tiek ir viešąjį interesą. Susiklostė labai nepalanki situacija, tačiau klausimą reikėjo išspręsti greitai ir operatyviai“, – sakė teisėja.

„Kovo 18 dieną aš dirbsiu su kardomosiomis priemonėmis ir būtent aš pratęsiu šį terminą“, – pridūrė ji.

Dar dviem iš įtariamųjų, kurių suėmimo klausimas turėtų būti išspręstas artimiausiu metu, siekiama vieno ir dviejų mėnesių suėmimo.

V. Milkeraitienė BNS informavo, kad teismas atmetė prokuroro prašymus skirti suėmimą Linui Marijui Vaitkevičiui bei Dariui Daugalui ir skyrė jiems švelnesnes kardomąsias priemones – 20 tūkst. eurų užstatą, kurių dalį jų atstovai jau sumokėjo, rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir bendravimo su kitais įtariamaisiais apribojimą.

Anot jos, suėmimas yra griežčiausia kardomoji priemonė, kurios skyrimui L.M.Vaitkevičiaus atžvilgiu teismas pagrindo nematė, todėl skyrė švelnesnes kardomąsias priemones.

„Pažymėtina, kad ikiteisminio tyrimo metu atlikta daugiau kaip 30 kratų, paimti dokumentai, jau apklausti kiti įtariamieji, apklausti ir liudytojai. Įtariamasis nurodė, kad jis yra suinteresuotas paaiškinti visas jam žinomas aplinkybes ir padėti ikiteisminiam tyrimui. Taip pat nėra jokių duomenų ir apie tai, kad įtariamasis anksčiau būtų bandęs trukdyti procesui ar atlikęs kitus neleistinus veiksmu“, – sakė teismo atstovė.

Nagrinėjant prokuratūros prašymą D. Daugalo atžvilgiu, teismas atsižvelgė į tokias pačias aplinkybes ir į tai, kad jis bendrarbiauja su teisėsauga bei pats anksčiau pateikė ieškomus dokumentus.

Teisėsauga trečiadienį pranešė apie ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, šiame tyrime sulaikyti penki asmenys, tarp kurių – ir energetikos srityje veikiantis verslininkas Rimandas Stonys.

R. Stonys yra vienintelis iš įtariamųjų, kurio suėmimo prokuratūra nesiekia.

Kaip rašė „Delfi“, pradėtas didelės apimties ikiteisminis tyrimas, dėl galimo stambaus masto sukčiavimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo, veikiant organizuotoje grupėje.

„Pirminiais duomenimis nustatyta, kad žala valstybei yra apie 1,1 mln. eurų. Atliekant proceso veiksmus buvo sulaikyti 5 asmenys“, – paaiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Tyrimas pradėtas dėl PVM ir akcizų mokesčio nesumokėjimo stambiu mastu.

Organizatorius 13 kartų anksčiau teistas, Mėgavosi prabanga

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) pagrindinis įtariamas organizuotos grupės vadovas – daug kartų teistas ir žinomas.

„13 teistumų žmogus turėjęs, 11 metų nuteistas, beveik pusę atsėdėjęs realiai ir toliau vykdo tą pačią veiklą. Labai mėgsta prabangą, naudojasi 2020 metų gana prabangiu „Mercedes Benz“ automobiliu, kurio kaina nuo 80 iki 150 tūkst. eurų, na o žmona – 2017 m. „Range Rover“. Kitas organizuotos grupės narys taip pat naudojasi 2015 metų analogišku „Mercedes“. Tad jiems šis šešėlinis verslas sekėsi neblogai“, – trečiadienį teigė FNTT Kauno apygardos vadovas Rolandas Urbonas.

FNTT teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 metų. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

Pastaraisiais metais, anot FNTT, nusikalstamos veikos darytos prekiaujant naftos produktais.

„Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose“, – rašoma tarnybos pranešime.

Portalas kauno.diena.lt 2017 metais rašė, kad M. Žalimas už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir 53 tūkst. eurų PVM pasisavinimą Akmenės apylinkės teisme buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Anot portalo, M. Žalimui tai buvo jau tryliktasis apkaltinamasis nuosprendis – 2011 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiką nuteisė 11 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme bei įpareigojo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM.

Vėliau šią bausmę penkeriais metais sutrumpino Lietuvos apeliacinis teismas, tad į laisvę M. Žalimas grįžo 2016 metais.

Antradienį FNTT ir kitų institucijų 85 pareigūnai atliko kratas Mažeikiuose, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune. Buvo surinkti tyrimui reikšmingi dokumentai, kiti duomenys, jie analizuojami.

Prekiavo aliejumi

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius 7 mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, galimai vykdė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo pardavimo sandorius tarp 5 Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo. Nesumokėtų mokesčių suma tyrimo metu gali keistis.

„Ši 5 asmenų grupė buvo sukūrusi tokį nusikalstamos veiklos mechanizmą, tai yra tarsi atskira prekyba aliejumi ir dyzeliu. Tai prekiaujant dyzeliu susidaro mokėtinas PVM, ir akcizai. Kad šito išvengtų, jie sukūrė aliejaus prekybos schemą tarp fiktyvių įmonių, savo organizuotos grupės narių valdomų“, – aiškino R. Urbonas.

Tuomet FNTT atstovas paaiškino, kad prašoma įtariamuosius suimti 2 ir 3 mėn. laikotarpiui.

„Prokuroro nutarimu yra apribotos nuosavybės teisės į turtą. Areštuotas turtas daugiau nei 2 mln. eurų vertės. Dalis areštuoto turto įvairi nuosavybė“, – sako D. Valkavičius.

Jis užsiminė kad areštuota ir banko sąskaita, kurioje yra 400 tūkst. eurų.

Delfi primena, kad antradienį televizijos LNK žinios pranešė, jog sulaikytas vienas iš turtingiausių Lietuvos verslininkų Rimandas Stonys. Informuoti šaltiniai BNS antradienį patvirtino, kad energetikos srityje veikiantis verslininkas R. Stonys buvo sulaikytas tyrime dėl pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemos su kuru.

Už stambaus masto sukčiavimą veikiant organizuotoje grupėje griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)