Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius paaiškino, kad pradėtas didelės apimties ikiteisminis tyrimas, dėl galimo stambaus masto sukčiavimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo, veikiant organizuotoje grupėje. BNS žiniomis, organizatorius, įtariama, yra Mindaugas Žalimas.

„Pirminiais duomenimis nustatyta, kad žala valstybei yra apie 1,1 mln. eurų. Atliekant proceso veiksmus buvo sulaikyti 5 asmenys. Prokuroras yra kreipęsis į teismą dėl 4 asmenų suėmimo“, – paaiškino prokuroras.

BNS žiniomis, vienintelis iš įtariamųjų, kurio suimti prokuratūra neprašo, yra energetikos srityje dirbantis verslininkas Rimandas Stonys.

Tyrimas pradėtas dėl PVM ir akcizų mokesčio nesumokėjimo stambiu mastu.

„Kalbant apie kardomųjų priemonių skyrimą, noriu pastebėti, kad pagrindinis tikslas yra užtikrinti proceso dalyvių dalyvavimą tiek ikiteisminio tyrimo metu pas pareigūnus, tiek kalbant apie bylos nagrinėjimą teisme. Kitas labai svarbus momentas parenkant kardomąsias priemones – ar įtariamieji netrukdys šiuo metu atliekamiems proceso veiksmams. Galiu pastebėti, kad šiuo metu ir toliau atliekami proceso veiksmai: renkami duomenys, dokumentinė medžiaga, tiek apklausiami asmenys“, – sako prokuroras.

Jis patikino, kad pagrindinis tikslas yra susigrąžinti valstybei padarytą žalą, yra surinkta pakankamai duomenų, kad būtų galima kalbėti apie mokesčių vengimo schemą.

„Prokuroro nutarimu yra apribotos nuosavybės teisės į turtą. Areštuotas turtas daugiau nei 2 mln. eurų vertės. Dalis areštuoto turto įvairi nuosavybė“, – sako D. Valkavičius.

Jis užsiminė kad areštuota ir banko sąskaita, kurioje yra 400 tūkst. eurų.

„Laikui bėgant galėsime plačiau pristatyti, kaip veikė organizuota grupė, vengdama mokėti mokesčius valstybei“, – kalbėjo prokuroras.

Jis patikino, kad visi 5 asmenys, veikdami organizuotoje grupėje, išvengė mokesčių mokėjimo valstybei, kiekvienas asmuo turėjo tam tikrą vaidmenį: pirkti parduoti prekes, buvo klastojami dokumentai, imituojami pirkimai, buvo kuriamos įmonės, galimai ir fiktyvios.

Spaudos konferencijos metu nei patvirtinta nei paneigta, ar buvo sulaikytas R. Stonys.

„Deja, tenka apgailestauti, kad visgi tokios scehmos veikia ir visgi atrandama būdų, kaip išvengti mokesčių mokėjimo valstybės naudai“, – kalbėjo D. Valkavičius.

Paaiškino, kaip veikė schema

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos vadovas Rolandas Urbonas patikino, kad antradienį 85 pareigūnai atliko kratas Mažeikiuose, Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune. Buvo surinkti tyrimui reikšmingi dokumentai, kiti duomenys, jie analizuojami.

„Ši 5 asmenų grupė buvo sukūrusi tokį nusikalstamos veiklos mechanizmą, rtai yra tarsi atskira prekyba aliejumi ir dyzeliu. Tai prekiaujant dyzeliu susidaro mokėtinas PVM, ir akcizai. Kad šito išvengtų, jie sukūrė aliejaus prekybos schemą tarp fiktyvių įmonių, savo organizuotos grupės narių valdomų“, – paaiškino R. Urbonas.

Jis paaiškino, kad aliejus buvo parduodamas į užsienį, po to perkamas atgal per fiktyvias įmones.

„Taip mokėtinas PVM perkeliamas fiktyvioms įmonėms, o ta mūsų pagrindinė įmonė, kuri parduoda į užsienį, gauna PVM permoką, ir šitą mokestį naudoja sudengti iš dyzelio prekybos susidariusiam mokesčiui. Per nedidelį laikotarpį, per rudens ir žiemos mėnesius, susidarė virš 1 mln. eurų mokesčių suma“, – pasakojo R. Urbonas.
Degalai

Mėgavosi prabanga

Jis patvirtino, kad įtarimai pareikšti 5 asmenims, o pagrindinis organizuotos grupės vadovas – daug kartų teistas ir žinomas.

„13 teistumų žmogus turėjęs, 11 metų nuteistas, beveik pusę atsėdėjęs realiai ir toliau vykdo tą pačią veiklą. Labai mėgsta prabangą, naudojasi 2020 metų gana prabangiu „Mercedes Benz“ automobiliu, kurio kaina nuo 80 iki 150 tūkst. eurų, na o žmona – 2017 m. „Range Rover“. Kitas organizuotos grupės narys taip pat naudojasi 2015 metų analogišku „Mercedes“. Tad jiems šis šešėlinis verslas sekėsi neblogai“, – sako R. Urbonas.

Jis patikino, kad galiausiai degalai buvo parduodami mažmeniniams vartotojams degalinėse, didelį kiekį kuro pirko tiekimu užsiimanti įmonė.

„Perka didelį kiekį ir po to parduoda galutiniam vartojimui“, – paaiškino R. Urbonas.

Areštuotas turtas priklauso skirtingiems organizuotos grupės nariams. Daugiau informacijos R. Urbonas žadėjo pateikti pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

FNTT atstovas paaiškino, kad prašoma įtariamuosius suimti 2 ir 3 mėn. laikotarpiui.

Organizatorius – 13 kartų anksčiau teistas

BNS žiniomis, M. Žalimas yra FNTT minėtos įtariamųjų grupės organizatorius.

FNTT teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 metų. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

Pastaraisiais metais, anot FNTT, nusikalstamos veikos darytos prekiaujant naftos produktais.

„Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose“, – rašoma tarnybos pranešime.

Portalas kauno.diena.lt 2017 metais rašė, kad M. Žalimas už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir 53 tūkst. eurų PVM pasisavinimą Akmenės apylinkės teisme buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Anot portalo, M. Žalimui tai buvo jau tryliktasis apkaltinamasis nuosprendis – 2011 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiką nuteisė 11 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme bei įpareigojo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM.

Vėliau šią bausmę penkeriais metais sutrumpino Lietuvos apeliacinis teismas, tad į laisvę M. Žalimas grįžo 2016 metais.

Delfi primena, kad antradienį televizijos LNK žinios pranešė, jog sulaikytas vienas iš turtingiausių Lietuvos verslininkų Rimandas Stonys. Informuoti šaltiniai BNS antradienį patvirtino, kad energetikos srityje veikiantis verslininkas R. Stonys buvo sulaikytas tyrime dėl pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemos su kuru.

LNK Žinių žurnalistams Rimandas Stonys situaciją komentavo nenoriai ir teigė, kad sulaikytas buvo be reikalo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto PVM sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo veikiant organizuotoje grupėje.

Atlikus per 30 kratų sulaikyti 5 įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – 13 kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus, pranešė FNTT.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius 7 mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, galimai vykdė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo pardavimo sandorius tarp 5 Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo. Nesumokėtų mokesčių suma tyrimo metu gali keistis.

Pranešime nurodoma, kad nusikalstama veika atskleista bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija.

Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje 85 pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų.

Tarp sulaikytųjų yra įtariamas nusikalstamos schemos organizatorius, kuris dėl panašių finansinių nusikaltimų teisėsaugai žinomas jau nuo 1994 metų.Ne vienerius metus praleidęs įkalinimo įstaigose, organizatorius buvo teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis, paskutiniais metais nusikalstamos veikos buvo daromos prekiaujant naftos produktais, rašyta pranešime.

Tyrimo metu apribotas įmonių bei fizinių asmenų turtas, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti.

Už stambaus masto sukčiavimą veikiant organizuotoje grupėje griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

„Nežinau. Visiškai be reikalo. [...] Nieko nekomentuosiu aš jums. [...] Tiesiog manau, kad visiškai be reikalo“, – LNK Žinioms sakė R. Stonys.

Klausiamas, ar jam pareikšti įtarimai, R. Stonys atsakė: „Nieko nekomentuosiu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)