Pranešime nurodoma, kad nusikalstama veika atskleista bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius 7 mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, galimai vykdė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo pardavimo sandorius tarp 5 Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo. Nesumokėtų mokesčių suma tyrimo metu gali keistis.

Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje 85 pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų. Sulaikyti 5 įtariamieji, tarp kurių įtariamas nusikalstamos schemos organizatorius, kuris dėl panašių finansinių nusikaltimų teisėsaugai žinomas jau nuo 1994 metų. Ne vienerius metus praleidęs įkalinimo įstaigose, organizatorius buvo teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis, paskutiniais metais nusikalstamos veikos buvo daromos prekiaujant naftos produktais.

Kaip rašoma pranešime, teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra jau tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu.

Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose.

Kratų metu paimta įvairių tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų. Tyrimo metu apribotas įmonių bei fizinių asmenų turtas, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti.

Už stambaus masto sukčiavimą veikiant organizuotoje grupėje griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Delfi primena, kad antradienį televizijos LNK žinios pranešė, jog sulaikytas vienas iš turtingiausių Lietuvos verslininkų Rimandas Stonys. Informuoti šaltiniai BNS antradienį patvirtino, kad energetikos srityje veikiantis verslininkas R. Stonys buvo sulaikytas tyrime dėl pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemos su kuru.

LNK Žinių žurnalistams Rimandas Stonys situaciją komentavo nenoriai ir teigė, kad sulaikytas buvo be reikalo.

„Nežinau. Visiškai be reikalo. [...] Nieko nekomentuosiu aš jums. [...] Tiesiog manau, kad visiškai be reikalo“, – LNK Žinioms sakė R. Stonys.

Klausiamas, ar jam pareikšti įtarimai, R. Stonys atsakė: „Nieko nekomentuosiu“.

Nurodoma, kad šiandien 15 val. bus organizuojama FNTT spaudos konferencija, kurios metu bus pateikta daugiau informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)