Esama situacija neleidžia svarstyti jokių naujų atlaisvinimų teigia Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkės A. Bilotaitės.

„Noriu pasakyti, kad šiuo metu mūsų skaičiai neleido svarstyti detalesnių atlaisvinimų. Buvo padaryti žingsniai, ir mes dabar lauksime pasekmių, kaip į tuos atlaisvinimus reaguos situacija, ar matysime kažkokį ženklų pablogėjimą. Matome, kad dabar mobilumas smarkiai padidėjęs. Matome, kad mūsų žmonės išsiilgę šiltų kraštų ir planuoja atostogas ir ketina išvykti į užsienius ir grįžti vėliau į Lietuvą, ir tas taip pat gali sukelti rizikas, kad jie gali parvežti tam tikras viruso mutacijas“, – kalbėjo A. Bilotaitė

Anot jos, sprendimai galės būti priimami tik tada, kai bus vakcinuoti labiausiai pažeidžiami ir turintys didžiausią riziką susirgti – vyriausi žmonės.

„Šitas procesas vyksta, norisi, kad jis būtų sklandus, ir kai šie žmonės bus paskiepyti ir apsaugoti, kai mes turėsime pakankamas testavimo apimtis, tokiu atveju matyt bus galima eiti ir svarstyti, ir diskutuoti apie kažkokius galimus pakeitimus“, – paaiškino A. Bilotaitė.
Agnė Bilotaitė

Ji tvirtino, kad pandemija daro žalą ir visiems ji yra didžiulis iššūkis.

„Suprantame, kad yra karantino nuovargis ir pasekmės mūsų ekonomikai, bet kartu vertiname ir gyvybes, žmones, kurie miršta nuo viruso, žmones, kurie negauna šiandieną, dėl to, kad sveikatos apsaugos sistema yra užkrauta, paslaugų, ir taip pat dėl to išeina iš mūsų pasaulio. Šitie dalykai turi būti įvertinti ir tik tada gali būti priimti sprendimai“, – teigia A. Bilotaitė.

Nieko ministrė nežadėjo ir kultūros įstaigoms.

„Šiuo metu tikrai nėra svarstomi kažkokie siūlymai dėl atlaisvinimų, kadangi situacija nėra tokia, kad galėtume galvoti apie atlaisvinimus. Matome, kokie yra skaičiai, matome mutacijas naujas, kurios ateina, matome, kad mūsų testavimo apimtys nėra pakankamos. Kol neturėsime geresnių rodiklių, tol nebus dedami ant stalo kažkokie svarstymai“, – sako A. Bilotaitė.

Ministrė akcentavo, kad iki penktadienio ketinama parengti testavimo apimčių didinimo planą, kadangi esamas testavimo apimčių dydis netenkina, Lietuva visoje ES užima 20-ą vietą.

„Praėjo metai nuo to laikotarpio, kai buvo paskelbta šita ekstremali situacija, susijusi su COVID-19. Tai metai, kai mes gyvename visai kitokiu ritmu. Šiandien mūsų posėdyje mes aptarėme, kaip mums sekasi darbuotis ir kovoti su šia pandemija, ir situacija, žvelgiant bendrai, ji nėra gerėjanti, ir jau kuris laikas kažkokių požymių, kad skaičiai būtų geri, nėra“, – apgailestavo A. Bilotaitė.

Ji pastebėjo, kad vertinant ES kontekstą, Lietuvoje susirgimų skaičius yra mažesnis nei ES, mažėja mirčių skaičius.

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas pirmadienį teigė, kad pernelyg užsitęsusio karantino efektyvumas kiekvieną papildomą savaitę ir mėnesį mažėja. Jis taip pat pridūrė, kad neigiamas ilgo karantino poveikis gali būti didesnis, nei jo nauda, o kažkada rizikuoti ir atverti ekonomiką vis tiek teks.

Vyriausybė pratęsė karantiną iki kovo 31 d. Judėjimo ribojimas tarp šalies savivaldybių pratęstas iki kovo 15 d. Nuo vasario 25 d. atlaisvintas judėjimas tarp žiedinių savivaldybių. Ministrų kabinetas trečiadienį taip pat pritarė siūlymui atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo atvirose erdvėse, kai šalia 2 metrų atstumu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius. Kaukių dėvėjimas viešose uždarose erdvėse nesikeičia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)