Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis pareiškė, kad karantino tęsimui tapus rutina, reikia ieškoti galimybių verslui, ypač smulkiam, saugiai grįžti į ekonominę veiklą.

„Akivaizdu, kad su pandemija nesukariavome, todėl karantino tęsimas tampa rutininiu dalyku. Kad pratęsė karantiną, nėra naujiena. Niekas nenustebo. Bet mes laukiame diskusijos, kaip verslai galės saugiai grįžinėti į ekonominę veiklą. Kaip mes gyvensime naujoje realybėje“, – BNS teigė LVK vadovas.

„Kita vertus, svarbu kalbėti, kaip galime gyventi ir veikti verslo prasme šitoje realybėje. Jeigu yra sprendimai dėl kaukių dėvėjimo, kas yra pakankamas palengvinimas, gal ir reikia galvoti apie sprendimus, kurie leistų vykdyti verslams ekonominę veiklą valdant tas pandemines rizikas“, – pridūrė A. Romanovskis.

Pasak jo, verslas iš valdžios nori paaiškinimų, kodėl priimami vieni ar kiti sprendimai.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) direktorė Rūta Vainienė sakė irgi nesitikėjusi karantino atlaisvinimo.

„Tikėjomės to pagal epidemiologinę situaciją. Dėl to net neteikėme kažkokių pasiūlymų“, – BNS sakė R. Vainienė.

Pasak LPĮA vadovės, kad karantinas nebus sušvelnintas, rodė išlikę suvaržymai kultūros sektoriui.

„Neįvyko net kultūros sektoriaus joks pravėrimas, tai tikėjomės, kad pratęs. Atitikto mūsų lūkesčius“, – pridūrė ji.

A. Romanovskis, be kita ko, apgailestavo, kad valdžia skatina tam tikrą verslo susipriešinimą ir keistą ekonominę konkurenciją. Pavyzdžiui, nesuprantamas leidimas dirbti ne daugiau kaip 300 kv. metrų ploto parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko.

„Jeigu bandai valdyti ir reguliuoti srautus, koks skirtumas, kiek kvadratų yra. Nusistatai, kad gali būti vienas ar keli žmonės, tiek ir tegali. Iš tokių dalykų išeina tam tikras susipriešinimas ir pamatome, kad tie, kuriems galima, pradeda užsiiminėti kitokia veikla, prasideda tam tikra ekonominė konkurencija, kurios tikriausiai neturėtų būti“, – kalbėjo A. Romanovskis.

Jis piktinosi, kad vienos panašios veiklos jau atlaisvintos, o kitos – ne.

„Viešbučiuose galima į kambarį nunešti maisto, o kavinėje vieno šeimos ūkio narių aptarnauti negalima, slidinėti leidžiama laikantis tam tikrų saugumo reikalavimų, o gidams paslaugas teikti negalima. Viena interesų grupe sako: reikia, ir visi bėga jos problemos spręsti, bet yra ir kitų sektorių, kurie ekonomiškai net svarbesni, kad ir ta pati prekyba“, – tvirtino A. Romanovskis.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė dar prieš savaitę tikėjusi, kad šią savaitę bus priimti kitokie sprendimai.

Vyriausybės sprendimu, karantinas šalyje pratęstas iki kovo 31 dienos vidurnakčio, tuo metu judėjimo tarp savivaldybių ribojimas pratęstas iki kovo 15 dienos, išskyrus judėjimą tarp Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus miestų bei rajonų.

Pasak ministrės pirmininkės, sprendimas dėl judėjimo tarp žiedinių savivaldybių priimtas, nes buvo planuotas jau praėjusią savaitę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)