Šiuo metu pagal pirmąjį paramos paketą paraiškas galėjo teikti tik įmonės, kurios yra savarankiškos. Netrukus bus skelbiamas kvietimas susijusioms įmonėms, kurios galės atgauti dalį 2019 m. sumokėto GPM.

Tačiau taisyklės, pagal kurias bus vertinamos paraiškos, jau keičiasi – įmonės bus vertinamos griežčiau, tačiau daugiau įmonių galės pretenduoti į paramą. Vyriausybė posėdyje pakoregavo įmonėms teikiamos paramos aprašą.

„Subsidijų paraiškų vertinimo metu Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) susiduria su vertinimo problemomis, kurioms spręsti siūloma patikslinti aprašą“, – paaiškinama dokumente.

Pagal pirmąjį subsidijų paketą įmonės gali atgauti 25 proc. per 2019 metus sumokėto GPM. Nuo 500 eurų iki 800 tūkst. eurų siekiančias vienkartines subsidijas galės gauti įmonės, kurių vidutinė mėnesio apyvarta sumažėjo 30 proc. ar daugiau. Tokių įmonių yra apie 94 tūkst.

„Jau veikianti pagalbos priemonė ir ją administruojant yra susiduriama siu kai kuriais dalykais dėl to yra siekis kartu su VMI patikslinti šį aprašą“, – sako Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ji akcentavo, kad subsidijų paraiškas teikia ir tos įmonės, kurios nukentėjo ne nuo COVID-19 – jų apyvarta krito dėl kitų priežasčių.

Galės atgauti daugiau sumokėto GPM, bet daugiau reikalavimų

Kiek daugiau įmonių pretenduoti į paramą dėl to, kad apskaičiuojant paramą bus skaičiuojamas ne tik GPM sumokėtas už darbo santykius, bet ir kitokias veiklos formas, pvz., savarankiško darbo paramos. Pvz., tuomet į paramą galėtų pretenduoti individuali įmonė, kurios vadovas gauna darbo užmokestį iš įmonės. Tai leis parama pasinaudoti daugiau įmonių.

Pastebėta, kad dalis galimų pareiškėjų negali pateikti Registrų centrui reikalingų finansinių ataskaitų dėl to, kad yra techninių kliūčių. Tokie pareiškėjai ataskaitas galės pateikti kartu su paraiška subsidijai.

Pareiškėjai nurodydavo netgi ne savo sąskaitas, į kurias pervedami pinigai – nustatytas reikalavimas nurodyti savo sąskaitą, kuri turi atitikti IBAN formatą.

Paramos negalės gauti įmonės, kurioms taikomos tarptautinės sankcijos, arba jų veikloje ir sandoriuose dalyvauja subjektai, kuriems pritaikytos tarptautinės sankcijos, arba dalyvauja užsieniečiai, kuriems yra uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką.
Eurai

„Subsidijų paraiškas teikia ir nuo COVID-19 nenukentėjusios įmonės, kurių apyvarta krito ne dėl pandemijos ir karantino metu įvestų apribojimų“, – pastebėtas dar vienas piktnaudžiavimas. Dalies įmonių pajamos krito dėl sezoniškumo, rinkos pokyčių, turto pardavimo ar pan.

Dėl to nustatyta, kad paramos negalės gauti įmonės, kurių apyvartos krito ne dėl su COVID-19 susijusių priežasčių. Taip pat VMI nustatyta galimybė prašyti papildomų dokumentų, pagrindžiančių nukentėjimą dėl COVID-19, pvz., PVM sąskaitas faktūras, kreditorinius atsiskaitymus, sutartis, užsakymus, duomenis apie gautas pajamas, veiklos vykdymo vietų apribojimus, klientų srautų pasikeitimus, darbuotojų prastovas, atleidimus ir pan.

Taipogi pareiškėjai galės kreiptis paramos tik dėl tos sumokėto pajamų mokesčių sumos dalies, kuri apskaičiuota už ekonominę veiklą – dalis pareiškėjų vykdo ne tik ekonominę veiklą.

Negalės paramos gauti tos įmonės ar kiti pareiškėjai, kurie neįvykdė įsipareigojimo grąžinti anksčiau skirtą paramą, kuri buvo pripažinta neteisėta ar nesuderinama su vidaus rinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)