Už 2020 m. taip vadinamo prabangaus NT mokesčio deklaraciją pateikė daugiau nei 14,4 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo per 5,1 mln. eurų mokesčio, rodo naujausi VMI duomenys.

VMI dar laukia 5,8 tūkst. gyventojų deklaracijų, jų deklaruotina NT mokesčio suma apie 1,4 mln. eurų – vidutiniškai po 241 eurą.

Yra dar skolingų netgi už 2019-uosius – NT mokesčio deklaracijų nepateikė 410 gyventojų, jų galimai deklaruotina mokesčio suma apie 214 tūkst. eurų, vidutiniškai po 522 eurus.

„NT mokesčio deklaraciją už 2020 m. mokestinį laikotarpį reikėjo pateikti ir deklaruotą mokestį sumokėti iki 2020 gruodžio 15 d.“, – informavo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Pagal galiojančias Mokesčių administravimo įstatymo nuostatas mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti galima už einamuosius ir trejus praėjusius kalendorinius metus.

„Laiku nepateikus deklaracijos yra skaičiuojami delspinigiai. Gyventojams siunčiami priminimai pateikti deklaraciją ar kitus dokumentus, kurie pagrįstų, jog pareigos deklaruoti nėra. Per priminime nurodytą laikotarpį nepateikus deklaracijos ar kitų dokumentų, VMI gyventojams pagal turimus duomenis suformuoja pakaitines deklaracijas ir apskaičiuoja mokėtiną mokestį. Tačiau tai neatleidžia mokesčių mokėtojo nuo pareigos mokesčio įstatymo nustatyta tvarka apskaičiuoti mokestį ir pateikti mokesčių administratoriui NT mokesčio deklaraciją“, – sako S. Aliukonytė – Šnirienė.

Mokesčiu apmokestinamas tas NT, kurio vertė vienam gyventojui viršija 150 tūkst. eurų.

Gali prisidengti pandemija

Dėl pandemijos, gyventojams, nevykdantiems individualios veiklos, automatiškai yra taikomos mokestinės pagalbos priemonės.

„Jie atleidžiami nuo delspinigių, skaičiuojamų už laikotarpį nuo 2020 m. kovo 16 d. iki 2021 m. birželio 30 d., taip pat iki šios datos jiems neinicijuojami nauji išieškojimo veiksmai mokesčių nepriemokoms, kurios susidarė nuo 2020 m. kovo 16 d. iki 2021 m. balandžio 30 d. Iki š. m. balandžio 30 d. pastarieji gali kreiptis į mokesčių administratorių ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų“, – paaiškina S. Aliukonytė – Šnirienė.

Individualią veiklą vykdantiems gyventojams taikomos atskiros pagalbos priemonės.

„Atkreipiame dėmesį, kad gyventojai gali pateikti ir papildomus dokumentus (pvz. išrašus iš „Registrų centro“ apie registruotą bendrąją jungtinę nuosavybę, nuomos sutartį, įrodančią, jog turtas išnuomotas įmonei ir kt.), dėl kurių jiems gali nelikti pareigos deklaruoti NT mokestį“, – informuoja VMI atstovė.

Kam taikomas prabangaus NT mokestis?

NT mokestį moka objekto savininkai ir šis mokestis skaičiuojamas kiekvienam gyventojui atskirai už visą jo turimą turtą arba turto dalį.

Neapmokestinama turto vertė siekia 150 tūkst. eurų, ji taikoma kiekvienam asmeniui individualiai. Jei turtas didesnės vertės, tuomet perviršis yra apmokestinimas.

2020 m. mokestiniam laikotarpiui galioja masinio vertinimo 2016 – 2020 m. nustatyta mokestinė vertė.

Turto vertės daliai nuo 150 iki 300 tūkst. Taikomas 0,5 proc. mokesčio tarifas, nuo 300 iki 500 tūkst. – 1 proc. tarifas. O virš 500 tūkst. eurų NT vertė apmokestinama 2 proc. mokesčio tarifu.

Tiesa, kiek didesnė neapmokestinamoji vertė taikoma tiems asmenims, kurie augina tris ir daugiau vaikų iki 18 metų ar auginantiems neįgalų vaiką.

NT laikomas bendra jungtine sutuoktinių nuosavybe, kai NT registre yra įregistruotas juridinis faktas – bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė. Neįregistravus bendrosios jungtinės nuosavybės, laikoma, jog NT asmeninės nuosavybės teise priklauso vienam iš sutuoktinių ir NT mokestis yra skaičiuojamas tik tam vienam asmeniui, paaiškina VMI.
Stasė Aliukonytė - Šnirienė

Neapmokestinamasis NT dydis ir progresinio NT mokesčio apskaičiavimas taikomas gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių mokestinei vertei.

„Paprastai tariant, progresinis NT mokesčio tarifas taikomas gyventojo turimai minėtų NT objektų bendrai vertei“, – teigia S. Aliukonytė – Šnirienė.

Kai apmokestinamojo NT vertė mokestiniu laikotarpiu nekito, NT mokestis apskaičiuojamas padauginus apmokestinamąją NT vertę iš NT mokesčio tarifo. Jeigu apmokestinamojo NT vertė mokestiniu laikotarpiu keitėsi, NT mokestis apskaičiuojamas sudėjus visas per 12 mėnesių apskaičiuotas mokesčio sumas.

Gyventojui deklaracijoje reikia nurodyti bendrą NT vertę, nurodyti taikomą neapmokestinamąjį dydį ir mokestis apskaičiuojamas automatiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)