Tai numatančias Vietos savivaldos ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Gintautas Paluckas ir kiti šios frakcijos nariai – Linas Jonauskas, Liudas Jonaitis, Orinta Leiputė, Vilija Targamadzė.

Siūloma, kad darbo laikas būtų nustatomas pagal suminę darbo laiko apskaitą, kuri sudarytų 76 val. per savaitę. Darbo laiką, savo sprendimu, nustatytų savivaldybių tarybos.

„Darbo laikas visoms atitinkamoje savivaldybėje esančioms prekybos vietoms būtų taikomas vienodai, tai yra prekybos vietos, nesvarbu, kuriam tinklui jos priklauso, dirbtų vienodu darbo laiku, vienodomis valandomis, kurį nustatytų savivaldybių tarybos“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad panašus darbo laiko reguliavimas yra nustatytas ir kitose ES valstybėse narėse – Austrijoje, Ispanijoje.

Pasak G. Palucko, leidimai (licencijos) būtų išduodamos kiekvienais kalendoriniais metais, mokestis už jų išdavimą taikomas nebūtų.

Projekte numatoma, kad kurorto statusą turinčiose savivaldybėse prekybos vietų darbo laiko apskaita kalendoriniu vasaros laikotarpiu, savivaldybių taryboms nutarus, galėtų būti didinama iki 112 valandų per savaitę. Informacija turėtų būti išdėstyta leidime (licencijoje).
Siūloma reglamentuoti, kad laikytis nustatyto grafiko turėtų ir prekybos centrai ir prekybos centrų nuomininkai, nepriklausomai nuo jų veiklos pobūdžio.

„120 kv. m. riba pasirinkta dėl to, kadangi parduotuvės, kurių plotas viršija šį dydį, priklauso didelę rinkos galią turinčioms mažmenine maisto produktų, gėrimų, tabako gaminių prekyba užsiimančioms įmonėms, kurių šiuo metu Lietuvoje yra 5: „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“/„Rivona“, „Lidl Lietuva“, „Maxima Lt“. Savivaldybės tokiai prekybai išduotų licencijas su numatytu prekybos laiku.

Šiandien savivaldybės taip daro su alkoholio prekybos vietomis/licencijomis. Tai sudarytų galimybę vietos valdžiai rasti „sugyvenimo“ režimą tarp smulkaus, vidutinio ir didžiojo prekybininko, taip pat paskatintų mažųjų prekybos vietų atsiradimą“, – sako G. Paluckas.

Administracinių nusižengimų kodekse siūloma numatyti administracinę atsakomybę nuo 150 eurų iki 1450 eurų įmonių vadovams ir (ar) jų vyriausiesiems finansininkams tuo atveju, jeigu bus nustatytas darbo laiko pažeidimo faktas.

Šiuo metu analogiška atsakomybė nustatyta už alkoholio produktų ir tabako gaminių ar susijusių gaminių gamybos, importo ir prekybos licencijavimo tvarkos pažeidimus.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Šiuo metu nespecializuotų prekybos vietų, apimančių prekybą maisto prekėmis, alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais, darbo laikas nėra licencijuojamas, taip pat nėra numatyta ir administracinė atsakomybė už darbo laiko pažeidimus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)