Numatoma, kad gavusi specializuoto banko licenciją „SME Digital Financing“ priims indėlius, teiks sąskaitų finansavimo (faktoringo) paslaugas ir paskolas verslui.

Kaip rašoma įmonės pranešime spaudai, „SME Bank“ savo veiklą pilnai pradės nuo 2021 metų vidurio ir pasiūlys naujų paslaugų, kurių „SME Finance“ iki šiol neteikė.

„SME Bank“ veiks kaip atskiras juridinis vienetas, turintis atskirą vadovų komandą ir prie „SME Finance“ siūlomų paslaugų tokių kaip faktoringas, lizingas, verslo paskolos ir paskolos su NT įkeitimu teiks naujas – mokėjimų pavedimus, indėlius, kurie bus priimami ir iš fizinių asmenų. Taip pat ateityje bus svarstoma ir apie garantijas verslui.


„Neobanko steigimui ruošėmės kruopščiai ir atsakingai. Pirmiausia norėjome susikurti stiprią klientų ir kapitalo bazę bei sulaukti, kada rinkoje atsiras didesnė tokio tipo bankinių paslaugų paklausa. O dabar ji tikrai yra, nes turime vieną sparčiausiai augančių smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įmonių sektorių visoje Europos Sąjungoje (ES).

Be to, statistika rodo, kad 2020 m. bankų paskolų verslui portfelis Lietuvoje traukėsi ir bankams sumažinus rizikos apetitą bei sugriežtinus skolinimo standartus, Lietuvos verslai pradėjo dar aktyviau žvalgytis alternatyvaus finansavimo galimybių“, – teigia „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas.

Anot „SME Bank“ verslo klientų departamento direktoriaus Pauliaus Jaugos, nemažai svarbių žingsnių vedančių į „SME Bank“ startą jau nužengta, bet pasiruošiamasis darbas įmonėje toliau verda pilnu tempu.

„Šiuo metu jau pasirašytos sutartys dėl platformos kūrimo, baigiamas kurti logotipas ir stiliaus knyga, auga mūsų darbuotojų komanda, kurią sudaro jau 12 asmenų. Tačiau svarbiausia tai, kad mes dar iki banko veiklos pradžios išsamiai analizuojame rinką, domimės, kuris neobankų privalumas prieš tradicines finansines įstaigas potencialius klientus domina labiausiai. Matome sparčiai augantį pigesnių, greitesnių paslaugų ir paprastesnio, ne tokio biurokratinio proceso poreikį, todėl esame stipriai orientuoti į technologinę pažangą, leidžiančią klientams sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų“, – teigia jis.

Ateityje numatoma „SME Bank“ plėtra ir kitose Baltijos šalyse bei Lenkijoje. Planuojama valdyti apie 200 mln. Eur. portfelį ir aptarnauti 5000 verslo klientų.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia penki specializuoti bankai: „Mano bankas“, „Revolut Bank“, GF bankas, „Fjord Bank“ ir „European Merchant Bank“. Jų pagrindinė veikla yra priimti indėlius ir teikti paskolas. Dar vienas specializuotas bankas – „Crius LT“ – ruošiasi pradėti veiklą.

Lietuvos bankas kartu su ECB nagrinėja dar šešias paraiškas gauti specializuoto banko licenciją. Specializuoti bankai siejami su tolesne finansinių technologijų (FinTech) plėtra. Jie turi teisę priimti indėlius, skolinti lėšas, teikti lėšų pervedimo ir kitas įprastas bankines paslaugas, tačiau specializuoti bankai negali teikti investicinių ir kitų panašaus pobūdžio finansinių paslaugų.