Simonos Kunigonytės teigimu, prie sunkių konkurencijos rinkoje sąlygų prisideda ir neįgaliųjų psichologinė įtampa, nerimas dėl sveikatos.

„Pandemijos laikotarpis iš tiesų labai sudėtingas ir baisus neįgaliesiems. Jie turi konkuruoti ir su sveikaisiais darbo rinkoje, bedarbystė yra labai didelė šiuo metu. Šalia yra ir sveikatos problemos, ir psichologinė būsena, baimė. Kurie dirba, bijo grįžti į darbą, užsikrėsti, kadangi sveikata daug silpnesnė“, – BNS komentavo S. Kunigonytė.

Pasak jos, iki koronaviruso protrūkio padėtis su neįgaliųjų įdarbinimu gerėjo, tačiau pandemija tarsi neutralizavo pasiektą pažangą.

„Neįgaliesiems tapo daug sudėtingiau rasti darbą. Prieš pandemiją lyg ir džiaugėmės, kad situacija po truputį, palengva gerėja ir darbdaviai, ir tas požiūris į neįgaliuosius palengva keičiasi, bet pandemija atliko, kaip sakau, tokį labai negerą darbą“, – sakė dirbančių neįgaliųjų atstovė.

Ji tikisi, kad ir visuomenė, darbo kolegos bus kantresni atrasdami neįgaliųjų gebėjimus, padėdami jiems prisitaikyti.

Užimtumo tarnyba šią savaitę pranešė, kad inicijuoja neįgaliųjų asmenų įdarbinimą skatinančių ir ribojančių veiksnių analizę.

Šį mokslinį tyrimą tarnybos užsakymu atliks Kauno technologijos universitetas (KTU). Tikimasi, kad rezultatai pravers gerinant šiems žmonėms teikiamų paslaugų kokybę.

„Tyrimo tikslas – nustatyti neįgaliųjų asmenų įdarbinimo Lietuvos darbo rinkoje skatinančius ir ribojančius veiksnius, atskleidžiant jų kvalifikacijos ar perkvalifikavimo poreikius ir lūkesčius“, – pranešime sako Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus vedėja Indrė Sevostjanova.

Tyrimas vyks dviem etapais. Pirmojo metu bus siekiama išsiaiškinti neįgaliųjų įsidarbinimo lūkesčius ir kliūtis. Antruoju etapu bus analizuojamos esamų ir potencialių darbdavių nuostatos, lūkesčiai ir įsitraukimas į neįgaliųjų įdarbinimą.

„Manau, kad kiekvienas tyrimas, analizė visada atneša kažkokių pliusų. Ir tikrai rasime kaip pagerinti, nes be analizių, tyrimų, nežinosime situacijos“, – planuojamą tyrimą BNS komentuoja S. Kunigonytė.

Užimtumo tarnyboje šių metų vasario 1 dieną buvo registruota apie 19,4 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų. Per 2020 metus registruota 15,2 tūkst. darbo ieškančių asmenų su negalia.

Socialinėse įmonėse 2020 metais dirbo daugiau kaip 9 tūkst. asmenų su negalia. Šis skaičius sumažėjo, palyginti su 2019 metais, kai šiose įmonėse buvo įdarbinta 10 tūkst. asmenų, tačiau buvo didesnis nei 2018 metais (7,9 tūkst. neįgaliųjų).

Tuo metu bendras oficialus nedarbas šalyje vasario pradžioje pasiekė naują rekordą – 16,4 proc. procentų. Užimtumo tarnybos duomenimis, vasario 1-ąją šalyje darbo ieškojo 282 tūkst. darbo žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)