Kaip rašoma penktadienį išplatintame pranešime, inspekcija pastebi, kad pastaruoju metu įvairūs asmenys viešoje erdvėje, socialiniuose tinkluose, grupėse, pokalbių svetainėse persiunčia vieni kitiems įvairios kilmės duomenų bazių nuorodas, šiose bazėse esančių asmens duomenų nuotraukas ar pačias duomenų bazes.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija taip pat prašo nepirkti tokių duomenų bazių.

„Toks pasidalijimas, kuris gali atrodyti tik kaip pašnekesio iliustracija, iš tikrųjų gali sukelti tolesnes neigiamas pasekmes tuo atveju, jei tai yra tikra duomenų bazė, kurią sudaro realių žmonių asmens duomenys. Dalijimasis minėta informacija viešai gali pažeisti žmonių teises ir laisves, galimai sukelti jiems įvairios žalos. Duomenų bazės su asmens duomenimis kopijos platinimas gali būti vertinamas kaip neteisėtas asmens duomenų tvarkymas“, – informuoja Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Inspekcijos teigimu, duomenų bazių tema tapo ypač eskaluojama pastarųjų dienų įvykių kontekste.

Antradienio naktį nutekinta apie 110 tūkstančių Lietuvoje registruotų automobilių dalijimosi paslaugos „CityBee“ vartotojų informacija.

Kaip pranešė bendrovė, nusikaltėliai viename iš kibernetinių įsilaužėlių pamėgtų forumų paskelbė trejų metų senumo vartotojų duomenis.

Buvo pavogti ne tik dalies „CityBee“ klientų vardai, pavardės ir asmens kodai, bet taip pat ir telefonų numeriai, elektroninio pašto adresai, gyvenamosios vietos adresai, vairuotojų pažymėjimo numeriai bei užkoduoti slaptažodžiai.

Dėl įvykio ikiteisminį tyrimą pradėjo policija, įvykį aiškinasi ir kitos tarnybos.

Be kita ko, interneto sukčiai trečiadienį viename forume paskelbė parduodantys daugiau nei 257,5 tūkst. buvusios lažybų bendrovės „Orakulas“ klientų duomenų.

Šią įmonę prieš kelerius metus įsigijusi bendrovė „Olympic Casino Group Baltija“, valdanti prekinį ženklą „OlyBet“, sako, kad dabartiniai vartotojų duomenys yra saugūs.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)