„Citibank“, kuris veikia kaip „Revlon“ kreditavimo tarpininkas, turėjo nusiųsti apie 8 mln. JAV dolerių palūkanų mokėjimų kosmetikos įmonės kreditoriams. Bet užuot tai padaręs, jis netyčia nusiuntė beveik 100 kartų didesnę sumą, įskaitant 175 mln. dolerių rizikos draudimo fondui. Iš viso „Citi“ netyčia nusiuntė 900 mln. JAV dolerių „Revlon“ kreditoriams.

Kai kurie kreditoriai grąžino pinigus, bet kiti – ne. „Citibank“ pradėjo bylinėjimąsi rugpjūtį, siekdamas susigrąžinti lėšas, bet po netyčinio pervedimo jam iki šiol nepavyksta susigrąžinti 500 mln. JAV dolerių iš 10 investavimo konsultacines paslaugas teikiančių įmonių.

Taisyklės išimtis

Kaip rašo CNN, įstatymas paprastai baudžia tuos, kurie išleidžia pinigus, atsitiktinai nugulusius jų sąskaitose. Atsitiktiniai pervedimai skaitmeniniame amžiuje yra gana įprastas dalykas, ir tokios perlaidos gali būti grąžintos akimirksniu. Viena sutuoktinių pora iš Pensilvanijos buvo apkaltinta sunkiu nusikaltimu, kai išleido atsitiktinai į jų sąskaitą pervestus pinigus. Tačiau Niujorko įstatymui galioja šios taisyklės išimtys. Jeigu beneficiantas turi teisę į lėšas ir nežinojo, kad jos buvo persiųstos netyčia, jis gali jas pasilaikyti.

„Revlon“ kreditoriai sako manę, kad „Citibank“ nusiuntė išankstinius paskolų grąžinimus. Pagaliau netyčia nusiųstų lėšų suma „iki cento“ atitiko tą sumą, kurią jiems buvo skolingas „Citibank“, nors paskolos grąžinimo terminas dar nebuvo pasibaigęs.

„Mes labai džiaugiamės teisėjo [Jessio] Furmano gerai apgalvotu, nuodugniu ir išsamiu sprendimu“, – sakė Benjaminas Finestone‘as, atstovaujantis du kreditorius, „Brigade“ ir „HPS Investment Partners“.

„Neracionalu“

Teismas konstatavo, kad kreditorius pateisina tas faktas, jog jie manė, kad mokėjimas buvo iš anksto apgalvotas. Pats „Citibank“ savo klaidos mastą suvokė tik praėjus beveik dienai.

„Pamanyti, kad „Citibank“, viena iš pirmaujančių pasaulyje finansinių institucijų, padarė klaidą, kokios dar niekada iki šiol nėra padaręs, už beveik milijardą dolerių – būtų buvę kone neracionalu“, teigiame teismo dokumente.

CNN rašo, kad teisėjo nutartyje naudoti vidiniai pokalbiai tarp HPS darbuotojų, kaip dar vienas įrodymas, jog kreditoriai net nepagalvojo, jog pinigų perlaida buvo klaida, kol „Citibank“ neatsiuntė savo pranešimo. Pokalbyje, vykusiame praėjus dienai po klaidingo pervedimo, HPS darbuotojai šitaip juokavo dėl banko klaidos:

DFREY5: Man tikrai labai gaila to žmogelio, kuris per klaidą nusiuntė 900 mln. mokėjimą. Ne koks posūkis karjeroje...

JRABINOWIT12: Panašu, kad jie dabar ieško naujų žmonių savo operacijų skyriui.

DFREY5: Kaip tau šiandien sekėsi darbe, mielasis? Neblogai, tik netyčia nusiunčiau 900 mln. dolerių žmonėms, kuriems jie nebuvo skirti.

DFREY5: Štai tau ir darbo iš namų pasekmė: galbūt šuniukas spustelėjo klaviatūros mygtuką.

Kreditoriai negali tiesiog pasiimti pinigus ir nusiplauti. Kadangi apeliacijos galimybė neatmetama, vis dar galioja laikina apribojanti teismo nutartis (temporary restraining order, TRO).

„Toks teismo sprendimas mums visiškai nepriimtinas, ir mes ketiname paduoti apeliacinį skundą. Mes manome, kad turime teisę į lėšas ir toliau sieksime visas jas susigrąžinti“, - savo pareiškime teigia „Citigroup“.

Pandemija skaudžiai kirto kosmetikos prekės ženklams, tokiems kaip „Revlon“ (REV), kurios akcijos prekiaujamos už daugiau nei 40 proc. mažesnę kainą nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)